Eurobasket: Hrvatska doživjela težak poraz od Gruzije, nedostojan oproštaj od domaće publike

Četvrtak, 10. rujna 2015. 19:46 Napisao/la  SC

Skupina C, 5. kolo: Hrvatska - Gruzija 58:71 (13:14, 15:11, 16:22, 14:24). Srećom pa je Hrvatska unatoč porazu već ranije osigurala drugo mjesto u skupini, jer ga prema danas prikazanoj igri ničim nije zavrjedila!

Europsko košarkaško prvenstvo - skupina C, 5. kolo

HRVATSKA - GRUZIJA 58:71 (13:14, 15:11, 16:22, 14:24)

Arena Zagreb. Gledatelja 6.600

Suci: Luigi Lamonica (Italija), Benjamin Jimenez Trujilo (Španjolska) i Jean Charles Collin (Francuska)

HRVATSKA: Tomić 10 (2-2), Rudež 2 (2-2), Stipčević 8 (1-1), Bogdanović 7 (4-4), Šarić 5 (1-2), Tomas, Ukić 3, Simon 5, Draper 2, Bilan, Žorić 16 (2-2), Hezonja

GRUZIJA: Pullen 10, Metreveli, Pachulia 12 (4-4), Tsintsadze 2 (2-2), Shermadini 2 (2-2), Sanadze 12, Markoishvili 10, Patsatsia, Sanikidze 12 (1-1), Burjanadze, Shengelia 11 (1-4), Lezhava

Slobodna bacanja: Hrvatska 12-13 Gruzija 10-13. Trice: Hrvatska 4-23 Gruzija 7-19

Skokovi: Hrvatska 37 Gruzija 30. Izgubljene lopte: Hrvatska 17 Gruzija 13

Nije bio po mjeri prosječnog navijača hrvatske košarkaške reprezentacije njihov oproštaj od zagrebačke Arene za ovogodišnje Europsko prvenstvo. Izabranici Velimira Perasovića teško su poraženi od Gruzije - 58:71 u utakmici u kojoj su današnji protivnici Hrvatske samo potvrdili četvrto mjesto i plasman u osminu finala. Ovoga puta niti ulazak u utakmicu nije bio dobar, kao i ranije kroz turnir, a izostala je i dobra partija u posljednjoj četvrtini koja je dotad izjednačenu partiju odvela u potpunosti na gruzijsku stranu.

Prvo poluvrijeme ponudilo je ponovno dosta mučenja kada je riječ o promatranju igre hrvatske reprezentacije. Statistički podatak koji je upadao u oči na prvi pogled je loš šut za tri poena nakon dvadeset minuta igre (1-10), što je dovelo do tek dvadeset i osam postignutih poena. Hrvatska je ipak, s druge strane pružila dobru igru u obrani, posebice u završnim trenucima prvog poluvremena kada su Tomić i Hezonja napravili po jednu blokadu i stvorili hrvatsku seriju od 9:0. Na veliki odmor otišlo se s tri poena prednosti za Hrvatsku.

Početno hrvatsko vodstvo od 4:1 nastalo poenima Drapera i Tomića brzo je nestalo budući da je pet poena u četiri minute postigla gruzijska četvorka, Tomike Shengelia. Najveće vodstvo Gruzijci su imali u šestoj minuti (4:9) poslije ubačaja Viktora Sanikidzea. Izabranici Velimira Perasovića u sljedeće se tri minute vraćaju u prednost od 13:9 koševima Šarića, Žorića, Rudeža i slobodnih bacanja i Ukićeve trice, jedine hrvatske u prvom poluvremenu. Ipak, Hrvatska je još jednom na zagrebačkom turniru otišla na pauzu između prve dvije četvrtine s rezultatskim zaostatkom. Shermadini je pogodio slobodna bacanja, a novi razigravač Cedevite Jacob Pullen tricu za 13:14.

Hrvatska se u vodstvo vratila tek nakratko nakon što je iz akcije Ukića i Žorića ovaj potonji položio za 15:14. Košem Pachulie Gruzijci se u četrnaestoj minuti vraćaju na 17:21, Bogdanović i Rudež promašivali su izvana, tek kada su kasnije ušli Stipčević i Bogdanović igra Hrvatske se značajno popravila. U zadnje tri minute prvog dijela protok lopte se ubrzao, Stipčević je riješio neke situacije u svoju korist, Bogdanović je zabio dva slobodna bacanja za 26:25, a vodstvo na poluvremenu podebljao je Šarić (28:25).

Gruzijci su nemirno otvorili drugo poluvrijeme, s dvije promašene trice nakon čega je Shengelia poništio polaganje Tomića i vratio na tri koša razlike (30:27). Novo izjednačenje dogodilo se u 23. minuti kada Pullen stavlja svoju drugu tricu iz otvorenog šuta. Priključio su mu se nešto kasnije i Markoishvili za treću odnosno četvrtu gruzijsku tricu na utakmici i povratak u vodstvo (32:38), Hrvatska je nastavila promašivati izvana pa se statistika domaćeg šuta za tri poena srozala na neprimjetnih sedam posto (1-14). Popela se tek u 37. minuti kada je Stipčević zabio drugu i završio mini-seriju 5:0, nakon čega je Žorić poentirao za minimalan zaostatak (39:40). Gruzijci su na posljednji predah ponovno otišli s prednošću koju su stvorili Pachulia odnosno Sanadze tricom za 41:45, a sačuvao Markoishvili tako da trica Bogdanovića nije puno toga promijenila uoči posljednjih deset minuta susreta.

Hrvatska je samo zahvaljujući igri u posljednjoj četvrtini koju je tricom za 47:47 otvorio Simon ostala iza Gruzije. Bio je to tek četvrti hrvatski ubačaj izvana, Gruzijci su na ulasku u posljednjih šest minuta ponovno bili u prednosti od četiri poena koja je nastavila rasti s izraženim pressingom na svojoj polovici u obrani. Donio je on novu mini-seriju Sanadzea za dotad njihovo najveće vodstvo (51:60). Velimir Perasović dva je puta u nepunoj minuti morao pozvati minutu predaha jer rješenja za gruzijsku igru nije bilo. Trebalo je pojačati disciplinu na oba kraja terena, što se do kraja utakmice nije dogodilo, već je Sanikidze nastavio trpati, što izvana a što iznutra za šesnaest poena prednosti (serija Gruzije 0:16!). Završilo je samo s trinaest poena minusa, a moglo je i puno gore...

Srećom pa je Hrvatska unatoč porazu od Gruzije u posljednjem kolu već ranije osigurala drugo mjesto u skupini, jer ga prema danas prikazanoj igri ničim nije zavrjedila!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.