EP KOŠARKAŠA Hrvatska pobijedila Ukrajinu i izborila polufinale protiv Litve nakon 18 godina

Četvrtak, 19. rujna 2013. 19:17 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Hrvatska - Ukrajina 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11). Pred šest tisuća kockastih navijača pala je i Ukrajina.Bila je to ujedno osma pobjeda Hrvatske zaredom

 

 

 

 Europsko košarkaško prvenstvo – četvrtfinale

HRVATSKA – UKRAJINA 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 6.000

Suci: Juan Arteaga (Španjolska), Olegs Latisevs (Latvija), Emin Mogulkoc (Turska)

Slobodna bacanja: Hrvatska 28 (20) Ukrajina 25 (17). Trice: Hrvatska 23 (10) Ukrajina 22 (3)

Skokovi: Hrvatska 30 Ukrajina 39. Osobne pogreške: Hrvatska 22 Ukrajina 22.

HRVATSKA: Tomić 6 (1-6), Andrić, Draper 6, Bogdanović 13 (5-10), Šarić 7, Rudež 7, Ukić 9 (2-3), Simon 23 (2-2), Markota 12 (3-4), M. Delaš, Žorić, A. Delaš

UKRAJINA: Pustozvonov, Jeter 19 (4-5), Mishula 2, Gliebov, Gladyr 13 (4-6), Lypovyy 7 (2-4), Natyazhko 10 (2-3), Zabirchenko 2, Korniyenko 4 (2-4), Zaytsev, Pustovyi, Kravtsov 15

Hrvatska je u polufinalu Europskog košarkaškog prvenstva! Pred šest tisuća kockastih navijača pala je i Ukrajina, reprezentacija koju su izabranici Jasmina Repeše godinu dana pobijedili već treći put. Konačno je, nakon 18 godina razbijeno prokletstvo hrvatskog ulaska u polufinale jednog velikog natjecanja, u kojem već u petak, u isto vrijeme (17.45) Hrvatska igrati protiv Litve koja je u posljednjem četvrtfinalu pobijedila Italiju 90:80. Bila je to ujedno osma pobjeda Hrvatske zaredom.

Prva četvrtina susreta bila je vrlo izjednačena, s nešto lošijim hrvatskim otvaranjem. Ukić i Bogdanović na samom su početku krenuli s neizigranim vanjskim šutevima, dok je s druge strane ukrajinski Amerikanac Jeter zabio dvije trice i omogućio svojoj momčadi vodstvo od 12-5 u prve četiri minute. Ukrajinci su nam u tom momentu napravili seriju 7-0, što je izbornika Repešu prisililo na time-out. Nakon toga, hrvatski preporod, serija 9-0 i vodstvo od 14-12. Hrvatska trica u prvom periodu bila je izvrsnih 50 posto (4-8) uz dvije trice glavne karike u zabijanju, ali i razigravanju, Simona. Ukrajinski skok u njihovom dobrom otvaranju nešto je splasnuo. Obrana hrvatskih košarkaša u prvoj četvrtini nije bila posložena, što je glavni razlog primljenim koševima. Peta trica Hrvatske uslijedila je na početku druge četvrtine (Rudež), a unatoć odličnom postotku šuta tada su hrvatski košarkaši imali prednost od samo jednog koša viška (25-24).

Protok lopte Ukrajinaca se povećao ulaskom nove 'trojke', Mishule, ali je shodno tome i preciznost pala. Nedostajalo je povezanosti u obrani, možda i respekta prema Ukrajincima, što nikako nije smio biti slučaj. Zakon velikih brojeva, ili bolje rečeno, puno odigranih minuta na turniru iziskivao je odmor Tomića, Gladyra, Jetera i Bogdanovića u drugoj četvrtini. Ukrajinska zona prešla je u obranu 'na čovjeka' što dobro koriste Rudež novom tricom odnosno Draper zakucavanjem nakon ukradene lopte, što ukrajinskog izbornika Fratella prisiljava na minutu predaha kod rezultata 31-28 i serije 6-0 u 14. minuti. Nastavak serije uslijedio je jednim iskorištenim slobodnim bacanjem kapetana Ukića i dvjema ukradenim loptama Drapera, polaganjima Šarića i Drapera za 36-28. U četiri minute Hrvatska je primila samo šest koševa, ukrala tri lopte i nadskakla protivnike. Nakon promašenog vanjkog šuta Jetera, s druge strane možda je najbolje poluvrijeme imao je Draper. Vidio je sve na terenu, razigravao Tomića koji koristi oba slobodna bacanja za 38-28. Ukrajinci su u drugom periodu razvidno posrnuli, što je rezultiralo činjenicom da su jedva prelazili u fazu napada.

Nakon šesnaest minuta utakmice na semaforu je stajala hrvatska prednost od deset pogodaka, a na parketu konsolidirana obrana i ponovno prisutna koncentracija u napadu. Jedini koš u pet minuta druge četvrtine postigli su Ukrajinci iz slobodnog bacanja (Natyazhko) za hrvatsku seriju 15-1. Hrvatska je reprezentacija odlično stajala na terenu, prisiljavala Ukrajince na osobne pogreške, a iako je Hrvatska najlošiji četvrtfinalist u segmentu slobodnih bacanja, i taj je dio košarkaške igre proradio u prvome dijelu. Došla je Hrvatska i do 'plus 15', dvije minute prije kraja poluvremena Bogdanovićevim polaganjem (44-29). Simon je zabio i šestu hrvatsku tricu za 49-34, a hrvatski šut je izgledao briljantno u prvome dijelu. Samo dva promašena slobodna bacanja (11-13), trica izvrsnih 6-11. Poluvrijeme je završilo sa 51-35, najvećom prednosti hrvatskih košarkaša. Mašina je krenula na sredini drugoga perioda, teško su je Ukrajinci i mogli zaustaviti stroj u drugome dijelu.

Furiozno i tricaški počeo je Simon svojim četvrtim ubačajem za tri poena drugo poluvrijeme za velikih 'plus 19' i injekciju samopouzdanja. Hrvatski košarkaši napravili su u obrani dva prekršaja, budući da su se Ukrajinci dostatno koncentrirali na ulaze i prodore. Održavala je hrvatska reprezentacija prednost u rangu petnaestak koševa u početnoj fazi drugog poluvremena bez većih problema. Efikasnost i jednih i drugih značajno je opala u nastavku susreta, što je dakako kockastima išlo u prilog. Onda se u 23. minuti nevjerovatnom petom tricom od sedam pokušaja ponovno probudio Simon (59-41). Natjerali su Ukrajinci Hrvatsku na brzi ulazak u bonus, pa slobodnim bacanjima pokušavali smanjiti zaostatak, što im nije uspijevalo. Izabranici Jasmina Repeše su postizali lagane koševe s dodavanjima na centra, priuštili su si u trećoj četvrtini sportsko poigravanje s Ukrajinom. Ukrajinci su smanjili neočekivanom tricom centra Natyazhka i košem Jetera, pa je prednost Hrvatske sredinom treće četvrtine smanjena na dvanaest koševa (61-49). Nije Draper dopustio Ukrajincima da se približe novom ukradenom loptom i upošljavanjem Markote koji realizira polaganje. Upali su hrvatski košarkaši tada i u stanovite probleme s osobnom pogreškama kada Šarić, Simon i Ukić dolaze do tri prekršaja. Napadačkim skokom Kravtsova smanjuju Ukrajinci na devet koševa zaostatka (63-54). Tada ulazi hrvatska deveta trica (Markota), konstantno su hrvatski košarkaši držali tricu iznad 50 posto (tada 9-16). Ukrajnici su se obrambeno konsolidirali što govori i činjenica da su prvu osobnu pogrešku u drugome dijelu napravili nakon osam minuta. Treća četvrtina završava s prednosti od devet koševa, nakon nesmotrene reakcije i izgubljene lopte u posljednjim sekundama toga perioda.

Ponovno furiozan početak posljednjeg dijela utakmice. Draper uzima još jednu loptu, daje u kontru za Bogdanovića koji zabija za 72-61. Ponovno su Ukrajinci ostali u letargičnoj fazi početka novoga perioda. Nastavio je supervažnom tricom mladi Šarić, a vrijeme je radilo za hrvatske košarkaše. Naši su ponovno napravili dvije osobne pogreške u vrlo kratkom vremnu (Tomić i Rudež) te ponovno pri vodstvu od 75-63 ušli u bonus. Uvukla se malo panika u naše redove na sredini četvrte četvrtine, no sve je svojom petom ukradenom loptom smirio Draper, a kapitalizirao Simon sa svojom serijom 4-0. Pokazao je Kruno da je danas zaista uz Drapera najbolji igrač na terenu, svojim učinkom od dvadeset i jednog koša. Naša najava i zazivanje Simona urodili su plodom. Četiri minute prije kraja Kravtsov radi težak faul na Tomiću što latvijski sudac Latisevs nije okarakterizirao kao nesportsku osobnu pogrešku. Ukrajinci su u posljednjih pet minuta potpuno pali, izgubili koncentraciju, koju su doduše i gubili postepeno od pčetka susreta. Slavlje je u Stožicama moglo početi nakon što je Žorić uzeo loptu na dvije i pol minute do kraja susreta, nakon akcije na Gladyra, koji je bio gotovo nevidjeljiv nakon jedanaest koševa u prvom dijelu.

Konačno trijumf za hrvatske košarkaše! Zaslužili su nakon toliko godina nesreće, posljednjih udaraca Španjolaca, Srba i ostalih koji su ih udaljavali iz velikih natjecanja. Uspjeh je postignut, osiguran plasman na Svjetsko prvenstvo dogodine u Španjolskoj, a šlag na tortu doći će u petak u polufinalu (17.45).

Fotogalerija Igor Kralj/PIXSELL

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.