PETAR SKANSI PRIZIVA MIR

Nema nikakvog sukoba između mene i Danka Radića

Četvrtak, 12. travnja 2012. 15:42 Napisao  Luka Variola

Kao što Radić mene može prozvati tako i ja njega mogu prozvati, kaže Petar Skansi

Iako je sportski put započeo u vaterpolu, Petar Skansi legendom je postao u košarci. I to u pravom smislu riječi. Dvostruki svjetski prvak (1970. i 78.), te tvorac najvećeg uspjeha hrvatske košarke, olimpijskog srebra u Barceloni 1992. godine. Rijeku je posjetio u okviru javne tribine ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, pomoćnikom kojega je postao početkom godine. Nakon tribine posjetio je Naftu, uveličavši svečano otvaranje igračkog stacionara Kvarnera 2010. Na Nafti je bio među svojima, košarkaško društvo u kojem se našao i njegov igrač iz legendarne "generacije '92" Aramis Naglić.

- Od mega dvorana koje su tijekom proteklih godina "niknule" po Hrvatskoj nema života. U njima se može pripremiti megaspektakl bilo kakve vrste, ali od ovakvih struktura dolaze rezultati, objašnjava splitska legenda "igre među obručima", koja je tijekom igračke i trenerske karijere osvojila sve što se osvojiti može. U trofejnim vitrinama posebno mjesto zauzima olimpijsko srebro iz Barcelone. Dvadeset godina kasnije hrvatska košarka samo se sa sjetom prisjeća slavnih vremena.

- Najvažniji su treneri. Osim dvorana i infastrukture, hrvatskoj košarci najviše trebaju ljudi koji će se zaljubiti u svoje poziv i davati cijelog sebe dečkima koje vode, dodaje Skansi.

Javnost je već digla ruke od sporta koji je posljednju medalju na velikom natjecanju osvojio prije 17 godina (Atena, 1995.). Posljednje Europsko prvenstvo donijelo je novo saznanje kako Hrvatske više definitivno ne pripada gornjem domu europske košarke. Ima li nade za "pacijenta"?

- Normalno da ima nade za ovaj sport. Mi imamo i obavezu da hrvatsku košarku vratimo na mjesta gdje je bila i koja joj po svemu pripadaju. I to da skratimo vrijeme, a ne da prođe 20 ili 30 godina bez Hrvatske na svjetskoj košarkaškoj karti, nastavlja Skansi, koji smatra kako je tu ključna uloga Hrvatskog košarkog saveza.

- HKS ima najveću odgovornost i zadaću. Mora osmisliti i posložit strategiju razvoja te ju prebaciti na klubove koji ju onda moraju provoditi u djelo. Mislim da ta veza između HKS-a i klubova nije dvovoljno dobra, nastavlja Skansi. Splitska legenda je prije šest godina bila dijelom "generacije '92", koja je htjela smijeniti apsolutnog vladara hrvatske košarke Danka Radića. Predsjednik HKS-a bio je među mnoštvom na Nafti. Dvojac se pozdravio, ali se u razgovoru nije previše zadržao...

- Nema nikakvog sukoba između nas dvojice. Mislim da su tu mediji učinili svoje i malo cijelu stvar drugačije interpretirali. U novinarstvu se danas traži senzacionalizam. Tako da je taj sukob dosta napuhan. Bilo je prozivanja, ali mislim da ne bi trebao biti problem. Kao što on mene može prozvati da neke stvari nisam napravio kako treba, tako i ja njega mogu prozvati ako mislim da HKS ne radi sve što bi trebao. Veza saveza i klubova je po meni ključna. Klubovi moraju osjetiti da u vrhu organizacije imaju prijatelja, a ne neprijatelja, zaključit će legenda hrvatske košarke.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.