KK Zadar najavio tužbu protiv HKS-a i sudski postupak protiv FIBA na Međunarodnom sudu u Munchenu

Ponedjeljak, 10. listopada 2016. 21:54 Napisao/la  SC

Problem je nastao kada je HKS bez obrazloženja odbio registrirati Maja Kovačevića i Igora Marića

U KK-u Zadar posljednjih je dana burno.

Nakon teških poraza i katastrofalne koš-razlike u prva četiri kola regionalne lige u klubu je sazvana press konferencija, ali na njoj su čelnici Zadra otvorili potpuno drugu temu.

Direktor kluba Boris Skroče i sportski direktor Branko Skroče te odvjetnik kluba Rikard Perković najavili su tužbu protiv Hrvatskog košarkaškog saveza, jer im nije registrirao dvojicu igrača koji zbog toga nisu mogli nastupiti u utakmici protiv Cedevite koju su izgubili rekordno 62:120.

Zadrani nisu uspjeli registrirati Maja Kovačevića i Igora Marića, a o razlozima je progovorio Boris Skroče.

- Mi smo u ured HKS dostavili sve potrebne dokumente i dobili negativan odgovor. Zapravo, nismo dobili nikakav odgovor nego nam jednostavno nisu registrirali igrače. Moram otvoreno reći da ćemo prema HKS-u krenuti tužbom i pravno se zaštititi. U svemu imamo uporište u mišljenju Ministarstva pravosuđa od 2. kolovoza 2015. i odnosi se na predstečajnu nagodbu, koju ni HKS ni FIBA, koja nas je blokirala, ne priznaju. Znam da je turbulentno vrijeme u HKS-u i da mnogi čuvaju svoje fotelje i zatvaraju nam vrata. Ali mi isto tako imamo rješenje Hrvatskog olimpijskog odbora u kojem se kaže da se preispitaju odluke. Zato i jeste pitanje, je li prvenstvo Hrvatske regularno ili nije. Mi nikad nismo rekli da nećemo igrati  prvenstvo Hrvatske, jer smo hrvatski klub koji ništa nije prekršio, držimo se hrvatskih zakona i za spomenute igrače imamo valjanu dokumentaciju, rekao je Skroče za  HRT.

Zadar će krenuti i u pravnu borbu s FIBA-om.

- Sukladno sukobu nadležnosti, koji inicira FIBA, pokrenut će se i sudski postupak na međunarodnom sudu u Münchenu. To je također procedura koja traje i ne bih htio da se dogodi ona "operacija je uspjela, a pacijent nije preživio". Siguran sam da imamo jako dobre argumente, ali treba vidjeti može li se ova situacija riješiti, ako već ne definitivno, onda barem privremeno dok se sudski postupci ne privedu kraju, dodao je Perković.

Svoje viđenje situacije dao je i Branko Skroče.

- Početkom 6. mjeseca kad smo imali sastanak s predsjednikom saveza Ivanom Šukerom rekli su da će nam pomoći, ali od toga je prošlo pola godine i ništa se nije promijenilo, prepušteni smo sami sebi. A klubovi financiraju HKS. Ne možemo to sami riješiti, nemamo crnih fondova pa da preko nekih kanala platimo, rekao je Branko Skroče.

Slučajno ili ne, HKS je za utorak najavio svoju presicu u 11 sati, a tema je "budućnost hrvatske košarke".

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.