Eurobasket: Hrvatska pobjedom protiv Slovenije otvorila seriju nastupa u zagrebačkoj Areni

Subota, 05. rujna 2015. 22:36 Napisao/la  SC

Susret 1. kola: Hrvatska - Slovenija 80:73 (17:23, 27:15, 21:16, 15:19). Kruno Simon susret je završio s dvadeset poena, šest skokova i tri asistencije. Luka Žorić zabio je tri poena manje

Europsko košarkaško prvenstvo - skupina C, 1. kolo

HRVATSKA - SLOVENIJA 80:73 (17:23, 27:15, 21:16, 15:19)

Arena Zagreb. Gledatelja 15.200

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Jakub Zamojski (Poljska) i Jean-Charles Colin (Francuska)

HRVATSKA: Tomić 5 (1-2), Rudež 3, Stipčević 3 (3-4), Bogdanović 9 (5-7), Šarić 8 (1-4), Tomas, Ukić 2, Simon 20 (6-8), Draper, Bilan, Žorić 17 (7-8), Hezonja 13 (1-2)

SLOVENIJA: Joksimović 3, Rupnik, Prepelič 7 (2-4), Blažič 11 (2-2), Nikolič 5, Dragič 14 (1-3), Župan 10 (2-2), Balažič 4 (1-2), Zagorac, Omič 10, Klobučar 3 (1-1), Slokar 6 (2-4)

Slobodna bacanja: Hrvatska 24-35 Slovenija 11-18. Trice: Hrvatska 6-16 Slovenija 10-28

Skokovi: Hrvatska 43 Slovenija 25. Izgubljene lopte: Hrvatska 19 Slovenija 13

Pobjedom od 80:73 počelo je Europsko košarkaško prvenstvo za hrvatske reprezentativce. Slovenija je morala priznati poraz pred prepunom zagrebačkom Arenom na otvaranju skupine C. Izabranici Velimira Perasovića prvi puta su poveli sredinom druge četvrtine nakon nešto slabijeg ulaska u utakmicu, no od tada se vodstvo nije ispuštalo. Cijena pobjede nije bila malena, pri teškom padu na glavu lakše se ozljedio Bojan Bogdanović u 25. minuti, probleme je s kvadricepsima osjećao i Luka Žorić.

{jb_blackbox-right}Skupina C, 1. kolo
Nizozemska - Gruzija 73:72
Grčka - Makedonija 85:65
Hrvatska - Slovenija 80:73
Poredak: Grčka, Hrvatska i Nizozemska 2, Gruzija, Slovenija i Makedonija bez bodova{/jb_blackbox-right}

Hrvatska reprezentacija nervozno je otvorila utakmicu prvoga kola Eurobasketa čiju skupinu C i sama organizira. Prva petorka krenula je s dvije tehničke pogreške (Tomić, Bogdanović), nakon čega su zaredali problemi s osobnim pogreškama. Ante Tomić je već nakon dvije minute igre imao jednak broj osobnih pogrešaka, iziskivalo je to vrlo rani ulazak u igru drugoga centra, Luke Žorića. No, upravo će Žorić u kasnijoj fazi prvog poluvremena biti jedan od ključnih faktora za rezultatski preokret Hrvatske.

Slovenci nakon dvije minute i dvadeset sekundi vode 0:6, domaća se momčad u razdoblju od jedne minute vraća tricama budućih NBA-igrača, Darija Šarića i Marija Hezonje. Ipak, na njihove dvije trice Slovenija uzvraća ubačajima Balažiča i Dragiča pa odlazi na 6:12. Gosti su igrali nešto čvršće u obrani, igrali su dosta jednoobrazno, s čestim izvlačenjima lopte na vanjski šut. U prvoj četvrtini Hrvatska nije vodila, ali je bila blizu kada su Žorić i Simon smanjili na 10:12 u sedmoj minuti. Lopta je u tom periodu u napadu Hrvatske uglavnom kružila oko slovenske zone, izbornik Perasović u dva je navrata minutom odmora u tijeku prvog poluvremena pokušavao, na kraju i uspio slomiti ritam Slovenije. Vodili su još jedno kratko vrijeme momci u zelenim dresovima, najviše sa osam poena (15:23) u desetoj minuti. Šutnuli su Slovenci čak jedanaest puta za tricu u prvih dvadeset minuta, imali sedam skokova manje od Hrvatske.

Ante Tomić je u trinaestoj minuti napravio svoj treći prekršaj, ali to nije previše smetalo Luki Žoriću, najefikasnijem hrvatskom igraču na poluvremenu sa dvanaest poena. Žorić je uspio zaraditi i tehničku pogrešnu zbog upotrebe lakta na svom čuvaru, a Hrvatska je u 15. minuti jonačno povela. Bilo je tada 27:26, Rudež je zabio tricu iz kuta, a slovenska čvrstina počela je slavjeti. Vodstvo Hrvatske od tada je bilo čuvano s tek dva izjednačenja rezultata, prevagu je donijela posljednja dionica druge četvrtine u kojoj se koševima Žorića i Hezonje Hrvatska odvaja na 44:38, konačan rezultat prvog dijela.

Unatoč trici Župana (48:43) hrvatska je prednost i dalje stajala na temeljima poena Žorića i Hezonje, ali su Slovenci ponovno u dvije i pol minute zabili sedam poena. Hrvatskoj je za dostizanje te brojke bilo potrebno desetak sekundi više, dogodilo se to nakon što je Simon zabio svoju drugu tricu za 51:45. Bila je 25. minuta umalo kobna za Bojana Bogdanovića, stožerni igrač hrvatske reprezentacije stražnjim je dijelom glave u padu udario u parket pa je slobodna bacanja umjesto njega za vodstvo od osam koševa prednosti zabio Rok Stipčević. Hrvatska je u središnjoj fazi trećeg perioda ubilježila tri ukradene lopte, Simon je prilikom treće zabio za dvoznamenkastu prednost domaće momčadi.

Tomić se u 28. minuti vratio na parket kako bi zakucao za 61:50 te prethodno ubacio jedno slobodno bacanje i prisilio slovenskog izbornika Zdovca na pozivanje minute predaha. Do kraja treće četvrtine svoje je prve poene upisao i kapetan Ukić, no Slovenci otvaraju seriju 0:4 koševima Omiča pa i Perasović zove svoj timeout. Prednost Hrvatske je uoči posljednjih deset minuta ostala dvoznamenkasta (65:54).

Slovenci su i posljednji period igre otvorili tricom Dragiča koji je nedugo zatim imao još jednu priliku iz otvorenog šuta koja nije prošla. Gosti su osim spomenutih Dragičeih pokušaja imali i pogodak Župana za tricu uz još nekoliko nerezonskih šuteva. Hrvatska je u četiri i pol minute posljednje četvrtine postigla samo dva Simonova poena pa su se Slovenci vratili na 67:62. Dramatična završnica izostala je, Hrvatska je održala stvari na sigurnoj udaljenosti.

Kruno Simon susret je završio s dvadeset poena, šest skokova i tri asistencije. Luka Žorić zabio je tri poena manje, Dario Šarić ubilježio je osam poena i sedam skokova. Nakon pobjede protiv Slovenije nema puno vremena za odmor, već u nedjelju od 21 sat slijedi ogled drugog kola protiv Grčke.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.