DINO RAĐA PORUČIO Od danas postoje samo rad, red i disciplina!

Srijeda, 19. rujna 2018. 15:27 Napisao/la  SC

Dino Rađa, Stojko Vranković i Dražen Anzulović osjetili potrebu podijeliti tegobe hrvatske košarke s javnošću

Dino Rađa
Dino Rađa

 

Dino Rađa, Stojko Vranković i Dražen Anzulović obratili su se hrvatskoj javnosti nakon još jednog u nizu poraza košarkaške reprezentacije:

- Nakon šestog mjeseca i nakon što su igrači u tom trenutku bili iscrpljeni, što su neki imali određene pauze pa nisu stigli u pravo stanju, ipak su odigrali dobro. Očekivao sam da će pred početak sezone biti bolje i za mene je iznenađenje kako je sve završilo. Čuo sam se s izbornikom svakih nekoliko dana oko situacije. Vidjeli ste kakav pritisak rade mladi igrači, to je teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 godina. Znate, ja sam optimističan po pitanju budućnosti. Treba puno rada, ali sada nam se otvara prostor da u miru radimo i spremamo se za nešto dalje. Dozvolite da sam prošao puno toga i znam što treba da bi se došlo do rezultata. Mogu vam samo obećati da će se od danas samo tri postulata postaviti pred trenera: rad, red, disciplina. Tko je voljan to pratiti, bit će tu, tko nije voljan, zahvalit ćemo mu se, kazao je Rađa.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Bit će teško, možda i nemoguće otići na SP. Imamo još četiri utakmice, dva ciklusa, jedan u studenom, drugi u veljače. Je li ovo realnost, i jest i nije. Nije, jer smo samim ulaskom u Savez krenuli u proces stvaranja našeg modela kako bi potencijalni igrači koji dolaze iz mlađih kategorija postali reprezentativci. Mislim da smo na dobrom putu, a ovo što se dogodilo s A selekcijom jest realnost, smatra Vranković

- Sigurno je kako smo svi razočarani kako je ovo završilo, nismo to očekivali. Kao trener preuzimam svu odgovornost. Da li bi nešto mijenjao sada, naravno da bih pa i nakon svih analiza koje sam napravio sa stručnim stožerom. Mislim da smo u selekciji promašili, za dva igrača, a druga stvar koju bih mijenjao, za koju mislim da je ključna, to jest fizička priprema momčadi. Tu izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve što je u njegovoj moći. Nije išao s nama na kinesku turneju, to je jedan segment koji je po meni bio odlučujući. Najvažnija u svemu ostalom jest taktička priprema. Ne bih ništa promijenio u taktičkoj pripremi, osim možda ponekih sitnica. Mislim da smo bili taktički dobro pripremljeni na zahtjeve koje su utakmice nosile i da su za sve što se događalo na parketu važna dva razloga koja sam naveo. U najkraćim crtama to je moj rezime onoga što se događalo u ove dvije utakmice i kroz 20 treninga koje smo imali prije kvalifikacija. Taktika se odnosi na obje strane terena, treba držati intenzitet i koncentraciju svih 40 minuta. Svi treninzi su snimani i pohranjeni, kompletna taktička priprema je bila spremljena, ali nismo ih proveli na razini na kojoj smo to trebali provesti. Nema smisla da idem s imenima. Ovo je timski sport, homogenost cjeline je najbitnija. Da li bi bilo bolje ili lošije, to ne znam, to je hipotetsko pitanje. Naša baza igrača se zna i nju smo testirali kroz šesti mjesec i kinesku turneju. Znamo čime možemo raspolagati. Promijenili su se ciklusi priprema kada ste imali 40-50 dana u kojima ste mogli pripremiti igrače. Sada moraju 100% fizički doći na pripreme. U završnici utakmice smo padali na osnovnim stvarima koje se ozbiljnim momčadima ne bi trebale događati. Nema trenera koji u 20 treninga može promijeniti fizičku pripremljenost igrača. Nisam zadovoljan jer kroz treninge nisam uspio dobiti ono što sam tražio. Naznake smo vidjeli u utakmicama protiv Slovenije. Konstruktivna kritika meni je pozitivna. Apsolutno sam nezadovoljan kako smo proveli pripremni period i kako smo pratili sve ono što smo trebali igrati. Bojkot nisam osjetio, to morate pitati igrače, rekao je Anzulović.