HRVATSKA - MAKEDONIJA (21) Došlo vrijeme za izravnavanje računa s neugodnim protivnikom

Utorak, 08. rujna 2015. 02:03 Napisao  Patrik Mršnik

Na Eurobasketu u Litvi hrvatska je reprezentacija u skupini ostala poražena sa 76:78, dvije godine kasnije Makedonci su slavili i u pripremnoj utakmici u Slavonskom Brodu pred put na Eurobasket u Sloveniju

Jedan dan odmora za sudionike zagrebačke skupine C na Europskom košarkaškom prvenstvu brzo je prošao. Igrači hrvatske reprezentacije iskoristili su ga za rekuperaciju i odmor uoči uvijek neugodnog protivnika - Makedonije. Reprezentacija je to koju košarkaši u kockastim dresovima nisu svladali posljednjih šest godina. U tom vremenu susreli su se Hrvati i Makedonci dva puta, jednom u službenoj, drugi put u pripremnoj utakmici. Na Eurobasketu u Litvi hrvatska je reprezentacija u skupini ostala poražena sa 76:78, dvije godine kasnije Makedonci su slavili i u pripremnoj utakmici pred put na Europsko prvenstvo u Sloveniju. U Slavonskom Brodu rezultat je bio još manje povoljniji (78:74).

Litva je zaista bila crna točka hrvatskih košarkaša. Izvan svakog mogućeg ritma nakon izborene pobjede protiv Finske na otvaranju izabranici Josipa Vrankovića stigli su na noge kasnije četvrtoplasiranima Gečevskom, Antiću, McCalebbu i ostatku ekipe. U infarktnoj završnici Makedonci su tako otvorili put do četiri poraza u skupini, sve je završilo trinaestim mjestom i prvenstvom za brzi zaborav. Od tada do danas puno se toga promijenilo u njihovoj igri, na kraju niti imena više nisu toliko zvučna.

Njihovo otvaranje protiv Grka bilo je po mnogočemu specifično. Prvo, obistinila se činjenica kako momčad funkcionira, bolje rečeno živi od vanjskog šuta. Ušlo je dvanaest makedonskih trica iz čak trideset pokušaja. Većinom igraju s dva razigravača, od kojih je Aleksandar Kostoski Grcima zabio četiri trice. Startni je razigravač ujedno i kapetan reprezentacije, Vlado Ilievski redove zagrebačke Cibone od srpnja je zamijenio onima talijanskog prvoligaša Orlandine.

Pozicijski, dvojku pokriva Vojdan Stojanovski koji je Hrvatskoj i u Litvi radio podosta problema. Njegovo je mjesto u momčadi sigurno, na terenu je u prosjeku oko pola sata, Grcima je zabio trinaest poena, Nizozemcima u drugom kolu tek dva manje. Poziciju 'malog' pokriva jedan od tri igrača MZT-a iz Skopja, Marko Simonovski. Minutaža mu je slična Vojdanu Stojanovskom a zabio je po dvije trice u oba dosadašnja njihova ogleda na ovom EP-u.

Velika prednost Hrvatske je na centarskim pozicijama. Tu Makedonija nema pravog imena. Prvi centar je nominalno Predrag Samardžinski, igrač trenutno nema kluba nakon sezone u MZT-u protiv Grka je imao šut iz igre na skromnih jedanaest posto (1-9). Startna četvorka je Bojan Trajkovski, igrač Prištine na Kosovu. Iako će igra pod koševima možda i biti lakša, treba se paziti vanjskog šuta jer ga Makedonci koriste u svakoj prilici, čak i u kontranapadima koje ne završavaju polaganjima ili zakucavanjima. Slovenija se našutirala protiv naših izvana, srećom nisu bili toliko precizni.

Nakon trećeg kola situacija će glede drugog kruga i puta u Francusku biti mnogo jasnija. Budući da se u skupini D u posljednja dva kola može dogoditi svašta (prve četiri momčadi izjednačene su s po pet bodova) bit će rano za pretpostavke o protivniku Hrvatske u osmini finala. Možda je tako i najbolje, bez kalkuliranja oko mjesta u skupini odigrati turnir do samog kraja. Ono što je sigurno je da drugoplasirana odnosno četvrtoplasirana momčad u skupini dobivaju dan vremena više za odmor uoči početka drugog kruga.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.