VN Australije: Rosberg najbrži na otvaranju, druga i treća runda kvalifikacija odgođene za nedjelju

Subota, 16. ožujka 2013. 10:16 Napisao/la  SC

Na kraju je u posljednjim sekundama prve runde najbrže vrijeme ostvario Nico Rosberg (1:43.380)

Kvalifikacije za VN Australije odgođene su za nedjelju zbog nevremena i velike količine kiše. Prva kvalifikacijska runda završena je nakon odgoda, no to je ujedno bilo sve. Prva kvalifikacijska runda bila je odgođena na pola sata zbog pljuska koji je pogodio Albert Park. Instrukcije za Pastora Maldonada na team-radio bile su prilično slikovite - trkaći inženjer mu je savjetovao da samo pokuša zadržati bolid na stazi. Prva žrtva bio je u četvrtoj minuti prve runde jedan od debitanata Nizozemac Giedo van der Garde ostao je bez prednjeg krila. U petoj minuti prve runde Lewis Hamilton prvi je postavio brzi krug, ali Nico Rosberg bio je osjetno brži i na kraju postavio najbolje vrijeme. 

Lewis Hamilton odmah nakon brzog kruga izgubio je bolid na izlazu iz prvog zavoja i skoro ostao zaglavljen u zoni izlijetanja. Minutu kasnije iza Rosberga je stigao Sebastian Vettel. Kada je do kraja prve kvalifikacijske dionice Romain Grosjean postavio je drugo najbrže vrijeme, između Rosberga i Vettela. Potom je  Nico Rosberg postavio daleko najbrže vrijeme popravivši vlastito ostvarenje za čak sekundu i pol. Fernando Alonso stiže do pete pozicije u krugu u kojem njegov momčadski kolega Felipe Massa ostaje bez prednjeg krila. Na polovini prve kvalifikacijske runde kako se staza čistila vremena su postajala sve brža. Kimi Raikkonen stigao je na šestu a Lewis Hamilton na treću poziciju. I onda se događa ono što se i očekivalo prema do sada viđenom u Albert Parku. Sedam minuta prije kraja prve runde Vettel vozi najbolje vrijeme. Jenson Button četiri minute prije kraja išao se kockati prešavši na intermedijalne gume što mu se i isplatilo jer je odvozio najbrže vrijeme. Njegov primjer slijedio je Felipe Massa i stigao do drugog vremena. Na kraju je u posljednjim sekundama prve runde najbrže vrijeme ostvario Nico Rosberg (1:43.380), a što se kvalifikacija tiče otpali su Maldonado, Gutierrez, Bianchi, Chilton, Van der Gardea i Pica.

Inače, Romain Grosjean odvozio je najbrže vrijeme na posljednjem slobodnom treningu prije nadolazećih kvalifikacija. Tablicu s vremenima ipak ne treba uzimati kao mjerilo ni za što, obzirom da je prije polovice treninga počela padati kiša i tako omela momčadi u namjeri da testiraju snagu u jednom brzom krugu. Po takvim uvjetima viđeno je nekoliko manjih izlijetanja, a jedini ozbiljniji problem imao je Sebastian Vettel koji je morao zaustaviti svoj Red Bull zbog problema s hidraulikom. Nije poznato o kojem se točno problemu radi i hoće li ga moći efikasno ukloniti.  Vrijedi spomenuti i probleme s telemetrijom od strane FIA-e zbog koje će vozači na ovoj utrci ostati bez svjetlosnih signalizacija na volanu. Također, postoje određeni problemi s ograničavanjem korištenja DRS-a, ali je izgledalo kao da je to riješeno pred kraj trećeg slobodnog treninga.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.