Pereković nadmašio Szasza na brdskoj utrci u Cazinu

Utorak, 17. kolovoza 2021. 22:29 Napisao/la  Miroslav Krpan
Dino Ćućić
Dino Ćućić Foto: Miroslav Krpan

Zagrebački automobilist Domagoj Pereković (AMK Zanatlija), s dvije je izvrsne vožnje, ukupni pobjednik međunarodne auto utrke na brdskim stazama, „21. Velika nagrada Cazina 2021.“, u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Auto moto kluba „Motor Sport Cazin“, što se uz FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic i Šampionat BiH bodovala i za Prvenstvo Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, te PH povijesnih vozila.

Pereković je na stazi „Sedra – Ostrožac“, zvanoj „Krajiška zmija“, dugoj 3.870 metara, u svom robusnom „Mitsubishi Lanceru Evo IX“, u prvoj vožnji ostvario najbolje vrijeme dana 2:15,126 minuta, uz prosjek 103,1 km/sat i bio brži od favorita i šesterestrukog pobjednika i rekordera staze u Cazinu Mađara Laszla Szasza (AK Dubrovnik Racing) koji je formulom „Reynard F3000“ bio sporiji gotovo dvije sekunde.

U drugoj vožnji Pereković nije bio najbrži, ali prednost iz prve donijela mu je laskavu „generalku“ u konkurenciji 77 vozača iz pet europskih zemalja.

U toj drugoj vožnji brži od Perekovića bio je njegov izravni konkurent i aktualni državni prvak Kategorije I (turistički automobili) sugrađanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), koji je u „Seat Leonu 3.2 R Turbo“ bio brži tek 56 tisućinki sekunde od Perekovića.

Dimitrijević je na žalost tijekom prve vožnje imao tehničkih problema, pa je izgubio više od 12 sekundi, možda presudnih za konačni rezultat.

Ipak je na kraju bio peti u „generalci“, iza Perekovića i Szasza, trećeplasiranog Crnogorca Vasilija Jakšića i četvrtog Poljaka Grzegorza Dude.

Šestim mjestom ukupno novu pobjedu grupe A osvojio je mladi 18-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka), dok je u grupi N slavio Crnogorac Milan Jakšić (Honda Civic TypeR) ispred sunarodnjaka Nikole Radnjića koji brani boje AK Dubrovnik Racinga, u identičnom automobilu.

U Kategoriji I hrvatskog prvenstva na pobjedničkom postolji našli su se Pereković, Dimitrijević i Jurišić, zadržavši tako i poslije pet utrka sezone poredak ovogodišnjeg Državnog prvenstva, dok je Laszlo Szasz usamljen u Kategoriji II nadomak još jednog naslova hrvatskog prvaka.

U ekipnoj konkurenciji PH novo slavlje vozača AK Dubrovnik Racing koji su za 8,5 bodova povećali prednost ispred najvećih rivala AK Župa Dubrovačka.

U konkurenciji PH povijesnih automobila tek pet hrvatskih vozača među kojima se pobjedom potvrdio Dino Ćućić iz AK Opatija, donijevši pregršt novih bodova svojoj ekipi koja se učvrstila u vodstvu sezone.

Čelnu poziciju u pojedinačnoj konkurenciji zadržao je, trećim mjestom u Cazinu, Božidar Matijaš (AKK Rogoznica) bodovno se odvojivši od pratitelja iz AK Opatija Ćućića i Vičevića, koji je nakon tri uvodne pobjede sezone propustio već dva inozemna gostovanja.

Natjecanje u Cazinu proteklo je u izvrsnom sportskom ozračju, pred mnogobrojnim gledateljima, a uz poneki tehnički kvar najgore je prošao, već na treninzima, vozač iz BiH Jasmin Golač udarivši neposredno pred ciljem svojom Hondom Civic u obližnji zid. Zadobio je teže ozljede donjih ekstremiteta, zdravstveno zbrinut prvo u Bihaću, potom u Tuzli.

Organizatoru su veliku pomoć pružili suci HAKS-a na brojnim odgovornim izvršnim i nadzornim dužnostima.

Brdsko prvenstvo Hrvatske nastavlja se šestom utrkom, a trećim uzastopnim gostovanjem u inozemstvu, od 27. do 29.kolovoza, na utrci FIA Prvenstva Europe u Ilirskoj Bistrici (Slovenija).

Rezultati,
 ukupno 1. Pereković (AKK Zanatlija, Mitsubishi Lancer Evo IX) 4:32,095 minuta (vrijeme 2 vožnje), 2. Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard F3000) +3,117 sekundi, 3. V. Jakšić (Crna Gora, Mitsubishi Lancer Evo IX) +10,245, 4. Duda (Poljska,Hyundai i20 WRC RX DM) +12,092, 5. Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon 3.2 Turbo) +12,284, 6. Jurišić (AK Župa Dubrovačka, Škoda Fabia S2000) +13,405, 7. Ljubijankić (BiH, Honda Civic TypeR) +18,780, 8. Seferagić (AK Župa Dubrovačka, VW Polo) +21,876, 9. Hadžić (SAK Split, Honda Integra typeR) +25,832, 10. Hota (BiH, Lancia Delta Integrale) +26,752;
PH Kategorija I 1. Pereković, 2. Dimitrijević, 3. Jurišić;
Grupa N 1. Radnjić, 2. Đ. Franić (oba AK Dubrovnik Racing), 3. Marotti (AK Opatija Motorsport);
Grupa A 1. Jurišić, 2. Hernadi (AK Dubrovnik Racing), 3. Batalić (AK Solin);
Grupa E1 1. Pereković, 2. Dimitrijević, 3. Seferagić;
ekipe 1. AK Dubrovnik Racing 74 boda, 2. AK Župa Dubrovačka 65,5, 3. AK Saint Christopher Racing Team Gospić 43,5.
PH Povijesna vozila
ukupno 1. Ćućić, 2. Kljun (oba AK Opatija), 3. Matijaš (AK Rogoznica);
ekipe 1. AK Opatija 68 bodova, 2. AKK Rogoznica 26.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.