KRAH KLUPSKE KOŠARKE

Hoće li Hrvatska ostati bez predstavnika u Euroligi?

Utorak, 15. siječnja 2013. 20:13 Napisao/la  I. M.

Zbog skromnog broja pobjeda Hrvatska će se sljedeće sezone vratiti na tri predstavnika u ABA ligi

Početak ove košarkaške sezone nudio je pogled kroz ružičaste naočale svim hrvatskim ljubiteljima "kraljice igara" kako od milja tepaju košarci, a sada, početkom nove kalendarske godine ne vidi se svjetlo na kraju tunela u koji je upala hrvatska klupska košarka. Cedevita se uvjerljivim porazom u Beogradu od Crvene zvezde za još jedan korak udaljila od završnog turnira četvorice regionalne ABA lige, a ostali hrvatski predstavnici Split, Cibona i Zadar objektivno su bliži dnu nego vrhu poretka. Posljedice takve sezone mogle bi biti katastrofalne po hrvatsku klupsku košarku. Zbog skromnog broja pobjeda Hrvatska će se sljedeće sezone vratiti na tri predstavnika u ABA ligi, a lako je moguće i da prvi put u povijesti ostane bez kluba u Euroligi.

Osim loših rezultata za ovaj drugi rasplet zaslužan je novi put prema Euroligi, koji vodi kroz ABA ligu (dva kluba izravno, jedan u kvalifikacije, nije važno iz koje države), dok su tokovi prema nacionalnim prvenstvima na ovom prostoru zatvoreni. Može se pričati kako je nepošteno da prvaci svake zemlje nemaju pravo izboriti Euroligu, kao u nogometnu Ligu prvaka, ali ovakav sustav nudio je priliku Hrvatskoj da, u slučaju odličnih rezultata, ima dva ili čak tri predstavnika u elitnom europskom natjecanju. No, to je jedna sasvim druga priča.

Klubovi su na dobrom putu da aktualnu sezonu pridruže dosad najlošijim sezonama, a možda ih nadmaše.

Cedevitina je Uprava, čini se, podcijenila sezonu u kojoj ABA liga nikada nije bila važnija i u kojoj se klub premijerno predstavio euroligaškom svijetu. Uloženo je više novca koji nije dobro potrošen pa se lutalo i griješilo pri izboru trenera i pri selekciji igrača. Matematički gledano, za Cedevitu Final Four i Euroliga još nisu izgubljeni, ali forma i pristup igrača u obje ovogodišnje utakmice sugeriraju nastavak muke. Iz perspektive Prvenstva Hrvatske zabrinjavajuće je da su izgubili i sve četiri utakmice protiv domaćih klubova.

Split, Cibona i Zadar u istom su košu. Posljednjeplasiranom Szolnokiju bježe tri pobjede što bi trebalo biti dovoljno da izbjegnu izravno ispadanje iz lige. Za sada se izglednijom čini varijanta po kojoj će spomenuti klubovi borbu za ostanak u ABA ligi voditi kroz hrvatsku ligu u kojoj će morati biti među tri, što znači da za svih neće biti mjesta.

Aktualni hrvatski prvak Cibona daleko je najveće razočaranje, jer je u ovu sezonu ušla sa najvećim ambicijama. Split je sa svoje strane ostvario nekoliko sjajnih pobjeda, ali primarna mu je bitka za preoblikovanje i preživljavanje, dok Zadar igra na refule, pobjeđuje i gubi u nizu.

Sve u svemu ova sezona možda se još može i biti spašena, ali trebat će se dogoditi čudo i prije svih Cedevita će morati postati "pitka" u interesu hrvatske klupske košarke...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.