Automobilizam: Hrvatske posade tijekom vikenda nastupaju u Austriji i Srbiji

Petak, 26. travnja 2013. 12:02 Napisao/la  Miroslav Krpan

Hrvatski auto i karting savez u ovogodišnji kalendar Prvenstva u rallyu uvrstio je dva natjecanja izvan Hrvatske i to Beogradski rally u Srbiji i Saturnus rally u Sloveniji

Hrvati u Austriji

 

   Ovog vikenda tradicionalnom  austrijskom automobilističkom manifestacijom  „41. Int. Rechbergrennen Hill Climb Grand Prix Austria“, što se održava  na stazi Tulwiz-Rechbergdorf dugoj 5.050 metara, drugom ove sezone nastavlja se Prvenstvo Europe na brdskim stazama što će se sredinom rujna završiti u Istri tradicionalnom utrkom  „32. Buzetski dani 2011.“. Rekorder staze od 2010. je godine aktualni europski prvak Talijan Simone Faggioli (prototip Osella FA30) u vremenu 1:55,690 minuta uz prosjek 157,1 km/sat. Nastup je prijavilo čak 263 vozača iz 11 europskih zemalja, među kojima su i petorica vozača hrvatskih klubova.

 

Svoj drugi ovogodišnji europski nastup, poslije otvorenja sezone u Francuskoj prije dva tjedna, imati će mladi goranski automobilist Tomislav Muhvić iz Malog Luga, član AKK Petar Klepac, te Zagrepčanin Damir Mašić (AK Zagreb racing team). Obojica nastupaju sa prestižnim automobilima grupe N „Mitsubishi Lanceru EVO IX“, a u klasi N+3000 očekuje ih 16 konkurenata. Utrku u Francustoj, poslije niza poteškoća za obojicu, uspješno su okončali, pa se u Austriji nadaju boljem rezultatu, mogućem i pobjedničkom postolju.

 

Uz njih ovogodišnju europsku turneju europskog i CEZ prvenstva (Srednjeeuroska zona ) u konkurenciji povijesnih automobila počinje uspješni veteran Zagrepčanin Zlatko Brozović (AK Zanatlija) u automobilu „Renault 5 GT Turbo“ klase D3+2000. Hrvatskim automobilistima priključiti će se i dvojica mađarskih internacionbalaca koji ove sezone brane boje Autokluba „Dubrovnik“. Biti će to Laszlo Szasz u formuli „Reynard Zytek F3000“ u skupini sa 13 najboljih europskih formulaša  predvođenih višestrukim europskim prvakom Talijanom Faggioliem. Szasz je na stazi u Rechbergu bio dvostruki ukupni pobjednik i to 1998. i 2003. godine. Drugi Mađar u redovima Dubrovčana je Istvan Kavecz u BMW-u klase E1+2000.

 

Hrvatskim automobilistima nastup na zahtjevnoj austrijskoj stazi uz koju se okupi 30-tak tisuća gledatelja biti će svojevrstan izazov, ogled sa jakom konkurencijom, ali i izvrstan trening uoči otvorenja hrvatske brdske sezone što starta 5. svibnja u Skradinu. Administrativni pregled dokumenata vozača i tehnički prijam vozila odvijat će se u petak, treninzi se u dva dijela voze u subotu 27. travnja  od 9 do17 sati, a u nedjelju na rasporedu su dvije bodovne vožnje: prva u 10 sati, a druga u 14 sati. Proglašenje najuspješnijih je u 19 sati.

 

 

U Begradu starta 11 hrvatskih posada

 

 

                    Hrvatsko državno prvenstvo, poslije otvorenja  sezone u Kumrovcu, nastavlja se u Srbiji. Naime, poslije više od dva desetljeća na jednom rallyu u Srbiji naći će se čak 11 hrvatskih posada što će sudjelovati među 43 prijavljene na „4. Beogradskom rallyu – Memorijal Mirko Martinović“ čiji je organizator Autoklub „MM Power“.   Beogradski rally odvijat će se na dionici dugoj 224,47 km uz osam brzinskih ispitana tri lokacije ukupne duljine 68,68 km. Vozi se okolicom Beograda na poznatim automobilističkim destinacijama Avale i Košutnjaka.

Hrvatski auto i karting savez u ovogodišnji kalendar Prvenstva u rallyu uvrstio je dva natjecanja izvan Hrvatske i to Beogradski rally u Srbiji i Saturnus rally u Sloveniji, a osnovom nedavno potpisanog  sporazuma o suradnji sa susjednim automobilističkim sportskim savezima. Dvije hrvatske posade koje su na listi prijava u krugu su favorita za pobjedničko postolje. Prije svega višestruki državni prvaci Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc (Mitsubishi Lancer EVO IX), članovi AKK Sveta Nedjelja propustili su uvodni domaći nastup u Kumrovcu, a bodovnu prednost pobjedom na otvorenju sezone su stekli Porečanin Danijel Šaškin i Zagrepčanin Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO X), članovi porečkog Autokluba „D.T.“.

 Prilika je to međusobnog ogleda poslije niza godina i to na ino terenu,  ali i znak prestiža u međunarodnoj konkurenciji. Među hrvatskim posadama vrijedi izdvojiti i državnog prvaka iz 2011. Riječanina Davora Mihelića koji će uz suvozača Matea Butorca, kao posada AK Opatija Mortorsport nastupiti u „Citroenu C2R2“. Pored većine domaćih posada i hrvatskih vozača nastupaju i predstavnici Italije i Švedske. Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila je na Beogradskom sajmu u subotu, 27. travnja  od 10 sati, a start uoči prvog brzinca u 19 sati. Poslije cjelodnevne vožnje u nedjelju pobjedničku se posadu očekuje na cilju u 18,30 sati.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.