U subotu na startu INA 21. Rallyja Poreč 2020 66 posada iz Slovenije, Austrije i Hrvatske

Četvrtak, 08. listopada 2020. 22:29 Napisao/la  Kristian Sirotich
Juraj Šebalj i Ivan Pogačić
Juraj Šebalj i Ivan Pogačić Foto: Miroslav Krpan

Tradicionalni „INA 21.Rally Poreč 2020.“ održat će se unatoč problemima s kojima se suočio hrvatski auto-sport, a što su uzrokovani pandemijom korona virusa.

Vrijedni entuzijasti Autokluba Poreč Motorsport, uz suorganizaciju AKORK Skok racing 1993, a pod pokroviteljstvom Grada Poreča, nisu pokleknuli i ove su godine pripremili jedno kraće, dvodnevno izdanje rallya, čiji će se natjecateljski program održati tijekom subote 10. listopada itinererom duljine 263,76 km s osam brzinskih ispita na četiri lokacije.

Ovogodišnji rally boduje se za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije. Prijavljeno je 66 posada iz Slovenije (33), Austrije (2) i Hrvatske, čijih 36 posada stiže iz 16 klubova.

Ovogodišnji porečki rally treće je bodovno natjecanje državnog prvenstva, u kojem poslije Kumrovca i kultne Delte borbu za ukupni poredak vode tri vrsna asa.

Zagrebački tandem Juraj Šebalj-Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja) u „Toyoti GT86 CS R3“ ima šest bodova prednosti ispred najtrofejnijeg hrvatskog automobiliste Dubrovčanina Nike Pulića, koji u „Ford Fiesti RC4“ nastupa sa svojim dugovječnim suvozačem Zagrepčaninom Davorom Devunićem za AK Dubrovnik Racing.

Buzetsko-zagrebački tandem Viliam Prodan-Zoran Raštegorac brani boje AK Opatija Motorsport, a za nastup u Poreču odabrao je „Ford Fiestu Rally 4“ i trenutno su treći u „generalci“ i klasi 2 hrvatskog prvenstva.

Njihov je klub trenutno vodeća ekipa prvenstva, a zanimljiv dvoboj na istarskim, njima domaćim cestama Poreča i šire okolice, očekuje nas u klasi 5 hrvatskog prvenstva između dvije istarske posade, trenutno bodovno izjednačene: Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sv. Lovreč, Peugeot 306) i Sandi Jugovac-Dorijano Milanović (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106).

Na ceremonijalnom startu rallya, što će se odvijati u petak navečer od 20 sati na Parkiralištu Žatika, prve će startati  slovenske posade u prestižnim automobilima, među kojima su Turk-Kacin (Hyundai i20 R5), Zrinski-Vidmar (Ford Fiesta R5), Peljhan-Čar (Mitsubishi Lancer Evo IX), Žakelj-Selan (Peugeot 208 T/16) i Klemenčić-Fah (Ford Fiesta) i  treba očekivati ukupnog pobjednika.

Subotnji natjecateljski program počinje brzinskim ispitom „Tar“ u 8,52, a slijedi „Žbandaj“ od 9,26 sati. Isti će se đir ponoviti od 10,59 sati. Popodnevni dio vozi se od 14,05 na startu BI Flengi, a potom u 14,48 sati starta BI Kanfanar. Poslije ponavljanja još jednog kruga, od 16,36 sati na cilju u Poreču (Žatika) očekuju se prve posade oko 18,15 sati.

Svečana dodjela priznanja najuspješnijima planirana je za 21 sat.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.