Održan FIA seminar u Hrvatskoj, trodnevni kamp za mlade vozače

Četvrtak, 16. svibnja 2019. 22:01 Napisao/la  Miroslav Krpan
Mladi pokazali što znaju
Mladi pokazali što znaju Foto: Miroslav Krpan

Hrvatski auto i karting savez organizirao je u Zagrebu, s „bazom“ u Hotelu Intenational, trodnevni Kamp za mlade vozače u kojem je sudjelovalo 20-tak vozača kartinga i auto sporta.

Dio je to programskih aktivnosti što ih nacionalni sportski savez auto i karting sporta već niz godina provodi u suradnji s FIA Institutom.

Ovaj kamp, svjevrsni je nastavak prošle godine održanog i dio je ciklusa FIA Grant programa za čiju je pripremu i realizaciju, na nadavnom FIA Kongresu u Južnoafričkoj Republici, upravo HAKS i koordinatorica HAKS-a za FIA programe Lana Gregurek posebno pohvaljena i istaknuta kao prepoznatljiv i originalan oblik obrazovnih sadržaja prema kojima se realiziraju i brojni FIA programi u drugim članicama Svjetske automobilističke federacije.

Da je svemu tako potvrđuje i prisustvo u Zagrebu direktorice FIA Instituta Kate Robson koja se o viđenom izrazila izuzetno pohvalno, kao i o suradnji s HAKS-om.

Nizom proteklih godina, uz predavače iz inozemstva, posebno MSA iz Velike Britanije, u okvirima HAKS-a osposobljen je tim mladih i sposobnih sportskih sudaca-trenera i prezentera koji će ubuduće vlastitim snagama moći održavati niz seminara, savjetovanja, škola i kampova, ne samo za članove hrvatskih klubova, već i u zemljama okruženja.

Ovaj Kamp za mlade bio je specifičan, tim više jer su predavači bili domaći stručni kadrovi, sveučilišni profesori ili stručnjaci u svojim područjima, a izuzetan je doprinos i suradnja sa zagrebačkim Kineziološkim fakultetom, gdje je održan dio programa provjere fizičke pripremljenosti svakog sudionika uz primjenu najnovijih metoda i uređaja.

Upravo se i čelnica FIA razvojnih programa nacionalnih saveza osobno uvjerila u provedeno, tim više jer je po prvi puta u povijesti motorsportova uopće igdje u svijetu izvršeno testiranje 12-tak različitih parametara sportaša.

O etici u sportu mladim kartingašima i automobilistima govorila je sveučilišna profesorica doc. dr. sc. Sunčica Bartoluci, uvod u znanost o sportu prezentirao je Vedran Dukarić, a posebno u domeni fizičke pripreme za koje slovi istaknutim hrvatskim stručnjakom.

O antidopingu u sportu, svim parametrima uloge i značaja zdravstvene skrbi u sportu mlade je upoznao dr. Mirko Grgurev, predsjednik Zdravstvene komisije HAKS-a, dok je višesatni konstruktivni rad u grupama kroz interakcijski program psihologije u sportu prezentirala psihologinja Sandra Šućurović.

Uobičajeno za ovakve susrete upriličen je i razgovor s jednim od poznatih i priznatih sportaša.

Ovog je puta to bio trofejni relijaš Daniel Šaškin koji im je prenio svoja iskustva sa sudjelovanja na najtežem reliju svijeta „Dakar“, kojeg je u tandemu sa suvozačem Sašom Bittermanom početkom ove godine uspješno okončao na prostranstvima Južne Amerike.

Na početku trodnevnog kampa, tijekom kojeg se našlo vremena u večernjim satima i za posjet Karting areni na Velesajmu, sudionicima je uspješan rad zaželio predsjednik HAKS-a Davorin Štetner, dok je na završnoj dodjeli certifikata o završenom obrazovnom FIA ciklusu uspješan nastavak karijera svima zaželio Vlado Leko, zamjenik predsjednika HAKS-a.

FIA Kamp za mlade bio je drugi ovogodišnji obrazovni ciklus u okvirima HAKS-a realiziran uz pomoć Svjetske automobilističke federacije, a svima onima koji se imaju namjeru posvetiti stručnom obrazovanju pri KIF-u ili Olimpijskoj akademiji priznavat će se kao dio potrebnog programa u svrhu kasnijeg stjecanja trenerske licence.

Zagrebački vikend za pamćenje oktanskih zanesenjaka, u nešto drugačijem obliku kroz „učionicu“, već je većina sudionika zamijenila odlaskom na jedno od redovnih natjecanja što je na rasporedu predstojećeg vikenda.

Fotogalerija Miroslav Krpan

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.