Eurobasket: Grci u Areni svladali Hrvatsku, prednost izgubljena u završnici teškog susreta

Nedjelja, 06. rujna 2015. 22:55 Napisao/la  SC

Skupina C, 2. kolo: Hrvatska - Grčka 70:72 (18:13, 15:15, 24:23, 13:21). Grčka je minimalnim slavljem došla do druge pobjede i tako vjerojatno gurnula Hrvatsku u borbu za drugu poziciju u skupini

Europsko košarkaško prvenstvo - skupina C, 2. kolo

HRVATSKA - GRČKA 70:72 (18:13, 15:15, 24:23, 13:21)

Arena Zagreb. Gledatelja 15.200

Suci: Robert Lottermoser (Njemačka), Benjamin Jimenez Trujilo (Španjolska) i Jakub Zamojski (Poljska)

HRVATSKA: Tomić 9 (3-4), Rudež, Stipčević, Bogdanović, Šarić 11 (2-4), Tomas, Ukić 14 (4-4), Simon 18 (5-6), Draper 2, Bilan, Žorić 8 (2-2), Hezonja 8

GRČKA: Bourousis 10, Zisis 7 (1-2), Spanoulis 16 (5-6), Calathes 2, Perperoglou, Sloukas 2, Kaimakoglou, Koufos 11 (1-2), Printezis 13, Papanikolaou 2, Mantzaris 3 (3-3), Antetokounmpo 6

Slobodna bacanja: Hrvatska 16-20 Grčka 10-13. Trice: Hrvatska 8-25 Grčka 4-20

Skokovi: Hrvatska 32 Grčka 40. Izgubljene lopte: Hrvatska 10 Grčka 9

Osim početnog vodstva od 0:2, Grčka nije vodila sve do ulaska u posljednje četiri minute utakmice kada je Sloukas zabio dugu dvojku za 65:66. Grci su cijelo vrijeme bili iza domaćih košarkaša, kako rezultatski tako i u ritmu, samoj kontroli utakmice, ali trebalo je igrati do zadnje sekunde kako bi se upisala druga pobjeda na zagrebačkom dijelu Eurobasketa. Trebalo je dostići tri poena zaostatka (67:70) u posljednje dvije minute, pokazati da se reprezentacija nakon deset pobjeda ovog ljeta može vratiti iz bilo kakvog rezultatskog minusa u završnici utakmice. To se ipak nije dogodilo, Grčka je minimalnim slavljem od 70:72 došla do druge pobjede i tako vjerojatno gurnula domaćina skupine C u borbu za drugu poziciju do kraja prve faze natjecanja.

Skupina C, 2. kolo:
Makedonija - Nizozemska 78:71
Slovenija - Gruzija 79:68
Hrvatska - Grčka 70:72
Poredak: Grčka 4, Hrvatska, Slovenija, Nizozemska i Makedonija po 3, Gruzija 2 boda

Slično subotnjoj izvedbi protiv Slovenije otvorili su susret s Grcima najbolji hrvatski košarkaši. Ponovno je trebalo proći neko vrijeme, najbolje rečeno - pet minuta da sve sjedne na svoje mjesto, da se pritisak pred ponovno dupkom punom zagrebačkom Arenom neutralizira. U početku je to bila borba pod koševima, dali iskusnika - Tomića i Bourousisa ili mladih lavova, Hezonje i Antetokounmpa. Nije bilo samo problema s osobnim pogreškama, barem ne izraženijih u početku utakmice ukoliko se ne računaju dva rana prekršaja Darija Šarića. Jedan je, mora se to reći, bio iznuđen od strane Printezisa, ali je ostao sviran...

Hrvatski reprezentativci dobro su otvorili susret u obrani. Iako je startnog grčkog centra igrao Bourousis, puno je u prvih petnaest minuta pomutnje napravio Koufos, starter u prvom kolu protiv Makedonaca. Koufos je tako uzeo pet skokova u napadu i pospremao otpatke nakon promašenih vanjskih puteva. Što se pak hrvatske petorke tiče, u njoj je mjesto nakon ozljede Bogdanovića našao Draper pa se Ukić za neko vrijeme preselio na poziciju beka-šutera, što je u većem dijelu utakmice igrao Simon. Ipak, Draper se priključio dosta rano pa i ne čudi njegova relativno mala minutaža u igri.

Osim dva prekršaja Šarić je u 4. minuti zaradio i tehničku zbog prekomjerne upotrebe lakta, no na prvu minutu predaha grčki izbornik Katsikaris bio je prisiljen upravo u tom periodu utakmice. Nisu se njegovi puleni najbolje snašli na početku, osim koša Antetokounmpa te jednog ubačenog slobodnog bacanja ništa nisu zabili do pete minute. Tek je tada krenuo veteran Spanoulis nakon što je Draper shrvan početnim umorom promašio jedan otvoren šut za dva poena. Ipak, ono što je u prethodnom napadu promašio Draper, nije Ukić pa je bilo i 11:5 za Hrvatsku.

Grci su se vratili koševima Calathesa i Spanoulisa za tri poena. Bio je to grčki bekovski par, Calathes je unatoč svojoj poziciji nekoliko puta u prvoj četvrtini završio na mjestu krilnog centra pod hrvatskim obručem. Igrao je stoga tek deset minuta u prvom dijelu, morao je ulaziti Zisis, kao i već ranije spominjani Koufos, koji bi u igri uglavnom bio onda kada bi u redovima hrvatske reprezentacije igrao Žorić. Hrvatski vanjski šut je u posljednje dvije minute prve četvrtine stao, tri promašene trice (Hezonja, Stipčević, Rudež) prethodile su ubačaju Krune Simona za 18:11.

Govoreći o Simonu, bio je gotovo nepogrešiv u prvom poluvremenu. Zabio je tri trice iz četiri pokušaja, imao i dva ubačaja ispred linije te tako stigao do trinaest postignutih poena u prvom dijelu. Njegova se tricaška efikasnost nastavila u drugoj četvrtini kada je pogodio za 25:20, s istekom jednog napada, sa bezmalo deset metara udaljenosti od grčkog koša.

Dugo se lomio rezultat početkom druge četvrtine, Žorić je na ulasku u nju relativno brzo dobio svoj drugi prekršaj pa je Tomić na parketu bio u četrnaest minuta prvog poluvremena. Nekoliko puta hrvatski su centri ostajali na brisanom prostoru između vrha reketa i njihove pozicije, tada bi uglavnom Spanoulis proigravao a Antetokounmpo ili Bourousis rješavali situaciju. Počela se Hrvatska odvajati pred kraj prvog poluvremena kada Tomić i Šarić zabijaju tri poena iz slobodnih bacanja, a Simon stavlja novu tricu za 33:24. Grci su preko Spanoulisa i Printezisa u posljednjoj minuti uspjeli smanjiti na pet koševa zaostatka na velikom odmoru.

Hrvatska je otvorila drugo poluvrijeme s ključnom figurom u liku Ante Tomića. Najprije je Koufos na njemu napravio korake, potom je dubrovački centar postigao koš na drugoj strani realiziravši asistenciju Ukića. Grčki izbornik Katsikaris morao je vrlo brzo pozvati minutu predaha i objasniti štošta svojim igračima. Draper otima loptu pod hrvatskim košem, a potom Šarić stavlja svoj peti poen i zabija tricu za 40:30. U 23. minuti dogodila se i Printezisova serija 5:0 (trica i zakucavanje), pa je i Perasović kod rezultata 40:35 svoje izabranike posjeo na klupu. Donijela je ona Ukićevu drugu tricu koja je smirila grčku agresivnost u početku drugog poluvremena, a na nju se nadovezao Hezonja sa svoje dvije trice za povratak na 49:39 prije povratka Simona na teren. Domaći košarkaši su postepeno, korak po korak spuštali razinu opasnosti Grka, trebalo ih je dugo krotiti pa je i vrijeme na semaforu sporo išlo.

Obje momčadi su treću četvrtinu privele kraju s nekoliko promašenih trica, jednu je kod Hrvatske promašio Simon, jednu prije njega i Hezonja, Grci su prvih pola sata igre okončali s tek dvije trice iz šesnaest pokušaja. Dakle, prednost Hrvatske i dalje je nesmetano mogla varirati na razini oko deset koševa, držao ju je Žorić ubačenim poenima no Grci su uspjeli smanjiti na 57:51 uoči posljednjih deset minuta. Trebalo je izdržati, Grci su imali veći izbor igrača na klupi i širu mogućnost rotacije, bio je to, pokazat će se - ključ grčke pobjede u drugom kolu zagrebačke skupine C.

Odgovornost su na početku posljednje četvrtine preuzimali najiskusniji igrači, Ukić i Spanoulis koji je u 33. minuti pogodio tricu za povratak na 61:56. Imao je grčki kapetan novu priliku već u sljedećem napadu izvana, no ona je ostala na prvom obruču. Hrvatska je u obrani stajala čvrsto, 'ničije' lopte su odlazile mahom na grčku stranu iako su Grci skoro sedam minuta prije kraja utakmice već bili u bonusu. Blizu Hrvatskoj njeni su protivnici bili upravo tada, Spanoulis je ubacio tri slobodna bacanja u 34. minuti (61:59). Hrvatska je kasnije zakratko pobjegla, najprije na krilima Tomića pod koševima odnosno Hezonje kao ključnog igrača u obrani. Ipak, na pogon kapetana Spanoulisa Grci vraćaju na 65:64 na ulasku u posljednje četiri minute, što je bilo garant za stresnu završnicu u kojoj Hrvatska nije izdržala pritisak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.