Prijateljska utakmica: Hrvatski košarkaši uvjerljivom predstavom protiv domaćina završili turnir u Kaunasu

Srijeda, 19. kolovoza 2015. 20:32 Napisao/la  SC

Prijateljska utakmica košarkaša: Litva - Hrvatska 59:72 (9:19, 9:20, 15:20, 26:13). Hrvatska košarkaška reprezentacija u četvrtak se vraća u Zagreb, gdje će u subotu nastaviti s treninzima pod krovom Arene.

Stopostotni učinak zadržala je hrvatska košarkaška reprezentacija u pripremama za Eurobasket što će početkom rujna krenuti u četiri europska grada među kojima je i Zagreb. Na mini-turniru u litavskoj prijestolnici Kaunasu izabranici Velimira Perasovića su nakon Turske u utorak svladali i domaćina sa 72:59.

Jedno od najboljih poluvremena odigrala je Hrvatska u prvih dvadeset minuta ogleda pred punom dvoranom u Žalgiris Areni. Postignuto je trideset i devet a primljeno svega osamnaest poena, po devet u svakoj četvrtini. Izabranici Velimira Presaovića otvorili su susret šuterski iznimno raspoloženo, kasnije se teža njihove igre izvana preselila unutar reketa na obje strane pa je uz odličnu igru u obrani predstavljeno i čitav niz napadačkih riješenja. Bilo da se radilo o prodornosti Simona, snalažljivosti Žorića ili Hezonjinim rješenjima, Litavci nisu imali rješenja za nastup protiv goropadne momčadi u kockastim dresovima.

Krenuli su hrvatski reprezentativci u istoj petorci kao i uogledu protiv Turske u utorak. Tomas je pogodio dvije trice za samo 75 sekundi i poništio jednu Maciulisovu za 8:3, a u tom je dijelu jednom položio i kapetan Ukić. Bivši igrač Cedevite zabio je i dva slobodna bacanja za 10:3, domaćase momčad uspjela primaknuti samo na 11:7 poslje pogodaka Selbutisa i Maciulisa. Uz probleme s neefikasnošću valja spomenuti i podatak da u prvoj četvrtini Hrvatska nije izgubila niti jednu loptu, a da su Litavci imali problema s organiziranjem akcija, kao i s prekršajima. Dovelo je to Hrvatsku do vodstva od deset poena razlike (19:9) na prvom intervalu između četvrtina. Tomić i Šarić upisali su polaganja kroz obranu Litve, Bogdanović je dodao svoja slobodna bacanja.

U drugoj četvrtini Perasović je dobar dio minuta dao igračima s klupe, ili barem onima koji ne spadaju u udarnu petorku. Na parketu su bili Simon, Heezonja, Zupčić, Žorić, Rudež i Stipčević, a upravo je Žorić u nekoliko navrata pokazao da je i dalje najkonstantniji igrač u hrvatskim redovima.

Stipčević je zabio prve poene u drugoj četvrtini (21:9) što je nagnalo litavskog izbornika Kazlauskasa da pozove minutu predaha već nakon 29 sekundi igre. Obrana je nastavila jako dobrom igrom, Žorić je sa šest uzastopnih poena poništio jedan Sabonisov ubačaj što je Hrvatsku lansiralo na 29:13, a sve je podebljao Hezonja svojom tricom (32:13). Toliko je stajalo na polovini drugog perioda, stajala je u statistici i prednost u skoku uz samo četiri izgubljene lopte u poluvremenu.

Nakon što je ubačajima Simona, Rudeža i Zubčića Hrvatska povela s dvadeset i šest koševa viška (39:13), domaći košarkaši u posljednjoj minuti prvog poluvremena smanjuju zaostatak mini-serijom 5:0 koju su realizirali Kalnietis s tri ubačena slobodna bacanja nakon faula Simona odnosno Milaknis iz kontranapada. Iako su gosti imali dva završna napada, nije bila složena akcija za prelazak preko četrdeset poena u prvom dijelu.

Budući da se radi o preipremnom periodu, izbornik Perasović otvorio je nastavak susreta s početnom petorkom, iako je ona nominalno druga dobro reagirala u drugom periodu. U prvoj minuti nastavka Marko Tomas napravio je dva prekršaja pa se morao vratiti Simon. Litavci su se postavili nešto čvršće pa je bilo nešto teže postići poen visokim igračima. Ipak, Hrvatska radi seriju 10:2 (Bogdanović dvije trice, Tomić, Šarić polaganja) unutar dvije minute i vraća prednost na 27 poena - 49:22. Dok je Bogdanović redao trice, Litva je ostala na jednoj Maciulisovoj s otvaranja utakmice.

Prednost na razini između dvadeset i trideset poena znalački je bila održavana do ulaska u posljednje dvije minute susreta. Litavci su se u posljednjoj dionici susreta spustili na petnaest koševa zaostatka u trenucima kada je u značajnoj mjeri pala koncentracija u obrani. Nastavili su Perasovićevi izabranici s raznovrsnom igrom u fazi napada, a iako su Litavci prosječno postizali preko deset poena po četvrtinama u drugom dijelu, mogao je Perasović biti zadovoljan i sa obrambenim učinkom u igri hrvatske reprezentacije.

Hrvatska košarkaška reprezentacija u četvrtak se u večernjim satima vraća u Zagreb, gdje će u subotu nastaviti s treninzima pod krovom Arene. Prije nastupa na Eurobasketu koji počinje petoga dana rujna Hrvatska će u Areni odigrati još jedan pripremni turnir sljedećeg vikenda. Protivnici će biti BiH, Izrael odnosno Estonija.

Prijateljska utakmica košarkaša

LITVA - HRVATSKA 59:72 (9:19, 9:20, 15:20, 26:13)

LITVA: Kalnietis 5, Gailius 6, Juskevicius, Maciulis 5, Janavicius, Seibutis 16, Sabonis 8, Kavaliauskas 4, Jankunas, Javtokas 6, Kuzminskas 2, Milaknis 7, Lekavicius

HRVATSKA: Tomić 6, Rudež 5, Stipčević 2, Bogdanović 10, Šarić 7, Tomas 9, Ukić 6, Simon 8, Šakić, Zubčić 2, Bilan, Žorić 11, Hezonja 5

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.