HRVATSKA - NIZOZEMSKA (21) Sve osim hrvatske pobjede bila bi senzacija

Srijeda, 09. rujna 2015. 00:14 Napisao  Patrik Mršnik

Što se hrvatske reprezentacije tiče, stvari su uglavnom jasne. Pobjedama u prethodne dvije utakmice izabranici Velimira Perasovića završili bi zagrebačku skupinu najmanje na drugom mjestu. 

Na redu su posljednje dvije utakmice u prvoj fazi Europskog košarkaškog prvenstva. Iako bi prema prvom pogledu na raspored on mogao odavati da se radi o dvije najlakše utakmice na turniru, iz redova domaćina skupine C pozivaju na oprez. Ne slučajno, jer Nizozemska je momčad koja može kazniti i najmanji propust svojeg protivnika. Grci su, srećom po njih napravili posao još prije ulaska u posljednju četvrtinu u kojoj su se još značajnije odvojili, ali mogao je susret krenuti i na drugu stranu.

Iako su Nizozemci po mnogočemu specifična momčad, jedno je barem dosad u Zagrebu uvijek bilo isto. Prva petorka nije se mijenjala, a u njoj su dvije klasične 'petice'. Dva prava tornja u obrani nastoje onemogučiti dopremanje lopte do protivničkih centara, pa će Tomića i Žorića pod koševima ponovno čekati rudarenje svakog koša. Čak sedam igrača klupsku košarku igra u nizozemskim klubovima, dakle tek su petorica stacionirana izvan domovine. U slučaju centara, Roland Schaftenaar igra na Kreti a Henk Norel nekoć je bio suigrač Damjanu Rudežu u Zaragozi.

Njihov statistički najbolji igrač je razigravač Charlon Kloof, također igrač Krete. Gruzijcima je na otvaranju ubacio dvadeset i dva poena (četiri trice) uz šest skokova. Nakon kreativne pauze protiv Makedonije ponovno je zabljesnuo u duelu sa Slovencima gdje je zabio dvadeset i pet te iznudio čak dvanaest protivničkih osobnih pogrešaka. Uz njega, na vanjskoj liniji je i Arvin Slagter koji protiv Slovenije u dvadeset minuta nije upisao poen, a i Gruzijcima je za približno isto vrijeme napravio tek dva poena štete. Njegova je alternativa na 'dvojci' Worthy de Jong. koji se iskazao i protiv Gruzije (18p, 6sk), ali i protiv Slovenije (19p, 6sk).

Nizozemci su svoje najbolje košarkaške dane imali u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Na EP-u u Francuskoj 1983. bili su četvrti, a prije ovogodišnjeg natjecanja nigdje ih nije bilo još od zagrebačkog EP-a 1989. godine. U zagrebačku skupinu doči su nakon kvalifikacija u kojima su završili ispred Crne Gore.

Što se hrvatske reprezentacije tiče, stvari su uglavnom jasne. Pobjedama u prethodne dvije utakmice izabranici Velimira Perasovića završili bi zagrebačku skupinu najmanje na drugom mjestu. Što to znači u kontekstu osmine finala još se ne može niti otprilike naslutiti, budući je situacija u skupini D takva da su nakon tri kola čak četiri momčadi (Češka, Belgija, Litva i Latvija) poravnate s omjerom 2-1.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.