NBA: Golden State na krilima Stepha Curryja poveo 3:2 u finalu, triple-double LeBrona Jamesa nedovoljan

Ponedjeljak, 15. lipnja 2015. 05:20 Napisao/la  SC

Peta utakmica finalne serije: Golden State - Cleveland 104:91 (22:22, 29:28, 22:17, 31:24) - 3:2 u seriji

NBA liga - peta utakmica finalne serije

GOLDEN STATE - CLEVELAND 104:91 (22:22, 29:28, 22:17, 31:24) - 3:2 u seriji

Oracle Arena, Oakland. Gledatelja 19.596

Suci: Monty McCutchen (San Angelo), James Capers Jr. (Chicago) i Jason Phillips (Weatherford)

GOLDEN STATE: Speights, Holiday, Iguodala 14 (2-11), Lee 2, Thompson 12 (1-1), Bogut, Barbosa 13 (4-4), McAdoo, Green 16 (7-10), Curry 37 (4-4), Ezeli, Livingston 2, Barnes 8 (2-4)

CLEVELAND: Jones, Irving, Perkins, Shumpert 10 (1-2), Smith 14, Dellavedova 5, Harris, Thompson 19 (7-10), Miller 3, Mozgov, James 40 (7-9), Marion, Haywood

Slobodna bacanja: Golden State 20-34 Cleveland 15-21. Trice: Golden State 12-26 Cleveland 12-35

Skokovi: Golden State 43 Cleveland 37. Osobne pogreške: Golden State 25 Cleveland 28

Košarkaši Golden State Warriorsa stigli su do vodstva u finalnoj seriji američke profesionalne lige (NBA) pobjedom u svojoj Oracle Areni nad Clevelandom 101:94. Ono što je do posljednje četiri minute njenog tijeka bila potpuno izjednačena utakmica pretvorilo se u dramu s revijalnim završetkom za prvake zapadne konferencije koji će u noći s utorka na srijedu (02.00 po hrvatskom vremenu) usred Ohia pokušati stići do naslova prvaka i stvari riješiti prije eventualne sedme utakmice.

Ime igrača utakmice ekvivalentno je onom MVP-ja cijele sezone. Steph Curry nadmudrio je LeBrona Jamesa u duelu titana, pogodio je bek GS-a sedam trica od čega su dvije bile upravo u trenucima kada se utakmica lomila. Clevelandu stoga nije pomogao niti novi Jamesov triple-double učinak od 40 poena, 14 skokova i 11 asistencija jer su domaći igrači znali kapitalizirati inicijativu preuzetu u posljednjih pet minuta kada su prelomili utakmicu koševima Curryja i Iguodale.

LeBron nije mogao sam, u već ustaljenoj konstelaciji snaga bez pomoći ozljedama zamrznutih Kevina Lovea i Kyrie Irvinga. Iako je na njegovom kontu brojka 0 stajala do početka sedme minute, James je do poluvremena skupio dvadeset poena i već tada bio blizu triple-doublea. Golden State je nekoliko puta u tijeku susreta imao prednost od šest poena (prvo 8:2), no više od toga do samog kraja nije išlo. Od prvih trinaest domaćih koševa čak je devet pogodio Draymond Green, 'četvorka' Stevea Kerra u postavi s 'pet malih', bez Boguta i Nigerijca Ezelija koji je odigrao tek epizodnu ulogu. Prvo vodstvo na utakmici Cleveland je imao kod 16:17 na ulasku u posljednje tri minute prve četvrtine tricom Shumperta. Curry je tada prvi put vezao pet poena uz statistiku stopostotnu kada je riječ o šutu iz igre u prvih deset minuta (4-4). Samo zahvaljujući dobroj prvoj četvrtini Clevelandovog 'šestog igrača', J.R. Smitha prvi je period završen u potpunom egalu.

Smith je do petnaeste minute pogodio sve svoje četiri trice u utakmici za Clevelandovo vodstvo 26:31. LeBron je prešao granicu od deset poena uz šest skokova i pet asista do tada, a Smithu se u tricaškom dijelu do poluvremena nitko nije mogao priključiti. Dellavedova ponovno nije imao svoj dan (2-9 šut) pa je Smith do kraja utakmice ostao s deset promašenih trica (4-14). Rezultat je na razini izjednačenog stalno držao James, Curryjevo je vrijeme nakon 15 koševa u prvom dijelu tek dolazilo. Veliki je posao do poluvremena napravio i kasniji junak Iguodala sa šest skokova i sedam asistencija.

Tek na 2.15 do kraja trećeg perioda dogodilo se odvajanje bilo kojeg suparnika u vodstvu na prednost veću od jednog posjeda lopte. Iguodala je svoju uobičajeno lošu večer s linije slobodnih bacanja (2-11) uspio poboljšati s dvije trice iz pet pokušaja (69:65). Vodstvo je za domaću momčad na ulasku u zadnju četvrtinu održao Leandro Barbosa svojim koševima u seriji GS-a od 13:4.

GS je ponovno stigao na granicu od šest poena viška zakucavanjem Barnesa (75:69). Zanimljivo je da je LeBron James tek u 38. minuti susreta pogodio svoju prvu od ukupno tri trice, na nju se nadovezao Shumpert pa se u zadnjih deset minuta ušlo sa 75:75. Cavaliersi su vodili još samo jednom (79:80), i to ponovno Jamesovom tricom, sve je ostalo otišlo na stranu domaćina.

Najprije su Curry i Thompson svojim tricama stavili na 85:80, imali su potom Warriorsi dva Curryjeva i jedan Iguodalin promašaj pa se gosti zadnji put vraćaju na pola koša zaostatka (85:84). Tada je Iguodala stavio tricu i zabio prvi koš faul kojeg nije uspio kapitalizirati, ali je domaća momčad svejedno otišla na prednost veću od dotad magičnih šest poena. Curry je do kraja postigao dvije trice uz četiri pogođena slobodna bacanja pa je susret bio prelomljen na stranu Golden Statea.

Momčad Stevea Kerra znala je iskoristiti loše momčadsko izdanje svojih protivnika. LeBron jest zabio četrdeset poena, solidno je odigrao i Tristan Thompson, čovjek zaduženm za skokove u ekipi Davida Blatta (19 poena/10 skokova), no GS je imao više raspoloženih pojedinaca. Taman onoliko koliko je bilo potrebno za povesti 3:2, osigurati dvije meč-lopte od kojih bi posljednja, ona u eventualnoj sedmoj utakmici bila u prepunoj Oracle Areni u Oaklandu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.