DINAMO - HAJDUK (15) Bauk vaučerizacije kruži Zagrebom uoči derbija na Maksimiru

Nedjelja, 01. prosinca 2013. 10:19 Napisao/la  SC

Torcida ne namjerava ispuniti tribinu na jugu koju je Mamić otvorio u namjeri da olakša posao policiji. Ovako će policija imati dodatnih briga u osiguravanju dijela tribine gdje neće biti samo pripadnici Torcide.

U Zagrebu se od 15 sati igra derbi 18. kola između Dinama i Hajduka, što je povod za opsežnu policijsku akciju u kojoj sudjeluje više od 2.000 policajaca. Policija je prema običaju razmještena duž autoputa od Splita prema Zagrebu do stadiona Maksimir, gdje će utakmicu osiguravati oko tisuću policajaca. Mjere opreza u ovakvim slučajevima u pravilu nadilaze uobičajene policijske postupke, ugrožavanje temeljnih ljudskih prvaka glavno je mjerilo opreza. Primjerice, svako vozilo sa splitskim registarskim oznakama na ulazima u Zagreb podliježe posebnom režimu policijske obrade čime se ugrožava pravo na slobodu kretanja ljudima koji nemaju veze s nogometnom utakmicom.

Uvođenjem vaučerizacije dodatno su ugrožena ljudska prvaka. Odluka da utakmice smiju gledati samo gostujući navijači s vaučerima opravdano je nagnala pripadnike navijačkih skupina da zaštitu svojih prava potraže na Ustavnom sudu. U međuvremenu državna represija uspjela je ujediniti navijačke skupine u zajedničkom otporu prema besmislenim zakonima. Uoči današnjeg derbija najmanje je razloga za strah od sukoba Torcide i BBB-a, koji su pronašli zajednički interes u borbi protiv središnjice. Ako jedni drugima kupuju ulaznice i osiguravaju ulaze na stadione, čemu bojazan od nereda?

Zdravko Mamić nije slučajno izašao pred novinare i ukinuo vaučerizaciju! Mamićeve presice pomno su pripremane, dopredsjednik Dinama ne bi bez povoda prkosio odlukama HNS-a i ministra Željka Jovanovića. Vrlo brzo saznat ćemo koliko je vaučerizacija pravno održiva u državi koja pokušava (p)ostati pravno uređena prema EU standardima.

- Nacionalno je vijeće vladino tijelo za spriječavanje nereda na sportskim terenima. Nepoštivanje njegovih odluka je nepoštivanje vladinih mjera. Što se policije tiče, ona ima jasne naredbe i ima namjeru sprovoditi ih, bez obzira na to tko je što izjavio, kaže Petar Skansi, prvi čovjek Nacionalnog odbora.

Prema pravilniku koji je Nacionalni odbor donio, gostujućim navijačima kojih nema na provjerenom popisu Hajduka, ulaznice se ne bi smjele prodavati. 

- Ne razumijem čemu zloća. Dinamo načelno jest za vaučerizaciju, ali želimo osigurati sigurnost svakom navijaču Hajduka na ova dva derbija na Maksimiru, rekao je Zdravko Mamić.

Zanimljivo, Torcida i BBB nisu prihvatili Mamićevu ponudu! Pripadnici Torcide na tribine će radije s ulaznicama koje su kupili sami ili koje će kupiti njihovi domaćini BBB-ovci.

- Obavještavamo sve navijače Hajduka da će pripadnici Torcide nastaviti kupovati karte za istok Maksimira. Ne pristajemo ni na kakve kompromise, sve dok se u potpunosti ne izbace neustavne i nezakonite odredbe o vaučerima za sve utakmice HNL-a. KN Torcida već neko vrijeme priprema pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske radi ocjene ustavnosti i zakonitosti nekoliko odluka HNS-a. Sljedeći tjedan ćemo poslati materijale Ustavnom sudu i pozvati sve navijače da naprave isto, te zatrpamo Ustavni sud materijalima koje neće moći ignorirati. Ne nasjedajte na vrlo moguće provokacije ubačenih agenata koji su se prodali za šaku eura ili na provokacije sluga ovog sistema koji se boje navijačkog jedinstva i spremni su pod cijenu prolijevanja krvi razbiti naše zajedništvo, glasi priopćenje KN-a Torcida.

Dakle, Torcida ne namjerava ispuniti tribinu na jugu koju je Mamić otvorio u namjeri da olakša posao policiji. Ovako će policija imati dodatnih briga u osiguravanju dijela tribine gdje neće biti samo pripadnici Torcide.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.