EP U KOŠARCI

Hrvatska ostavila Finsku na minus 25

Četvrtak, 12. rujna 2013. 16:13 Napisao/la  SC

Skupina F, 1. kolo: Hrvatska - Finska 88:63

Europsko košarkaško prvenstvo – Skupina F – 1. kolo

HRVATSKA – FINSKA 88:63  (17:11, 22:9, 24:18, 25:25)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 2.000

Suci: Fernando Rocha (Portugal), Milivoje Jovčić (Srbija), Marius Ciulin (Rumunjska)

Slobodna bacanja: Hrvatska 12 (8) Finska 20 (13). Trice: Hrvatska 31 (10) Finska 32 (10)

Skokovi: Hrvatska 47 Finska 30 Osobne pogreške: Hrvatska 21 Finska 17

HRVATSKA: Tomić 11 (5-5), Andrić 2, Draper 2, Bogdanović 15 (5-6), Šarić 8, Rudež 17, Ukić 11 (4-7), Simon 6 (0-1), Markota 4 (2-4), M. Delaš 2 Žorić 5, A. Delaš 5

FINSKA: Koivisto 8, Nikkila 4, Muurinen 4, Huff 10 (2-3), Lee 7 (2-5), Salin 3 (0-3), Kotti 8 (3-7), Koponen 5 (0-3), Haanpaa 3, Ahonen 3, Rannikko 8

Hrvatski su košarkaši mnogo lakše od očekivanog pobijedili Finsju u prvom ogledu drugoga kruga na Europskom prvenstvu. S maksimalnom dozom respekta i filigramski odigranom obranom u prvom dijelu Finci već nakpn desete minute susreta nisu imali što tražiti u Stožicama. Pobjeda od 25 koševa prednosti trebala je i igračima, ali i navijačima u svrhu opuštanja živaca nakon tri, četiri dramatične utakmice.

Sve bajke o finskoj obrani i skokovima u napadu zamrle su već nakon uvodnih pet minuta. Jedino u tom periodu držali su naši protivnici priključak, i to samo zbog činjenice da je hrvatski vanjski šut bio loš (0-9) u tom periodu. Ulaskom prve Rudežove trice stvari su počeli sjedati na svoje mjesto. Brojke prvoga poluvremena govore da je Hrvatska svojom gotovo savršenom obranom ostavila Fince na dvadeset postignutih koševa u poluvremenu, samo devet (dvije trice) u drugoj četvrtini. Šest minuta u drugoj četvrtini Finci nisu postigli koš iz igre, a naši su košarkaši ubilježili dvanaest napadačkih skokova. No, činjenica koja govori o hrvatskoj dominaciji su skokovi u cjelini, naši su ih košarkaši ubilježili dvostruko više (32-16).

Fincima nedostaje ozlijeđeni kapetan Mottolla, koji je zbog puknuća ligamenata u trideset i sedmoj godini života morao odustati od turnira na kojem je u prvom krugu imao zavidnu minutažu. Ključni igrači poput najboljeg strijelca Koponena i Salina u prvom dijelu nisu postigli niti koša, sve zahvaljujući plitko postavljenoj zoni Repešinih momaka koja im nije dopuštala ništa drugo osim pokojeg vanjskog šuta. Ako se ne uračunaju slobodna bacanja i vanjski šut, to jest djelovi igre u kojima obrana i ne može previše napraviti kako bi spriječila koševe, dolazi se do podatka da je u prvom poluvremenu utakmice Finska zabila tek četiri poena na postavljenu obranu.

Teško je vaditi se na adaptaciju prilikom dolaska u  Ljubljanu, jer se primjerice naša reprezentacija samo u početnom peridou susreta privikavala na novo okruženje. Rutinerski je odrađeno prvo poluvrijeme, iako s tek tri postignute trice iz 17 pokušaja, vodstvo od devetnaest koševa prednosti bilo je pravi pokazatelj stanja stvari na terenu. Imponirao je posebice pravi pristup centra Ante Tomića, uz kvalitetna dodavanja Drapera i solidnu igru Bogdanovića kao druge 'četvorke'.

Finci su nastavili s ubacivanjem vanjskih šuteva u drugom poluvremenu, s igranjem pretežno nerezonske košarke što je jasno dugoročno odgovaralo našoj reprezentaciji. Bogdanović je s druge strane odmah uzvratio svojom prvom tricom (44-23). Što se obrambenog dijela tiče Fincima nije pomagalo ni udvajanje, štoviše Bogdanoviću se ponovno otvorio prostor za realizaciju. Sve su više popuštali u obrani, prodor Markote je otvorio tricu Simonu za 49-25. Unatoč visokom vodstvu nisu se naši košarkaši opuštali u, za gledatelje razmjerno dosadnoj utakmici koju su naši košarkaši samo trebali odraditi.

Dobro je da su Repešini izabranici od početka tako pristupili utakmici, s totalnim respektom prema protivniku. Finskih 4-1 iz prvog kruga činilo se opasnim, ali će čini se, kao i prije dvije godine u Litvi drugi krug ostati najveći uspjeh finske košarke. Izvrsnim reakcijama Bogdanovića i Šarića prednost od 25 koševa održavala se tijekom cijele treće četvrtine, a utakmica je u drugom poluvremnu poprimila mahom revijalni karakter. Rudež je (63-35) nastavio sa ubačajima šuta za tri poena s dvije nove trice. Napadački skok je ostao na istoj brojci (12) i tijekom treće četvrtine, dok su obrambeni i dalje bili na istoj razini, u daleko višem omjeru od finskh.

Najbolji finski strijelac Koponen zabio je prvi koš u posljednjem napadu treće četvrtine, što dovoljno govori o mogućnostima koje su Finci imali za kvalitetnu igru. Zadnji period utakmice naši su košarkaši otvorili serijom 6-0, Finska je i dalje djelovala prilično bezidejno. Najveća snaga Hrvatske je požrtvovnost koja se očitovala na primjeru Rudežovog bacanja kod jedne nehotično izgubljene lopte. Izborniku Repeši otvorila se mogućnost rotiranja pa su u igru mogli ući Lukša Andrić i braća Delaš, igrači koji su do sada igrali malo, ili uopće nisu igrali. Najvažnija stavka današnje utakmice bila je širina klupe i mogućnost ulaska do sada nekorištenih igrača, pto bi moglo u kontekstu odmora standardnih prvotimaca dobro doći u nastavku ljubljanske priče.

Ona će biti nastavljena u subotu od 14.30 kada hrvatska reprezentacija igra protiv Italije. Najavljuje se veliki broj hrvatskih navijača, a pozivnica u obliku velike pobjede protiv očito impresioniranih Finaca je poslana.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.