Automobilizam: Ovaj vikend oktanski spektakl u Svetoj Nedjelji

Četvrtak, 25. studenog 2021. 16:12 Napisao/la  Miroslav Krpan
Nenad Lončarić
Nenad Lončarić Foto: Miroslav Krpan

Vrijedi vjerovati da će prošlogodišnje propuštanje završnog automobilističkog spektakla u Hrvatskoj biti nadoknađeno ove godine, kada 27. i 28.studenog, očekujemo 11.izdanje, sada već kultne hrvatske oktanske manifestacije „Rally Show Santa Domenica“, iza koje stoje neumorni zanesenjaci brzina i organizatori Auto karting kluba „Sveta Nedelja“, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub „Delta Timing“.

Na startu se očekuje stotinu posada iz sedam europskih zemalja: Hrvatske,Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Srbije i Njemačke.

Na suvozačkom će sjedalu, svoju ulogu odraditi, čak 20 suvozačica u konkurenciji za posebne nagrade „Co-driver ladies trophy“, dok je devet vozača mlađih od 23 godine upisalo podatak da su u konkurenciji „Junior Trophy“.

Znakovit je i podatak da će sudionici, u više konkurencija, pokušati ostvariti u čak 25 različitih svjetskih marki automobila.

Predstojeći  vikend, u okolici Svete Nedelje i Samobora, rezerviran je za pravi oktanski show.

Na listi prijava znana su imena prestiža, imena rezultatima ovjenčana, imena prvaka.

Sve ih predvodi  do sada četverostruki pobjednik „Santa Domenice“ Austrijanac Beppo Harrach (Ford Fiesta Rally2), slijedi dvostruki pobjednik Mađar Peter Ranga (Škoda Fabia R5), te pobjednik iz 2018.godine, Austrijanac Simon Wagner (Škoda Fabia Rally2 Evo).

Uz niz inozemnih asova, među prvih 15 na listi sudionika vrijedi spomenuti i pet domaćih posada: Niko Pulić-Aleksandra Kovačić (Škoda Fabia Rally2 Evo), Ivan Kodrić-Tomislav Pazman (Ford Fiesta Rally2),Tomislav Muhvić-Hrvoje Šepić (Škoda Fabia R5),Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (Subaru Impreza Sti) i Daniel Šaškin-Saša Bitterman (Mitsubishi Lancer evo X).

I ove su godine predviđena četiri brzinca, svaki po 8,63 km, ukupne duljine 37,84 km.

Vozila će biti razvrstana u četiri klase: sprint do 1400 ccm, pro sport do 2.000 ccm, no limit preko 2.000 ccm i RWD, a posebno će se nagrađivati  juniori, suvozačice, „Production car trophy“ N4/R4, posade s Lada automobilima i „Veteran trophy“,seniori stariji od 50 godina.

Uz nagrade svih navedenih kategorija posebno će biti nagrađen najatraktivniji skok, najatraktivnija vožnja, a nagrada za najbolje postignuto vrijeme dana brzinskog ispita „Savrščak Arena“ u ukupnom redoslijedu nosi naziv „2..Memorijal Robert Vojvodić“, u znak sjećanja na prerano preminulog  jednog od začetnika ove manifestacije.

Oktanski vikend, kojim još uvijek ove godine neće završiti bogata automobilistička sezona u Hrvatskoj, počinje u subotu od 8 do 11,30 sati izdavanjem putne knjige i startnih brojeva, da bi istovremeno od 9,30 do 11 sati bilo omogućeno upoznavanje staze brzinskih ispita.

Od 14 do 16,30 sati, gotovo do sumraka, na rasporedu je Shakedown, a u centru Svete Nedelje, na Trgu Ante Starčevića od 19 sati slijedi urbani spektakl – ceremonijalni start kao službeni početak natjecanja.

Brzinski ispiti na rasporedu su u nedjelju 28.studenog od 8 sati, a proglašenje najuspješnijih i uručenje nagrada predviđa se u 17 sati.

Na kraju natjecateljske sezone dođe i vrijeme ležernosti i opuštanja.

No, i sami organizatori istakli su na nedavnom predstavljanju manifestacije, kako punu pažnju posvećuju sigurnosti u svakom pogledu, posebno i ove godine kada je priprema, a i realizacija, opterećena otežanim uvjetima pandemije i primjene svih epidemioloških mjera.

Uz istinski spektakl, neovisno o vremenskim uvjetima, stotine sudionika, već potvrđenih i naslovima prvaka tituliranih vozača, ali i onih kojima je to pravi izazov, dožive nedoživljeno. To je ukratko, jedinstvena „Santa Domenica“.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.