BOJKOT NBA klubovi odbili igrati zbog policijske brutalnosti, pokrenuta lančana reakcija

Četvrtak, 27. kolovoza 2020. 08:51 Napisao/la  SC
LeBron James
LeBron James

Nakon što su Bucksi odbili igrati u petoj utakmici protiv Orlanda zbog toga što je Jakoba Blakea upucala policija u Wisconsinu, pokrenuta ja lavina nezadovoljstva.

Klubovi iz Los Angelesa, Lakersi i Clippersi, glasali za bojkot ostatka sezone kao znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Prema medijskim napisima na sastanku je bilo puno nesuglasica i svađa, Clippersi i Lakersi glasali su da se prekine cijela sezona.

LeBron James je bio toliko nezadovoljan da je naprasno otišao sa sastanka, a odmah iza njega su iz sobe izašli svi predstavnici Clippersa i Lakersa.

Prije sastanka na Twitteru je napisao.

- J**** OVO! TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE!

Potez NBA klubova pokrenuo je lančanu reakciju, odgođene su neke utakmice u američkom nogometu i bejzbolu.

Inače, vlasti kažu da je upucani Jacob Blake imao nož u automobilu i da je zato upucan hicima u leđa.

Mladi Afroamerikanac teško je ranjen u akciji policije koja je očito pretjerala s uporabom sile.

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici su "bezuspješno pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera).

Dvadesetdevetogodišnji otac obitelji upozorio ih je da "ima kod sebe nož", rekle su mjesne vlasti.

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, otkriveno je ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka:

Rusten Sheskey je za sada privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.