HRVATSKA - GRUZIJA (18) Utakmica bez značaja pred praznim tribinama Arene?!

Četvrtak, 10. rujna 2015. 00:23 Napisao/la  P. M.

Iako se nije radilo o atraktivnom protivniku, u Areni se protiv Nizozemske nakupilo tek nešto više od šest tisuća gledatelja, što je na kapacitetu od oko petnaest tisuća zaista mala brojka

 

Četvrtak je posljednji dan nadmetanja u grupnoj fazi na Europskom košarkaškom prvenstvu. Većina će se početkom vikenda preseliti u Francusku, otpast će po dvije posljednjeplasirane momčadi u svakoj od četiri skupine. Ono najvažnije za hrvatsku košarkašku javnost je da je reprezentacija pobjedom protiv Nizozemske osigurala drugo mjesto u skupini i da je u osmini finala i unatoč porazu protiv Grčke čeka nešto lakši posao. Mogući protivnici su Češka i Letonija, u svakom slučaju ne ide se na Litvu koja se u posljednjoj minuti u srijedu provukla protiv Estonije.

 

Hrvatska će nastupiti  prvi puta na turniru u onom, kolokvijalno rečeno, manje televizijskom vremenu od 18 sati, što znači da od posljednje lopte protiv Nizozemske do podbacivanja protiv Gruzije neće proći niti punih dvadeset sati realnog vremena. Odmor je nužan, u petu utakmicu ulazi se s manje sačuvane svježine i snage zbog teške završnice protiv Nizozemske. Izbornik Perasović nije mogao rotirati previše i time prepustiti rezultatsko pitanje slučaju, dobra stvar je da drugo mjesto na ljestvici donosi dan odmora više uoči osmine finala pa se ono igra tek u nedjelju.

 

Utakmica protiv Gruzije nema rezultatski značaj, ali ima prefiks neugodne zbog situacije koja se prije dvije godine dogodila u Sloveniji, na prethodnom Eurobasketu. Hrvatska je u susret tada drugog kola ušla s visokim porazom od Španjolske na otvaranju, a za pobjedu je umjesto četrdeset minuta trebalo igrati i pokoju više zbog produžetka. Završilo je tada s jednim poenom prednosti, ta je utakmica označila početak serije koja je završila četvrtim mjestom u Celju odnosno Ljubljani. Gruzijci se od tada nisu previše promijenili i dalje je tu njihova najveća zvijezda.

 

Njegovo ime je Zaza Pachulia,igra u NBA ligi već trinaest sezona a od sljedeće sezone nastupat će u redovima Dallas Mavericksa nakon razmjene s Milwaukeejem za drugi pick na draftu sljedeće godine. Zaza je u trideset i drugoj godini, učinit će sve da skupa s momčadi otme još koji bod Hrvatskoj te Gruziju promovira u Francusku, od čije su završnice jako daleko. Propustili su priliku u prvom kolu svladati Nizozemsku i izgubili s pola koša zaostatka, od Slovenaca i Grka slabiji su bili za jedanaest koševa, tek su u srijedu s petnaest razlike dobili Makedonce.

 

Osim kapetana Pachulie čija minutaža prema potrebi varira između 22 i 29 minuta standardan je pod košem i Tomike Shengelia iz španjolske Baskonije gdje igra s hrvatskim centrom Darkom Planinićem. Shengelia na turniru redovito zabija preko petnaest poena (Nizozemska 16, Slovenija 21, Grčka 20, Makedonija 15) stoga ga se uz Pachuliu može okarakterizirati kao glavnu prijetnju hrvatskim nastojanjima o novoj pobjedi s kojom bi spokojnije otputovala u Lille.

 

Ništa manje opasni nisu Gruzijci na vanjskoj liniji- Uz domaćeg igrača Tsintsadzea za njih nastupa i Cedevitin novi igrač Jacob Pullen, jasno radi se o naturaliziranom igraču. Pozicije dva i tri igraju u Rusiji, Markoishvili je u redovima moskovskog CSKA a Sanikidze nastupa za UNICS iz Kazana. Iako su protiv Makedonaca uistinu odigrali pravu utakmicu, njihov je glavni nedostatak branjenje vanjskog šuta protivnika. Makedonija im je zabila deset trica kao i Grčka, Slovenci su dali još jednu više. Bit će stoga vrlo zanimljivo vidjeti Rudežov nastup, mogla bi mu utakmica s Gruzijom dobro doći za popravljanje grozomorne statistike njegovog učinka za tri poena (2-15).

 

Nije nevažno spomenuti polupraznu dvoranu koju je Hrvatska imala uz sebe na utakmici protiv Nizozemske. Iako se nije radilo o atraktivnom protivniku, u Areni se nakupilo tek nešto više od šest tisuća gledatelja, što je na kapacitetu od oko petnaest tisuća zaista mala brojka. FIBA kao glavni organizator cjelokupnog Eurobasketa nije dopustila Hrvatskom košarkaškom savezu poklanjanje ulaznica za posljednje dvije utakmice, a to je šteta jer bi hrvatskim igračima itekako dobro došla podrška još toliko ljudi u dvorani.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.