HRVATSKA - FILIPINI (12.30) Otvaranje Mundobasketa protiv košarkaških anonimusa

Petak, 29. kolovoza 2014. 21:46 Napisao/la  P. M.

Priprema je za takve utakmice jako teška. Filipini su agresivni u svim pravcima, imaju nekoliko dobrih šutera no nema kod njih puno organizirane igre, rekao je izbornik Jasmin Repeša

U terminu za ručak hrvatski će košarkaški reprezentativci otvoriti nastup na novom Svjetskom prvenstvu. Nakon Turske prije četiri godine, vraćaju se u ciklusu u kojem su ostvarili europsko četvrto mjesto, s punim pravom gledajući prema novim velikim pobjedama i uspjesima. Poslje ohrabrujuće pobjede protiv velikih Litvanaca u zagrebačkoj Areni (94:80) sve izgleda vrlo dobro, a čak se i raspored za izabranike Jasmina Repeše posložio, kako bi se reklo, baš po mjeri. 

Prvi su protivnik u seviljskoj skupini B Filipinci. Jedina većinski rimokatolička zemlja na azijskom kontinentu prvi se puta natječe na svjetskoj košarkaškoj smotir nakon 1978. godine kada je ona bila upriličena baš na Filipinima. I tada su imali osam poraza u jednakom broju susreta, a na ovogodišnji Mundobasket dolaze u funkciji azijskog viceprvaka s prošlogodišnjeg kontinentalnog prvenstva održanog baš - na Filipinima.

Nitko od pozvane dvanaestorice u rosteru trenera Chota Reyesa ne igra izvan lige svoje zemlje. Nema zvučnih imena, malo ih je, istini za volju bilo i u povijesti košarke te zemlje. Njihova košarkaška povijest pamti četiri naslova pobjednika Azijskog prvenstva, i to u razdoblju od 1960. do 1973. godine. Ukratko, jedna su od reprezentacija kojoj se predviđa napuštanje turnira već nakon njegova prvog tjedna, ni najvjerniji navijači ne vide način na koji bi se Filipinci mogli ugurati neđu prve četiri reprezentacije u skupini B.

Ipak, u trening-kampu hrvatskih košarkaša vladala je jasno, puna mobilizacija dan uoči otvaranja. Jasmin Repeša i njegov stručni stožer inzistirali su na taktičkim postavkama za svakog pojedinog igrača:

- Naša je najveća mana to što ih ne poznajemo. Kako bi što bolje pripremili utakmicu, morali smo objasniti igračima što svaki od Filipinaca može napraviti. Priprema je za takve utakmice jako teška. Filipini su agresivni u svim pravcima, imaju nekoliko dobrih šutera no nema kod njih puno organizirane igre. Sve riješavaju individualnim akcijama, prodorima i vanjskim šutem. Od svojih igrača tražim individualnu odgovornost, moramo utakmicu shvatiti ozbiljno jer iako smo favoriti, neće nam biti lako, rekao je Repeša. 

Košarkaši žele učiniti novi veliki iskorak. Žele pobjeđivati, motivirani su i spremni. Ozljede su zaobišle Repešin kadar, sada je red na igračima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.