Kup Kreše Ćosića: Zadar na krilima nezadrživog Florencea nadigrao Cibonu u drugom polufinalu

Srijeda, 18. veljače 2015. 22:07 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Vukovara

Poluzavršnica: Cibona - Zadar 74:82 (21:19, 18:23, 17:21, 18:19). Zadar je utakmicu prelomio u posljednjoj četvrtini i time došao u priliku za prvi Kup nakon osam godina posta

Kup Krešimira Ćosića - poluzavršnica

CIBONA - ZADAR 74:82 (21:19, 18:23, 17:21, 18:19)

Dvorana Borovo, Vukovar. Gledatelja 1.200

Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Siniša Herceg (Zabok) i Tomislav Vovk (Slavonski Brod)

CIBONA: Kus, Krušlin 10 (5-6), Rozić 15 (2-3), Jagodić-Kuridža 5 (1-2), Slavica 6 (0-2), Mavra 2, Popić, Siriščević 13 (4-4), Žižić 15 (5-8), Gabrić 3, Ilievski 5 (2-4)

ZADAR: Bašić, Segarić, Ivanov 12 (2-4), Kraljević 4 (0-4), Vraneš, Šango 2, Sobin 8 (2-2), Širko 6 (2-2), Ramljak 5, Bošnjak 4 (2-2), Florence 30 (13-13), Barać 11 (2-2)

Slobodna bacanja: Cibona 19-29 Zadar 23-29. Trice: Cibona 5-19 Zadar 7-29.

Skokovi: Cibona 34 Zadar 31. Osobne pogreške: Cibona 29 Zadar 26

Košarkaši Zadra svladali su Cibonu u drugom polufinalu Kupa Krešimira Ćosića. U četvrtak će pokušati doći do svog sedmog Kupa protiv Cedevite, prvog nakon osam godina posta. Pobjeda je izborena u izjednačenoj utakmici, u kojoj je Zadar znao iskoristiti sve mane i propuste zagrebačke momčadi.

U duelu na očigled izjednačenih suparnika, Zadar je bio oslovljen favoritom, velikim u odnosu na Cibonu. U početnim minutama nije se osjetila takva razlika, iako je do pete minute zagrebački sastav imao četiri poena viška (12:8). Zadrani s Kraljevićem ispod koša i raspoloženim Florenceom igraju u leđa Ciboni, koja u istom razdoblju nije ni jednom šutnula iz vana. Usto, momčad Slavena Rimca u prvih je sedam minuta imala čak osam prekršaja, Sirišćević, Mavra ali i visoki Žižić imali su po dvije osobne pogreške. Podaci su to koji idu u prilog agresivnijoj i borbenoj igri s obje strane, efikasnost je bila ostavljena sa strane. Zadrani su držali minimalno vodstvo (14:15) do devete minute u kojoj je kapetan Rozić ciboni donio prednost, netom kasnije povećanu i na četiri koša. Krušlin je stavio prvu tricu na utakmici, povećao je mladi Nik Slavica (21:17), na prvi se predah otišlo s minimalnim vodstvom Cibone. Ako se pogleda efikasnost vanjskog šuta (Zadar 0/5, Cibona 1/5), četrdeset koševa u prvoj dionici igre velika je brojka.

Efikasnost izvana popravili su Ilievski i Gabrić za 27:19, Zadar se našao u problemima, bilo da se radi o igri u obrani u kojoj se nisu mogli nositi s raspoloženim pojedincima Cibone, ili o šutu koji je na ukupnoj razini bio slabašan (7/17) uz šest promašenih trica. Tek su Florence (7 poena) i Ivanov (6 poena) doprinosili zadarskoj igri, bek i krilo su zajedno smanjili na 29:25. Ušao je tada, u 14. minuti po drugi put u igru i bivši igrač Kvarnera 2010 Henrik Širko. Pospremio je u odbojkaškom stilu promašaj Borisa Baraća za 29:27. Zadrani se vraćaju do poluvremena i u ponovnom su vodstvu (36:37) koševima Florencea iz slobodnih bacanja. Isti je igrač na ulasku u posljednju minutu prvog dijela stavio i tricu (37:40). I jedni i drugi u prvih su dvadeset minuta stavili po tri trice uz prikazani nastavak agresivne igre uz čak 28 prekršaja u prvom poluvremenu.

Zadar je nastavio s odličnom igrom u obrani i našao se u vodstvu od 49:41 nakon dvije i pol minute igre u nastavku. Florence je stavio drugu tricu, povećao je Sobin nakon čega je Slaven Rimac s Cibonine klupe bio primoran zvati timeout. Sve je upućivalo na opravdavanje zadarske uloge favorita agresivna igra obje momčadi preslikavala se od strane faulova. Rozić, Siriščević i Mavra odnosno Ramljak, Šango i Segarić s druge strane imali su po tri prekršaja. Unatoč tome, Zadar povećava prednost na 53:42 koševima Ivanova i Florencea, nepogrešivog za dva poena (3/3), kao i s linije slobodnih bacanja (7/7) do 25. minute. Na ulasku u posljednju minutu trećeg perioda prednost Zadra bila je smanjena na 62:56 koševima Žižića iz slobodnih bacanja. Otegotnu okolnost Ciboni predstavljale su četiri osobne pogreške Siriščevića uz ozljedom načetog Krušlina.

Nije to omelo njihova kapetana Rozića da pospremi tricu za smanjenje na 63:61, bili su to njegovi posljednji koševi budući je u sljedećoj obrambenoj akciji došao do petog prekršaja. Bez kapetana nastavio je pogađati Jagodić-Kuridža, pogodio je tricu za Cibonino vodstvo. U točno 111 sekundi zadarskih plus sedam pretvoreno je u minus od jednog poena. Cibona se tako ponovno aktivirala, u posljednjih se pet minuta ušlo u egalu, Zadrani su potom tricom Ramljaka očuvali ponovno stečeno vodstvo. Uz to što je Rozić skupio pet prekršaja, a još tri igrača na parketu imalo po četiri osobne pogreške, Ciboni je novi problem bila ozljeda Žižića. Znao je to kapitalizirati Širko slobodnim bacanjima (73:69). Ključnu je loptu za rješavanje utakmice položio Ivanov, Cibona u posljednjih minutu i pol nije mogla uhvatiti zadarskih šest poena viška.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.