EUROBASKET 2015 Iza lijepe priče na parketu stoji strah o polupraznoj dvorani protiv Gruzije

Četvrtak, 03. rujna 2015. 02:16 Napisao  Patrik Mršnik

Perasović na raspolaganju ima dvanaest najboljih hrvatskih košarkaša ovoga trenutka. Pripreme su pokazale dobru igru, ali su povremeno znale i upozoriti ljude u majicama s kragnama na klupi

U subotu počinje dugo očekivano Europsko košarkaško prvenstvo, prvo u povijesti koje će se održati u četiri različite zemlje. Među odabranima je i Hrvatska, košarkaški će sladokusci tako od subote do četvrtka moći uživati u petnaest košarkaških susreta pod krovom zagrebačke Arene. Domaćinstvo Eurobasketa velik je događaj, zasigurno najveća sportska priredba u Hrvatskoj ove godine.

Od reprezentacije se, kao i obično kada je hrvatska sportska javnost u pitanju - očekuje mnogo. Uspjeh otprije dvije godine u Sloveniji dao je nade, blagu je sumnju bacio lanjski Mundobasket u Španjolskoj, no s novim stručnim stožerom i ponešto izmijenjenim ulogama u reprezentaciji dolaze i nova nadanja. Zagrebački dio turnira bi prije onog francuskog (Lille) trebao predstavljati određeni zamašnjak na putu ka cilju ili ciljevima. Jer, ima ih više.

Ne bi bilo loše završiti među sedam reprezentacija Starog kontinenta. Osim finalista, koji će putovanje u Rio De Janeiro na 31. Olimpijske igre vizirati odmah, još je pet mjesta na raspolaganju niže plasiranima za popunu kvalifikacijskih turnira sljedeće godine. Drugim riječima, i nakon eventualnog ispadanja u četvrtzavršnici izabranici Velimira Perasovića s jednom pobjedom u doigravanju za plasman od pete do osme pozicije moći će u novu godinu ući s mislima o Copacabani i povratku na pijedestal olimpizma nakon osam godina čekanja.

Reprezentacija turnir otvara protiv Slovenije i Grčke, što znači da će već naredni vikend donijeti odgovore na većinu otvorenih pitanja. Prvo, mogu li se u stopostotnom aranžmanu priključiti ozljedama načeti Tomas, Bogdanović i Šarić, jesu li njihove natečene noge, odnosno oči u redu. Drugo, je li izbornik Perasović održao kemiju, atleticizam i borbenost iz pripremne faze u kojoj su momci relativno mirnim putevima stizali do pobjedonosnih rezultata u čak devet navrata. Treće, mogu li Šarić i Hezonja u pravom smislu riječi postati krila koja će kockasti stroj pogoniti do sreće u Francuskoj. Ima toga još puno...

Poimence, Perasović na raspolaganju ima dvanaest najboljih hrvatskih košarkaša ovoga trenutka. Poziciju zamjenskog razigravača umjesto Lafayettea na koncu priprema dobro je upotpunio povratnik Draper, kojeg bi iz borbe za mjesto pod suncem vrlo lako mogao izgurati šuterski raspoloženi Stipčević iza kojeg je sjajna sezona u talijanskom Sassariju. Hrvatska ponovno ima veliki izbor na pozicijama 'dva' i 'tri', povratnik Tomas izgledao je dobro uoči blage ozlijede, svi se nadaju da će se takav i vratiti na parket.

Pripreme su pokazale dobru igru, ali su povremeno znale i upozoriti ljude u majicama s kragnama na klupi. Perasović je u nemalom broju puta bio prisiljavan zvati minute predaha čak i kod izraženijeg vodstva u Litvi koje se zahvaljujući dekoncentraciji petorke na parketu jako srozalo s dvadeset i osam koševa. Upozoravala je i BiH u Areni, iako bez nekolicine standardnih reprezentativaca (Teletović, Nurkić, Đedović).

Dok se u Hrvatskom košarkaškom savezu, na razini službenih osoba i navijača te unutar raznoraznih organizacijskih struktura hrvatskog dijela Eurobasketa vode brojne bitke i polemike, košarkaši će ponovno biti spremni za najviše dosege. Za zabrinutost je podatak da je u predvečerje priprema rasprodana samo uvodna utakmica protiv Slovenije, ne smije se dogoditi da na peto kolo protiv Gruzije, odnosno uoči puta u Francusku na završnicu Arena bude poluprazna...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.