SP: Briljantna Hrvatska ponovo slavila, zajedništvo i raznovrsnost slomili Argentinu

Nedjelja, 31. kolovoza 2014. 13:50 Napisao/la  P. M.

Susret 2. kola: Hrvatska - Argentina 90:85 (28:20, 18:24, 29:19, 15:22). Trideset poena Scole Argentincima nije bilo dosta, Hrvatska je odigrala najbolju partiju od osamostaljenja na svjetskim prvenstvima

Svjetsko košarkaško prvenstvo - Skupina B, 2. kolo

HRVATSKA - ARGENTINA 90:85 (28:20, 18:24, 29:19, 15:22)

Palacio San Pablo, Sevilla. Gledatelja 6.109

Suci: Juan Carlos Gonzalez (Španjolska), Jose Reyes (Meksiko), Fernando Rocha (Portugal)

HRVATSKA: Tomić 5 (0-3), Andrić, Lafayette 11 (5-9), Bogdanović 16 (6-11), Šarić 16 (5-12), Rudež 6, Ukić 8, Simon 18 (5-10), Markota, Hezonja, Žorić 10, Babić

ARGENTINA: Scola 30 (11-19), Gallizzi, Mata 2 (1-4), Campazzo 13, Prigioni 8 (2-4), Laprovittola, Gutierrez 9, Delia, Herrmann 9 (4-8), Nocioni 11 (4-9), Bortolin, Safar 3

Slobodna bacanja: Hrvatska 17-22 Argentina 14-20. Trice: Hrvatska 13-33 Argentina 9-24

Skokovi: Hrvatska 36 Argentina 31. Osobne pogreške: Hrvatska 23 Argentina 23

Izvrsna partija hrvatske košarkaške reprezentacije drugog dana Svjetskog košarkaškog prvenstva u Sevilli. Nekad svjetski prvak (2002) i olimpijski pobjednik (2004) Argentina pala je pod strojem dirigenta Jasmina Repeše. Trideset poena argentinskog nacionalnog heroja Luisa Scole bilo je premalo, imali su naši pet igrača s dvoznamenkastim učinkom, što pokazuje raznovrsnost udaraca, ali i obrambenih taktičkih zamisli Konačnih pet poena razlike možda je i premalo s obzirom na način na koji su se predstavili Repešini košarkaši. Ne računajući kanadsku broncu 1994. godine, ovo je bila najbolja predstava Hrvatske od njene samostalnosti na svjetskim prvenstvima.

Počelo je izvrsno za naše košarkaše, leteći je start bio nalik onome iz prve utakmice protiv Filipina. Bila je ista i prva petorka koju je na parket poslao izbornik Repeša, Lafayette je ponovno dobio prednost nad Ukićem, Šarić je ponovno bio pretpostavjen Markoti. Poveli su vrlo brzo 7:0, Simon je vezao prvih pet poena na utakmici, dodao mu se Lafayette, Argentinci su se nekoliko minuta kasnije probudili, kada je na semaforu već svijetlilo 12:2 za Hrvatsku. Imao je Kruno Simon tada dvije ubačene trice, dodao je za 15:7 i treću, nakon što je Nocioni smanjio. Osim šuterski raspoloženog SImona u prvim minutama svoju je obrambenu rolu od početka krenuo odrađivati Ante Tomić, zatvarali su naši zonski slabo postavljene Argentince pa se njihov motor u momčadi, Luis Scola tek kasnije prometnuo ispred ostalih u sustizanju vodstva, koje je samo jednom u prvom poluvremenu, i to nakratko bilo prekinuto. Naime, bilo je tek 28:29 u 13. minuti za Argentinu.

Nakon prvih šest minuta četvrtu hrvatsku tricu je za 20:9 ubacio Bogdanović, jedini su problem predstavljale dvije vrlo rano zarađene osobne pogreške kod Šarića i Lafayettea, vanjski šut je nakon 6-10 u prvoj četvrtini također malo zastao početkom druge. Simon je u osmoj minuti napravio nesportsku pogrešku nakon jedne presječene lopte Scole koji potom ubacuje oba slobodna bacanja. Herrmann kasnije stavlja tricu za 25:20, stvari u prvoj četvrtini tricom zaključuje ponovno aktivni Šarić za 28:20.

Prve tri minute igre u drugoj četvrtini nisu vidjele hrvatski koš. Dva je puta izvana promašio Šarić, vrlo su brzo Argentnici napravili mini seriju 6-0 preko Scole i Campazza, što je Repešu ponukalo da aktivira pločicu s nazivom 'time-out'. Nakon što ih je posjeo na klupu, a u igru vratio kapetana Ukića, ovaj mu vraća s tricom za povratak u vodstvo (31:29), seriju 5-0 zaključio je Žorić, dugom dvojkom. Ubrzo nakon Rudeža ponovno kreće Simon za 42:35, Gutierrez i Campazzo svojim tricama stvari postavljaju na vrlo tijesnih 46:44 na poluvremenu. Zanimljivost je da je Hrvatska bila na 44 posto šuta za tri poena, stavivši dvije više (8-6) u prvom poluvremenu. Scola je u prvom poluvremenu stavio sedamnaest poena, od čega tri trice, nije bilo rješenja za njega. Simptomatično je da se novi pad hrvatske reprezentacije ponovno dogodio u drugoj četvrtini, no raznovrsnost kod šuta i dobra obrambena preuzimanja, od strane primjerice Simona ili Rudeža bila su dobra naznaka za drugih dvadeset minuta.

Hrvatska ih otvara loše, Žorićevom osobnom i novim argentinskim vodstvom (46:47), kojeg brzo tricom anulira Lafayette. Krenuo je Žorić umjesto Tomića na 'petici', trebalo ga je udvajati, kao i našeg Bogdanovića s njegovom novom tricom za 52:47. Šuterski festival ponovno je započeo Gutierrez, pucalo se na uvodu drugog poluvremena sa svih strana. Ubrzo se ponov no krenulo igrati pod koševima, Žorić je tu slabo odrađivao posao čuvanja Campazza, dok su na drugoj strani Simonu iscurila dva, Šariću jedno slobodno bacanje za vodstvo od pet koševa razlike polovicom treće četvrtine. Argentninci izjednačuju serijom 6-2, Gutierrez posprema novu tricu, Šarić daje svoju, sve se spremalo za novu dramu u Sevilli. K tome, puknuće usnice Darija Šarića sredinom treće četvrtine na parket je postavilo dva hrvatska razigravača u trenucima kada su naši reprezentativci čuvali minimalna vodstva. Žorić je iskoristo koš i dodatno bacanje kao i Tomić svoja četiri za novo odvajanje na 71:62. Priključio mu se s dva ubačaja s linije i Simon, treća je četvrtina zaključena s vrlo lijepim kapitalom, s deset poena razlike svladali su naši košarkaši Argentince u trećoj četvrtini.

Trebalo je taj kapital i obraniti u posljednjih deset minuta, odigrali su naši na početku četvrte četvrtine čvrsto u obrani, Bogdanović stavlja prve poene u tom dijelu, brzo ga Campazzo ruši novom tricom za 77:69, što budi nekoliko tisuća argentinskih navijača u dvorani. Vezao je budući play-maker madridskog Reala u nastavku pet koševa, Herrmann je netom nakon zabio, a Repeša pozvao time-out u kojem je inzistirao na jačim blokovima i bržem protoku lopte u napadu. Poslušao ga je Dario Šarić koji koristi koš i dodatno bacanje za 83:73, šest minuta prije kraja susreta. Olakotna okolnost je Hrvatskoj bilo i područje osobnih pogrešaka s kojim nisu imali problema, sve do Šarićevog četvrtog prekršaja. Posljednju prijetnju Argentine, kada su se približili na pet poena zaostatka nije uspio do kraja realizirati Scola koji je u utakmici potrošio čak dvadeset lopti. Stvari zaključuje Ukić za 88:80 na ulasku u posljednje dvije minute. Odigrao je kapetan baš onako kako treba u trenucima kad je bilo najpotrebnije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.