Eurobasket: Hrvatska odličnom igrom u nastavku slomila Makedonce, Bogdanović opet u prvoj petorci

Utorak, 08. rujna 2015. 22:43 Napisao/la  SC

Susret 3. kola: Hrvatska - Makedonija 73:55 (15:18, 15:14, 22:10, 21:13). Razveselila je igra u drugom poluvremenu kada se dogodio rezultatski preokret protiv neugodnih Makedonaca

Europsko košarkaško prvenstvo -. skupina C, 3. kolo

HRVATSKA - MAKEDONIJA 73:55 (15:18, 15:14, 22:10, 21:13)

Arena Zagreb. Gledatelja 10.000

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Gentian Cici (Albanija) i Petri Mantyla (Finska)

HRVATSKA: Tomić 10 (2-4), Rudež, Stipčević 7 (1-2), Bogdanović 13 (2-2), Šarić 15 (5-6), Tomas, Ukić 7, Simon 12 (2-2), Draper, Bilan, Žorić 8 (2-2), Hezonja 1 (1-2)

MAKEDONIJA: Brčkov, Ilievski 7 (1-2), Sokolov, Kostoski 3, V. Stojanovski 9, D. Stojanovski 9 (3-4), Simonovski 5, Mladenovski 2, Trajkovski 5, Gjuroski 5, Hendrix, Samardžinski 10

Slobodna bacanja: Hrvatska 15-20 Makedonija 4-6. Trice: Hrvatska 6-24 Makedonija 9-26

Skokovi: Hrvatska 42 Makedonija 33. Izgubljene lopte: Hrvatska 10 Makedonija 16

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je i drugu pobjedu na zagrebačkom turniru Europskog prvenstva u sklopu skupine C. Reprezentacija Makedonije ostala je osamnaest poena iza izabranika Velimira Perasovića (73:55), razveselila je igra u drugom poluvremenu kada se dogodio rezultatski preokret protiv neugodnih Makedonaca koji su to bili i danas u prvom dijelu susreta.

Skupina C, 3. kolo
Slovenija - Nizozemska 81:74
Grčka - Gruzija 79:68
Hrvatska - Makedonija 73:55
Poredak: Grčka 6, Hrvatska i Slovenija 5, Nizozemska i Makedonija 4, Gruzija 3 boda

U prvom poluvremenu igrala je hrvatska reprezentacija dobro, ali samo do isteka treće minute. Stvoirlo se početno vodstvo od 7:2, a poseban je pljesak inače malobrojne publike u zagrebačkoj Areni zaradio Bojan Bogdanović, autor prvog hrvatskog koša na utakmici. Bogdanović ne samo da je igrao, nego se našao i u prvoj petorci Velimira Perasovića, samo tri dana nakon zarađenog lakšeg potresa mozga na susretu prvoga kola protiv Slovenije. Osim dakle, vodstva od 7:2, Hrvatska je kroz gotovo sav preostali period prvog dijela morala hvatiti Makedonce. Prvi su puta pobjegli serijom od 0:10 u nepune dvije minute. Po jednu tricu zabili su Ilievski i Damjan Stojanovski, četiri je poena dodao stasiti centar Samardžinski.

Makedonci su otišli na 7:12, a izbornik Perasović bio je sredinom prve četvrtine već primoran svoje igrače okupiti na prvoj minuti predaha. Nakon nje Stojanovski je još dva puta pogodio izvana tako da nešto lakši koševi Ukića i Šarića odmah gube na vrijednosti. Najveće gostujuće vodstvo u prvoj četvrtini bilo je kod 11:18, Žorić je s dva zakucavanja smanjio zaostatak između prve dvije četvrtine. Ključ je bio u tricama, Hrvatska je probala pet puta, sve je završilo bezuspješno dok su Makedonci po svojoj već dobro prokušanoj taktici zabili tri puta iz četiri pokušaja. Imali su, što je za njih atipično i prednost u skoku (11-7).

Podigli su momci u kockastim dresovima intenzitet obrane u drugoj četvrtini, ponešto popravili svoj tricaški učinak (2-10 na poluvremenu), ali još uvijek to nije bila igra koja bi slomila Makedoniju. U napadu nije bilo kvalitetnih rješenja osim pokojeg dobrog spuštanja Simona za Žorića. Hrvatska je izjednačila na 18:18 prvom tricom Stipčevića koji je kasnije pridodao i drugu za 23:23, preostalo vrijeme Makedonci su i dalje bili u vodstvu.

Ponovno su nakon prve Stipčevićeve trice napravili brzih 0:5 preko Ilievskog i Simonovskog koji je vrlo lagano prošao kroz hrvatsku obranu za 18:23. Iako prednost gostiju nije bila značajnije izražena, Simon i Bogdanović poništili su novi dobar učinak Samardžinskog pa se sa 23:27 sve ponovno vratilo u egal, kao i koševima Šarića odnosno Tomića iz slobodnog bacanja poslije trice Simonovskog. Makedonija je s minimalnim vodstvom (30:32) otišla na veliki odmor, Hezonja Šarić i Tomić imali su po dva prekršaja, nije bilo igrača koji bi po nečemu iskočio u redovima Hrvatske što je bio glavni razlog rezultatskog zaostatka na poluvremenu.

Nisu gosti popuštali još neko vrijeme, Vojdan Stojanovski pogodio je svoju prvu tricu krajem 22. minute, Šarić je otvorio poenima za Hrvatsku pa je zaostatak u odnosu na veliki odmor bio smanjen na pola koša u uvodu nastavka. Hrvatska je konačno povela novim poenima Bogdanovića početkom 24. minute (38:37), imao je isti igrač u sljedećem napadu doći na dvoznamenkasti učinak, no posao oko povećanja vodstva odradio je Tomić pod koševima na asistenciju Ukića. Kapetan reprezentacije zabio je tricu dvije minute kasnije, za vrijeme kada je makedonski šut u globalu popustio i pao na razinu oko trideset posto.

Ukićevom tricom rezultat se dakle popeo na 43:39, Makedonija sredinom treće četvrtine ulazi u bonus tri minute prije kraja treće četvrtine, a mogla je lako zaraditi i namjernu osobnu pogrešku nakon kontakta Hendrixa i Tomića. Susret se prelomio na ulasku energetski jakog Šarića koji je najprije uveo reda u obrani a onda i sam realizirao mini-seriju od 5:0 za 48:39. Na posljednju pauzu između četvrtina otišlo se uz skandiranje navijača Šariću, a dosegla se i prednost od deset poena (52:42) koju je otvorio kapetan Ukić nakon skoka u napadu.

Makedonci posljednji period otvaraju tricom Kostoskog uz postavljanje u zonsku obranu što je natjeralo Simona na dvije pogreške u prve dvije hrvatske akcije. Treću svoju akciju nije promašio, već je pogodio tricu za povratak na deset poena prednosti u 33. minuti, nakon čega je ušla i Bogdanovićeva lopta iz kuta za 59:46. Uzvratio je Gjurovski s druge strane, nakon čega Bogdanović i Žorić stavljaju slobodna bacanja i u potpunosti rješavaju utakmicu i donose Hrvatskoj drugu pobjedu u sklopu zagrebačke skupine C. U 37. minuti Hrvatska je prešla granicu od dvadeset poena prednosti nakon Simonove trice i Šarićevog koš-faula (69:49). Konačno, završilo je sa osamnaest poena hrvatske prednosti u susretu protiv dosad uvijek neugodnih Makedonaca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.