Jenson Button slavio na Velikoj nagradi Australije

Nedjelja, 18. ožujka 2012. 09:20 Napisao/la  Ivan Milatić

Jenson Button (McLaren) slavio je na prvoj utrci sezone s 2.1 sekunde prednosti ispred Sebastiana Vettela (Red Bull) odnosno četiri sekunde ispred klupskog kolege Lewisa Hamiltona

Britanac Jenson Button pobjednik je prve utrke 63. sezone Formule 1 vožene za Veliku nagradu Australije na stazi Albert Park u Melbourneu. Button je na startu bio uvjerljiviji od momčadskog kolege Lewisa Hamiltona koji je u utrku krenuo s prve startne pozicije. Već do prvoga zavoja Button je bio u vodstvu. Senzacionalni treći u kvalifikacijama bio je Francuz Romain Grosjean, no njegova je bajka trajala nepuna dva kruga jer je završio pored staze poslije dodira sa Pastorom Maldonadom u Williamsu. Možda i najlošiji start imao je „domaći dečko" Mark Webber u Red Bullu koji je s pete pao na devetu poziciju. Već nakon pet krugova Button je Hamiltonu bježao pristojnih 2.4 sekundi. U prvom zavoju sedmog kruga aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel otklizao je nakratko izvan staze, no srećom po njega i njegove brojne poklonike brzo se pribrao i vratio na stazu. Sjajan je bio Sergio Perez koji je startao sa 22. pozicije, a nakon samo sedam krugova vozio se već na desetoj poziciji.

Sjajan je i na slobodnim treninzima i na kvalifikacijama bio sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher. Velemajstor iz Kerpena sa svojim je Mercedesom prvih 12 krugova proveo na trećoj poziciji, a onda je ostao bez treće brzine i morao parkirati pored staze.

Već u debitantskoj sezoni prije dvije godine Japanac Kamui Kobayashi pobrao je velike simpatije i dobio veliki broj navijača. Ako se po jutru dan poznaje Japanac bi mogao dodatno „začiniti" novu sezonu. U 16. krugu odvozio je najbrži krug utrke u trenutku kada s vodećega mjesta na prvo zaustavljanje u boksu odlazi Jenson Button, a u narednome krugu isto čini i njegov momčadski kolega Hamilton. Istina, nije im bilo svejedno kada su u 24. krugu čuli da se Britanac žali na određene vibracije u gumama. U narednome krugu Hamilton je odvozio najbrži krug utrke „skinuvši" sekundu Buttonove prednosti.

U 36. krugu vodeći je McLarenov dvojac „bezbolno" obavio boksove, a vodstvo je preuzeo aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel. Jedan od ključnih trenutaka ove utrke dogodio se nakon odustajanja Rusa Vitalija Petrova u 37. krugu kada je prvi puta ove sezone na stazu izašao sigurnosni automobil. No, ispred njega našao se i kamion koji je trebao „pokupiti" Rusovo prijevozno sredstvo što je dodatno usporilo sve i dodatno ohladilo gume. Vettel je tu situaciju iskoristio za odlazak u boks, vratio se na drugu poziciju razdvojivši McLarene.

{jb_blackbox-right}Rezultati
Rezultati VN Australije: 1. Jenson Button (McLaren-Mercedes), 1h34:09.565, 2. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) + 2.100, 3. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) + 4.000, 4. Mark Webber (Red Bull-Renault) + 4.500, 5. Fernando Alonso (Ferrari) + 21.500, 6. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) + 36.700, 7. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) + 38.000, 8. Sergio Perez (Sauber-Ferrari) + 39.400...{/jb_blackbox-right}

Sigurnosni automobil na stazi je ostao do 41 kruga, a onda je Button odmah nastavio u samo svome ritmu. U 44. krugu odvozio je novi najbrži i povećao prednost nad Vettelom na 3.4 sekunde. Dva kruga kasnije Hamilton je pojačao pritisak na mladoga Nijemca i bilo je jasno da borba za pozicije na pobjedničkom postolju ipak još uvijek nije gotova. Krug broj 47 obilježio je sudar sunarodnjaka Senne i Masse. Oba su završili u boksu, s tom razlikom da je Ferrarijev Brazilac morao odustati, dok je Senna ostao u utrci s krugom zaostatka, no i to je potrajalo svega nekoliko krugova, do prijevremenog kraja za nećaka legendarnog Ayrtona.

Na radost domaćih navijača Mark Webber u 52. je krugu odvozio najbrži krug i krenuo u lov na trećeplasiranog Hamiltona. Kada je u 54. krugu Vettel odvozio novi najbrži krug postalo je jasno navijačima McLaren Mercedesa da neće biti ništa od dvostruke pobjede njihovih ljubimaca. U pretposljednjem krugu Button je potvrdio dominaciju na ovoj utrci, na stazi na kojoj je debitirao prije 12 godina, odvozivši novi najbrži krug.

Posljednji krug donio je puno uzbuđenja. Najprije je Kolumbijac Pastor Maldonado nakon sjajne utrke doslovno nekoliko zavoja prije kraja počinio početničku vozačku pogrešku, zabio se u zid i Williams je ostao bez već upisanih bodova. Ono što svakako veseli je šesta pozicija za Sauber Kamuija Kobayashija i vrlo solidno sedmo mjesto povratnika u oktanski cirkus Finca Kimija Raikkonena za Lotus. Potpuni podbačaj ostvario je Ferrari. Istina Alonso je osvojio petu poziciju, ali zaostatak za pobjednikom je 21 sekunda što je u ovome sportu jednako toliko svjetlosnih godina.

{jb_blackbox-right}Poredak
Poredak vozača: 1. Jenson Button (VBR) 25,  2. Sebastain Vettel (Njem) 18, 3. Lewis Hamilton (VBR) 15, 4. Mark Webber (Aus) 12, 5. Fernando Alonso (Špa) 10...
Poredak konstruktora: 1. McLaren-Mercedes 40, 2. Red Bull-Renault 30, 3. Sauber-Ferrari 12, 4. Ferrari 10, 5. Lotus-Renault 6, 6. Toro Rosso-Ferrari 2, 7. Force India-Mercedes 1.{/jb_blackbox-right}

- Mislim da, kao što svi znamo, svaka pobjeda znači jako puno. Za nas, kao ekipu, to pokazuje kako je važno dobro se pripremiti tijekom zime. Bili smo odlični u kvalifikacijama i odličan je osjećaj pobijediti. Ovo će pomoći cijeloj ekipi da pritišću bez prestanka. Hvala svima. Sunce je padalo, teško je bilo zadržavati temperaturu u gumama, posebno pri novom stratu utrke nakon odlaska saftey cara. Bio sam na rubu, ali je ipak sve bilo dobro. Sačuvao sam dosta goriva pa sam kasnije mogao voziti bez opterećenja po tom pitanju, rekao je Jenson Button.

- Mislim da sam mogao imati dobru borbu s Lewisom čak i da nije bilo sigurnosnog automobila. Naravno, to je pomoglo, nema sumnje. Ipak, odlična utrka, jako puno zabave. Imao sam dobar start, ali me iznenadio Nico koji je samo projurio. Onda sam imao dva Mercedesa ispred sebe. Lijepo sam prošao Nicu, prilično riskantno. Čim sam sustigao Michaela, njemu se dogodio neki problem. Čestitke Jensonu, odvozio je fantastičnu utrku i bio je nepobjediv danas. Drago mi je da sam drugi, mnogi ljudi to nisu očekivali nakon jučerašnjih kvalifikacija. Automobil je očito bolji u utrci nego u kvalifikacijama, što je odlično. Moramo pritiskati što više moguće, rekao je Sebastian Vettel.

Već za sedam dana na rasporedu su nova uzbuđenja u Sepangu i Velikoj nagradi Malezije.


 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.