POČINJE NOVO DOBA

Kategorije transrodnih atletičara

Petak, 27. travnja 2018. 09:42 Napisao/la  SC

IAAF najavio promjene za budućnost

Caster Semenya, atletičarka u tijelu atletičara
Caster Semenya, atletičarka u tijelu atletičara

Međunarodna atletska federacija (IAAF) najavila je uvođenje transrodne kategorije atletičara.

Dr. Stéphane Bermon  vodeći je znanstvenik IAFF-a, čelnik odjela za zdravstvo i znanost u razgovoru za Guardian izjavio je da se zalaže za uvođenje treće kategorije za tzv. interseksualne atletičare.

- Imam osjećaj da će se to jednog dana dogoditi, negdje za pet do deset godina. Mislim da javnost još uvijek nije spremna za to. Ne želimo stigmatizirati sportaše, moramo uzeti u obzir vjerske i kulturne razlike. Ovo je u osnovi prijedlog koji bi trebao promijeniti javno mnijenje, kazao je Bermon.

Najpoznatiji svjetski primjer interseksualnosti je dvostruka olimpijska pobjednica na 800 m, Južnoafrikanka Caster Semenya.

IAAF je u četvrtak objavio odluku da će sportašice poput Semenye  morati smanjiti razinu testosterona da bi mogle sudjelovati u utrkama od 400 m do jedne milje (1609 m).

Sebastian Coe, predsjednik IAAF-a, izjavio je da su nova pravila isključivo vezana uz osiguranje jednakih uvjeta za sve sportaše.

- Kao i mnogi drugi sportovi, odlučili smo imati dvije klasifikacije - muške priredbe i ženske događaje. Moramo biti jasni o kriterijima konkurencije za ove kategorije. Naši dokazi i podaci pokazuju da testosteron, prirodno proizveden ili umjetno umetnut u tijelo, pruža značajne prednosti sportašicama, kaže Coe.

Nova pravila stupaju na snagu 1. studenog ove godine.

Ubuduće će pojedine atletičarke s prirodno visokom razinom testosterona morati sudjelovati u utrkama u muškoj konkurenciji ili će morati promijeniti discipline u kojima se natječu osim ako ne uzimaju lijekove i snize razinu.

Konkretno, Semenya će morati svakodnevno uzimati lijekove ili će se morati početi natjecati u utrkama na 5000 m, gdje količina testerona nije presudna.

Nedavno je pobijedila u utrkama na 800 i 1500 metara na Igrama Commonwealtha u Australiji i izjavila da bi se mogla prebaciti na dulje dionice.

IAAF je već 2011. godine uveo ograničenje za testosterone, tada kontroverzna odluka izazvala je različite reakcije.  

Na taj način IAAF je praktično već uveo treću (među)spolnu kategoriju atletičara. IAAF je optužen za kršenje ljudskih prava Semenye, čak i za rasizam.

Arbitražni sud za sport suspendirao je IAAF-ove pravila pa su se atletičari ili atletičarke poput Semenye nesmetano nastavili natjecati.

To više neće biti moguće, atletičarke s višom razinmom testosterona više neće imati nepoštenu prednost. Znanstveno dokazanu!

Semenya nije jedini nego najpoznatiji svjetski primjer transrodnog sportaša.

- Imamo puno sportaša s takvim uvjetima. Ne radi se samo o jednoj ili dvije osobe za koje čujete u medijima. U elitnoj ženskoj atletici broj interseksualnih sportaša je 140 puta veći nego što možete naći u normalnoj ženskoj populaciji. Razlog zašto su uvedene muške i ženske kategorije je da žene mogu osvajati  medalje. Testosteron je najvažniji čimbenik u objašnjavanju razlike. Ovdje govorimo o ženama koje se natječu s razinama testerona sličnim muškarcima, kaže Bermon.

IAAF je prva međunarodna sportska asocijacija koja na temelju znanstvenih radova u natjecateljski sustav namjerava uvesti treći spol.

Uvođenjem interseksualne kategorije počinje novo doba u  sportu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.