U subotu se održava redovna Skupština HAKS-a i Noć državnih prvaka

Petak, 03. ožujka 2023. 10:32 Napisao/la  Miroslav Krpan
U subotu se održava redovna Skupština HAKS-a i Noć državnih prvaka

U zagrebačkom Hotelu Westin, s početkom u 10,30 sati, u subotu 4. ožujka, održava se redovna godišnja Skupština Hrvatskog auto i karting saveza.

Hrvatski auto i karting savez okuplja 80-tak članica, među kojima je i šest županijskih saveza. Zastupnici će razmotriti izvješća o proteklom jednogodišnjem radu Saveza, tijeku i rezultatima automobilističkog i karting sporta u nas, a razmotrit će se financijsko poslovanje u 2022.godini i planovi za 2023.godinu.

Automobilistička i karting sezona 2022. godine, što brojem dobro organiziranih manifestacija, ali i sudjelovanjem hrvatskih vozača, po ocjenama mjerodavnih, bila je zasigurno najsadržajnija sezona oktanskog sporta u nas u povijesti. Veliki broj domaćih utrka u više disciplina upisano je u međunarodni kalendar, pa je time i dolazak inozemnih vozača u Hrvatsku konstanta.

Vozile su se utrke na kružnim i brdskim stazama, ne samo domaćim, već i gostovanjem hrvatskih automobilista u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, sve u sklopu raspisanog Prvenstva Republike Hrvatske.

U rallyu je uz već tradicijska domaća natjecanja bilo je jedno gostovanje u Sloveniji, bodovano i Međunarodno zonsko prvenstvo, a zasigurno vrijedi istaknuti i uspješnu provedbu, drugu godinu za redom, WRC natjecanja Svjetskog prvenstva u rallyu.

Autocrossisti su, osim nastupa na trenutno jedinoj stazi u Istri, vozili i u Sloveniji, dok su natjecanja ocjensko-spretnosnih vožnji, autoslaloma, kronometar vožnji i formule driver održavana diljem Hrvatske, od Slavonije i sjeverne Hrvatske, Istre i Kvarnera, sve do krajnjeg juga na širem dubrovačkom području.

Brzi i žestoki bili su i sudionici utrka ubrzanja na domaćim i inozemnim stazama, a stasao je i novi Kup RH povijesnih automobila discipline Točnost, gostujući u različitim disciplinama širom Hrvatske. Pomalo u tišini, kako im i dosoji, natjecali su se sve brojniji sudionici digitalnog motor sporta, dok su kartingaši, uz nacionalno prvenstvo isključivo na dvije domaće staze proveli i nekoliko zanimljivih promo prezentacija nove discipline malih bolida karting slaloma.

Sve u svemu više od 70 natjecanja potrajalo je od veljače do prosinca.

U večernjim subotnjim satima održat će se i prva Noć državnih prvaka u kojoj će 24 vozača iz 14 hrvatskih klubova primiti priznanje za laskavi naslov državnog prvaka 2022. godine.

Subotnji program u Jastrebarskom, u Kongresnom centru Hotela Princess, podijeljen je u dva dijela.

Od 9 sati suci specijalisti obrađivat će aktualne teme pravilnika i obveza za realizaciju ovogodišnje sezone, posebno će se pažnja posvetiti segmentu sigurnosti na svim oktanskim manifestacijama, a nekoliko aktivnih sudaca polagat će za viši rang suca specijaliste i dužnosti direktora i tajnika utrka.

Od 17 sati na jednom mjestu naći će se najuspješniji sudionici svih automobilističkih disciplina održanih tijekom 2022. godine.

Priznanja najboljima za prvo, drugo i treće mjesto u klasama, grupama, divizijama i ukupnom poretku zaslužilo je 198 pojedinaca iz 50 klubova, a uz njih nagradit će se i najbolje klupske ekipe i timovi. Više od 370 priznanja čeka nove vlasnike.

Najuspješniji kartingaši proglašeni su na zasebnoj svečanosti u Šibeniku početkom veljače, a automobilisti su sezonu prije dva tjedna otvorili Rally show manifestacijom u Istri.

Bodovna sezona ovogodišnjeg Državnog prvenstva kreće prvog vikenda u ožujku natjecanjima u rallyu (Karlovac) i kronometar vožnjama (Tar).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.