A-1 LIGA ZA PRVAKA

Cedevita pobijedila u Splitu, Zadar bolji od Zagreba

Utorak, 30. travnja 2013. 22:49 Napisao/la  SC

Liga za prvaka, 10. kolo: Zagreb - Zadar 80:82, Kvarner 2010 - Jolly JB 60:56, Split - Cedevita - 66:77, Cibona Alkar 102:72.

 

Cibona lako sa Alkarom

 

Cibona je došla do 9-1, a Alkar pao na 0-10 poslije međusobnog susreta u Domu Dražena Petrovića u 10. kolu Lige za prvaka. Uoči utakmice, nije bilo teško predvidjeti da će pobjeda pripasti Vukovima, koji su obavili posao slavivši s okruglih 30 razlike, 102:72. Ciboni je za rješenje utakmice bilo dovoljno 10 nešto kvalitetnijih minuta u drugoj četvrtini. U drugu četvrtinu ušlo se s 26:21 za Cibonu, a nakon što je Alkar Bilićevom tricom smanjio na 26:24, slijedile su minute koje su prelomile utakmicu. S pet poena povratnika Davora Kusa i četiri ubačaja Marka Jagodića Kuridže iz slobodnih bacanja, sa sudačkim kriterijem koji je kažnjavao praktički svaki obrambeni kontakt gostujućih igrača u reketu, Vukovi su serijom od 13:0 pobjegli do 39:24 pet i pol minuta do poluvremena.

 Na kraju druge dionice Cibona je došla i do dotad najvećih 59:35. Do ulaska u posljednju četvrtinu Alkar je zaustavio pad i približio se na -21, sa 75:54 na semaforu nakon 30 minuta košarke. Cibona je u završnoj dionici stigla i preko 30 razlike, najviše kod +35 (96:61) u 37. minuti, a nešto kasnije Marko Arapović pobrinuo se za "stotku" na semaforu, ubačajem za 100:64 za Vukove. Arapović je ovog puta iskoristio pruženu priliku s 14 poena i šest skokova za nešto više od 18 minuta na parketu, sa 7/9 iz igre, 7/8 za dvicu i 0/1 za tricu. Jerel Blassingame upisao je 15 poena, pet osvojenih lopti i četiri asistencije, a DJ Strawberry 14 poena, pet skokova i tri asistencije. Goste iz Sinja vodili su Antonio Bilić (15 poena, tri asistencije) i Luka Žitko (13 poena, šest

Cedevita u završnici do prvog slavlja na Gripama

 

Dugo je Cedevita čekala na svoj prvi trijumf u Splitu i napokon ga je dočekala. Protiv pomlađene, ali borbene momčadi Splita zagrebačka je momčad utakmicu dugo lomila i tek u samoj završnici osigurala prednost koja im je omogućila da prvi put podignutih ruku napuste Gripe. Splićani su hrabro otvorili utakmicu i nakon četiri minute poenima Katića i Siriščevića vodili 11:3. Cedevita je našla odgovor uvođenjem Ilievskog umjesto Kitchena na poziciju razigravača i spuštanjem lopti na Bilana i već četiri minute kasnije prvi put preuzela vodstvo - 15:17. Istu prednost gosti su odnijeli na prvi odmor.

U drugoj četvrtini Cedevita je držala prednost i podigla je na maksimalnih 26:36 u 17. minuti. No, iskustvo Subotića i još jedna vrlo dobra rola juniora Bendera vratile su Splićane u priključak, pa je Cedevita na poluvremenu i dalje imala prednost od dva poena - 36:38.

U treću četvrtinu opet su žustrije ušli Splićani, no propustili su nekoliko napada za preuzimanje vodstva. Spustili su se na 41:42, ali Cedevita je obranila prednost i pred kraj četvrtine otišla opet na dvoznamenkastu prednost (47:57).

Kraljević i Sobin otvaraju posljednju četvrtinu serijom 6:0 i Žuti su opet na samo 55:57. Malobrojno gledateljstvo skočilo je na noge kad je borbeni kapetan pogodio u padu za prednost Žutih 59:58 pet minuta prije kraja.

No, nada da će zadržati nepobjedivost protiv Cedevite u svojoj dvorani za Splićane nije još dugo trajala. Cedevita je preko Bilana uzvratila serijom od 16:0 i otišla na 59:74 minutu prije kraja. Bila je to definitivna potvrda da će Cedevita po prvi put u svojoj povijesti pokoriti Gripe.

Utakmicu su obilježili centri, Bilan (16 poena, 11 skokova), Andrić (11 poena, sedam skokova) i Šuput (10 poena) za Cedevitu, Kraljević (14 poena), Sobin (10 poena, sedam skokova) i Bender (11) za Split. Kod Žutih je još Katić dodao 12 poena, Subotić 11.

Zadar pobjedom u Trnskom osigurao doigravanje i ABA ligu

Zadar je tek u posljednjoj četvrtini uspio slomiti otpor Zagreba i tako doći do sedme prvenstvene pobjede kojom je definitivno osigurao doigravanje.Izjednačena igra potrajala je pune 33. minute, nakon čega je Zadar dodatno pojačao, kako u obrani tako i u napadu, što se pokazalo kao ritam kojeg Zagreb nije mogao pratiti, zbog čega je izostala i uzbudljivija završnica.

Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj igri, s nekoliko izmjena u vodstvu. Odlično je funkcionirala zadarska trica u uvodnim minutama, dok su s druge strane domaćini imali širi spektar raspoloženih igrača, što je do izražaja došlo početkom druge četvrtine kada Mravi ostvaruju višak od pet koševa (26:21).

Zadrani ipak nisu dozvolili da domaći odjure predaleko, pa su na krilima Ramljaka brzo uhvatili priključak. U završnim minutama prvog dijela raspucao se i Car kod domaćih, koji je ujedno i najzaslužniji za plus četiri Zagreba na poluvremenu (40:36).

Nastavak igre ponovno je ponudio vrlo izjednačenu predstavu, Zadar je odmah uhvatio egal, nakon čega se nastavilo igrati koš za koš, stoga niti ne čudi tek koš razlike uoči posljednjih deset minuta (58:57).

Zagreb je u 33. minuti bio na svega minus jedan (62:63), nakon čega je Zadar ubacio u brzinu više te u naredne tri minute ostvario devet koševa viška (65:74). Gosti do kraja nisu imali problema obraniti stečenu prednost, a najbliže što su domaći došli bilo je minus dva, što je i konačan rezultat kojeg je tricom postavio Garma.

Prvo ime u redovima domaće momčadi bio je Car koji je ubacio 19 poena te uz to sedam puta asistirao, dok je 15 ubacio i Novačić. U pobjedničkoj momčadi briljirao je Ramljak koji se zaustavio na 25 ubačaja, 11 skokova i tri asistencije.

Liga za prvaka, 10. kolo: Zagreb - Zadar 80:82, Kvarner 2010 - Jolly JB 60:56, Split - Cedevita - 66:77, Cibona Alkar 102:72.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.