Vulkal prvenstvo Alpe Jadran: Marko Erceg izgubio prvo mjesto u foto-finišu

Subota, 17. kolovoza 2013. 18:24 Napisao/la  Miroslav Krpan

Nedjeljni program počinje u 8 sati drugim kvalifikacijskim treningom, a prva od osam bodovnih utrka je u 10,55 sati.

Izvrsne vožnje, posebno favorita koji su se izdvojili u borbi za pobjednička postolja, pokazala je završnica službene motociklističke sezone na Automotodromu Grobnik već  prvog natjecateljskog dana 61. utrke „Vulkal Alpe Jadran Prvenstvo“.

 

Organizatorima Moto klubu Kvarner i Automotodromu Grobnik d.o.o. ispunila su se očekivanja okupivši 156 motociklista iz 11 zemalja u šest sportskih klasa i tri skupine prvenstava oldtimera. Ova manifestacija specifična je po tome što se voze dvije bodovne utrke u okviru Prvenstva Alpe Jadran, a uz to boduju se i državna prvenstva Hrvatske, Austrije i Slovenije, te talijansko Prvenstvo Triveneto.

 

Žiri utrke promijenio je ranije planirani program treninga i utrka, pa je subotnje poslijepodne već bilo natjecateljsko za četiri sportske klase AAC. Uz izuzetno visoku temperaturu prikazano na stazi bilo je za svaku pohvalu. Među favoritima klase „SuperStock 1000“ bio je i riječki motociklist Marko Erceg, član domicilnog Moto kluba Kvarner, koji je u utrku krenuo sa četvrte startne pozicije. Od samog početka držao je izvrstan tempo sa vodećima, u prvom dijelu Bugarom Martinom Choyom, a u završnici sa Čehom Michalom Fillom. Krug prije kraja preuzeo je i vodeću poziciju, ali u foto finišu pobjedu je izgubio za 20-tak centimetara, odnosno skromnih  25 tisućinki sekunde. Filla je slavio pobjedu potvrdivši vodeću poziciju gotovo  siguran u naslov ovogodišnjeg prvaka AAC. Erceg, iako drugi „za dlaku“  bio je izuzetno zadovoljan ostvarenim. Nova prilika za revanš pruža mu se već u nedjelju na drugoj utrci što za klasu „SStock 1000“ starta u 13,25 sati.

 

Foto finiš odlučivao je još jednu utrku i to klasu superbike. Očekivan je slovenski dvoboj mladog Marka Jermana, inače apsolutnog rekordera grobničke staze i veterana Berta Camleka. Poveo je Jerman sve do sredine utrke, a potom vodstvo prepustio Camleku. Među njih se ugurao još jedan favorit i vodeći prvenstva Austrijanac Andreas Meklau potisnuvši tako Jermana na treću poziciju u lovu na vodećeg Camleka. No, iskustvo višestrukog pobjednika i prvaka Berta Camleka ovog je puta došlo do izražaja. Ciljem je prošao pobjednički sa samo 22 tisućinke sekunde brže ispred Meklaua podsjetivši tako na nekadašnje sezone u kojima je upravo na Grobniku bio nepobjediv. Jermanu za utjehu ostaje samo najbolje vrijeme dana 1:29,728 minuta prosjekom 167,728 km/sa, što je nepunu sekundu slabije od njegova rekorda iz kolovoza 2010.godine.

 

Za još jednu slovensku pobjedu prvog dana pobrinuo je Luka Dečko ostvarivši svoju drugu pobjedu ove sezone na automotodromu Grobnik u klasi SuperStock 600. Krenuo je sa prve pozicije ispred Austrijanca Kerschbaumera, Poljaka Bukowskog i Talijana Tomassinia. No, već u prvom prolasku zagrebačkim zavojem izlijeće sa staze, vraća se, ali pada tek na devetu poziciju. I tada kreće u lov za vodećima koji se izmjenjuju u vodstvu skidajući sekundu za sekundom po krugu zaostatka. Četiri kruga prije kraja vodeći je bio Tomassini koji nastupa za naš MK Križevci, da bi ga Dečko dva kruga prije kraja pretekao i u konačnici s nepunom sekundom prošao pobjednički ispred imenjaka Luce Tomassinia. Sa sedme startne pozicije do četvrtog mjesta nakon 11 krugova stigao je još jedan vozač domaćina MK Kvarner Porečanin Alex Radman.

 

U prvoj utrci Prvenstva Hrvatske za oldtimere u konkurenciji 43 vozača pobijedio je Zoran Salopek (OMTK Karlovac) ispred klupskog kolege  Janka Frančiškovića i trećeplasiranog Silvia Šepića (MK Blatnjavi-Muddy).

 

Nedjeljni program počinje u 8 sati drugim kvalifikacijskim treningom, a prva od osam bodovnih utrka je u 10,55 sati.

 

Rezultati: Supersport/Moto2 (11 krugova, 45,8 km) 1.Skubic (Slovenija, Yamaha) 17:10,188 minuta, 2. Latr (Honda) +2,738 sekundi, 3. Prašek (oba Češka, Yamaha) +2,778;SuperStock 600 (11 krugova) 1. Dečko (Slovenija, Yamaha) 17:04,597, 2. Tommasini (Hrvatska, Triumph) +0,955, 3. Kerschbaume (Austrija, Yamaha) +7,172, 4. Radman (Hrvatska, Triumph) +21,059,…7.I.Višak (Hrvatska, Yamaha) +36,303; SuperStock 1000 (11 krugova) 1. Filla (Češka) 16:47,613, 2. Erceg (Hrvatska) +0,025, 3. Choy  (Bugarska, svi BMW) +0,674,…5. Horvat (Hrvatska, Yamaha) +12,220; Superbike (12 krugova, 50,0 km) 1. Camlek (Slovenija, Yamaha) 18:19,989, 2. Meklau (Austrija, Suzuki) +0,022, 3. M.Jerman (Slovenija, Suzuki) +0,376.

 

Prvenstvo Hrvatske – SuperStock 600 1. Tommasini (MK Križevci), 2. Radman (MK Kvarner, oba Triumph), 3. I. Višak (MK Križevci, Yamaha); SuperStock 1000 1. Erceg (MK Kvarner), 2. Horvat, oba BMW), 3. Oreški (MK Kvarner, Aprilia).

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.