HRVATSKA - SLOVENIJA (21) Velika očekivanja na otvorenju Eurobasketa u Zagrebu

Subota, 05. rujna 2015. 02:46 Napisao  Patrik Mršnik

Momčad Jurija Zdovca nije kompletna, nema prve violine, NBA-zvijezde Gorana Dragića. Njegov Miami Heat nije ga pustio preko oceana

Mjesta za najave više nema. Pripreme su gotove, Europsko prvenstvo u košarci 2015. godine može početi. Peti dan rujna dugo je čekan, kako od strane organizatora, tako i s navijačke strane, puna zagrebačka Arena od 21 sat svjedočit će utakmici između Hrvatske i Slovenije. U vezi upravo tog dvoboja postoji niz zanimljivosti, valja za početka reći da Hrvatska u posljednjih šest godina nikada nije svladala Sloveniju u regularnoj fazi utakmice.

Eurobasket 2013 – Skupina C, 4. kolo
HRVATSKA – SLOVENIJA 76:74 (17:20, 18:21, 20:16, 10:8) (produžetak 11:9)
Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 5.500
Suci: Fernando Rocha (Portugal), Borys Rhyzyk (Ukrajina) i Aleksandar Milojević (Makedonija)
Slobodna bacanja: Hrvatska 17-25 Slovenija 20-28 Trice: Hrvatska 7-21 Slovenija 8-30
Skokovi: Hrvatska 50 Slovenija 53 Osobne pogreške: Hrvatska 25 Slovenija 26
HRVATSKA: Tomić 11 (3-11), Andrić, Draper 2, Bogdanović 24 (7-16), Šarić 3, Rudež 8, Ukić 10 (3-10), Simon 6 (1-3), Markota 4 (1-2), M. Delaš, Žorić 8, A. Delaš
SLOVENIJA: Slokar 2, Lakovič, Balažič 2 (1-2), Joksimović, Murič 7, Blažič (0-0), Nachbar 6, G. Dragić 23 (4-13), Z. Dragić 11 (2-7), Lorbek 16, Vidmar 4, Begič 3 (1-2)

Naime, prije dvije godine upravo je u celjskoj skupini Europskog prvenstva odigrana utakmica između tih dvaju reprezentacija. Tada su izabranici Jasmina Repeše slavili, bilo je to u četvrtom kolu, ali tek nakon produžetka. Regularni je dio završio rezultatom 65:65. Prije toga, u tri dvoboja Slovenci su bili uspješniji, od čega jednom na Svjetskom prvenstvu 2010. godine te na Eurobasketu godinu dana ranije.

Motiva, to je sasvim sigurno, Hrvatskoj neće nedostajati. Broj pobjeda u pripremnom razdoblju stao je na devet, bilo bi lijepo zaokružiti stvari pobjedom na startu Eurobasketa koji se prvi puta održava u pet različitih europskih gradova. Na tom putu prvi su Slovenci, ekipa koja je svoj pripremni period počela još koncem lipnja, kada su pobijedili drugu momčad Kine i Dansku.

Nisu potom igrali mjesec dana, pa su naredali pobjede protiv Novog Zelanda i Australije koja im je samo dan kasnije, petog kolovoza uzvratila za poraz. Slovenci su u pripremama čak četiri puta izgubili, od čega dva posljednja susreta uzastopce. Oba je puta bolja bila Srbija, jednom nakon produžetka.

Momčad Jurija Zdovca nije kompletna jer nema prve violine, NBA-zvijezde Gorana Dragića. Njegov Miami Heat nije ga pustio preko oceana, ne bi voljeli na Floridi još jednu sezonu ne igrati u doigravanju pa ondje ništa ne prepuštaju slučaju. Kada nema Gorana, tu je njegov brat Zoran Dragić koji je do kolovoza također bio član Miamija, no onda se odlučio na povratak u Europu, točnije ruski Khimki.

Od ostalih zvijezda valja izdvojiti Jaku Blažiča, beka-šutera koji je prošle sezone s Crvenom zvezdom osvojio ABA-ligu. Na centarskim pozicijama dominira Alen Omič koji se nakon turbulentne sezone u Union Olimpiji odlučio na odlazak u španjolsku Gran Canariu, tu je i nekadašnji NBA-igrač Uroš Slokar, jedan od onih koji spadau red 'ptica selica', pa je tako u karijeri promjenio već bezmalo petnaest klubova.

Uspoređujući ovaj sastav slovenske reprezentacije s nekadašnjim i ne tako davnim selekcijama u kojima su igrale NBA-zvijezde poput Brezeca, Nesterovića, Nachbara, Vujačiča ili Udriha odnosno uvijek zahvalni igrači (Smodiš, braća Lorbek ili Laković) dolazi se do zaključka da je ovogodišnji Zdovcovizbor itekako ranjivog karaktera. Naravno, pobjedu hrvatsksim košarkašima neće biti odveć lagano izboriti, no posao bi pred petnaest tisuća navijača trebao biti kud i kamo lakši.

Hrvatska ima pobjednički mentalitet, ima spoj iskustva kapetana Ukića s mladošću budućih NBA-velikana Šarića i Hezonje. Još važnije, posjeduje borbenost koju temelji na igri u obrani, a tu je i Marko Tomas koji se našao među dvanaest. Za rezultat ne treba strahovati koliko za kakvu novu ozljedu, no svi se nadaju da loših vijesti s oznakom medicinskog karaktera neće biti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.