Rallyjem u Čazmi počinje automobilistička sezona, stižu posade iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Četvrtak, 03. veljače 2022. 19:02 Napisao/la  Miroslav Krpan
Lončarić - Vojvodić (AKK Sveta Nedelja)
Lončarić - Vojvodić (AKK Sveta Nedelja) Foto: Miroslav Krpan

Zimski oktanski san potrajao je nepuna dva mjeseca i prijelaz iz prošle u ovu godinu iskoristili su mnogi zanesenjaci brzina na četiri kotača za analizu ostvarenog u prošloj, bogatoj i sadržajnoj automobilističkoj sezoni, usprkos vremenima u kojima živimo, opterećeni ograničenjima izazvanim pandemijom virusa korona, ali i pripremom za ovu, novu sezonu 2022. godine, koja će po naznakama kalendara Hrvatskog auto i karting saveza i željama nastupa, biti još jača, bogatija, sadržajnija.

Premijerni nastup sezone, bez opterećenja za bodovima, ostvarit će malobrojni, ali hrabri sudionici pozivnog međunarodnog "2. Delta winter rally showa", što se ovog vikenda održava u Čazmi i okolici.

Prvi je održan prije dvije godine, prošlogodišnjeg nije bilo, a predstojeći, usprkos zamisli i želji vrijednih neimara organizatora zagrebačkog Autokluba INA Delta, da to bude i rally na snijegu, nedostatkom istog nije umanjio višetjedne pripreme da se u Čazmi, novijoj domaćoj oktanskoj destinaciji, dočekaju ponajbolji relijaši nekoliko zemalja.

- Ovom manifestacijom ulazimo u godinu tijekom koje naš klub ima namjeru realizirati, što samostalno kao nositelj projekta, što kao tehnički izvoditelji, znakovit broj automobilističkih natjecanja u različitim disciplinama. Očekivanja da ćemo okupiti i do 50 posada nisu se ostvarila, dobar dio krivice je i na korona uvjetima koji vladaju u nas i okruženju, ali vjerujemo da će 28 prijavljenih posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije prikazati vrhunske vožnje i da će otvorenje domaće auto sezone biti vrijedno truda, istaknuo je Mato Šebalj, predsjednik Autokluba INA delta.

Specifičnost manifestacije je vožnja uglavnom makadamskim dionicama u okruženju Čazme, a veliki dio dvodnevnog programa odvija se u srcu ovog grada koji je suorganizator i glavni pokrovitelj.

- Drago mi je da možemo udomaćiti rally posade i da ovom manifestacijom promičemo Čazmu i okruženje kao svojevrstnu turističku destinaciju. Pružamo pomoć u različitim tehničkim oblicima, uključeno je mnogo gradskih službi, a postupno vjerujemo u izrastanje ovog događaja u značajnu međunarodnu priredbu – riječi su podrške projektu gradonačelnika Dinka Piraka.

Zanimljiva je lista sudionika, a posebnu pažnju privlače četiri iskusna i trofejna vozača.

Prije svega majstor makadama Nenad Lončarić, koji će uz suvozačicu Tajanu Vojvodić Pinky u „Subaru Imprezi Sti“ nastojati osvojiti najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Jaki mu je konkurent višestruki slovenski prvak Darko Peljhan sa suvozačem Matejom Čarom (Mistubishi Lancer Evo IX), dok će posebno zanimljiv biti ogled dvojice ponajboljih hrvatskih automobilista, u identičnim automobilima "Ford Fiesta Rally 4", svestranih u naslovima nacionalnih prvaka brojnih disciplina. Dubrovčanin Niko Pulić, uz Zorana Raštegorca, suprotstavit će se Zagrepčaninu Tihomiru Filipoviću, uz kojeg će sjediti iskusna Aleksandra Kovačić.

Duel velikana, nema što, ma koliko god se to čini revijalnim.

Svi će drugi pokušati biti bolji od četvorice asova, a vremena na brzincima otkrit će u nedjeljno poslijepodne sretnike.

Dionice brzinaca upoznavat će već u petak, subotnje prijepodne administrativne su obveze, ali i mogućnost probe na Shakedown dionici Sveti Vid-Vučani.

Ceremonijalni start je u središtu Čazme od 17 sati, nakon kojeg se nastavlja i prvi, ujedno jedini asfaltni brzinac gradskim ulicama.

U nedjelju, 6. veljače, od 9 sati kreću četiri brzinca makadamskim dionicama Donji Miklouš-Šimljanik, u oba smjera, po dva puta.

Četiri su klase, a priznanja najboljima su oko 16 sati.

Vozi se ukupno 86,65 km, od čega skoro 50 otpada na pet brzinskih ispita.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.