Otvoreno zimsko PH: Sandra Perković u Splitu ostvarila najbolji rezultat sezone na svijetu

Nedjelja, 06. ožujka 2016. 19:00 Napisao/la  Ivan Jelić

Perković je na Parku mladeži bacila disk 70 metara i 59 centimetara

Sandra Perković po tradiciji je otvorila sezonu nastupom Otvorenom zimskom prvenstvu Hrvatske u bacanjima o organizaciji splitskog ASK-a. Na Parku mladeži bacila je disk 70 metara i 59 centimetara, što je najbolji rezultat sezone u svijetu. U prve tri serije Perković je imala još dva hica preko 68 metara, dok je u posljednje tri imala sva tri prijestupa.

- Želja mi je bila postaviti najbolji rezultat sezone u svijetu, koji je sa 68.50 držala Kubanka Perez. To sam prebacila za preko dva metra. Nisam iskoristila sve što sam mogla jer je i zaletište bilo malo klizavo zbog jutrošnje kiše. Ovaj rezultat je i potvrda dobrog rada u zimskom razdoblju i najava da će disk u nastavku sezone letjeti još dalje, izjavila je Sandra Perković.

Nova hrvatska rekorderka u bacanju koplja Sara Kolak ispunila je olimpijsku normu sa 62 metra i 75 centimetara i tako za dva i pol metra popravila svoj prošlotjedni hrvatski rekord. Mlada Ludbrežanka prva je Hrvatica u povijesti koja je koplje bacila preko 60 metara.

- Napokon mije pao veliki kamen sa srca jer su me i treneri i moji ukućani kad će ta 62 metra. Bitno mi je bilo da tehnika bude dobra jer smo tu neke stvari mijenjali i napokon je sve leglo kako treba.U četvrtoj seriji je koplje letjelo jako dugo ali je završilo izvan segmenta i to me motiviralo da u petoj seriji zapnem još jače i izborim olimpijsku normu. Još ne mogu vjerovati da ću biti u istoj reprezentaciji na Olimpijskim igrama s mojim idolima Sandrom Perković i Blankom Vlašić, kazala je Sara Kolak.

U posljednjoj seniroskoj disciplini u muškom bacanju kugle ASK-ov Zadranin Stipe Žunić dva puta je bacio olimpijsku normu, 20.60 i 20.53. Žunić je već prije bio na popisu putnika za Rio de Janeiro, a s obzirom da je u punom jeku priprema i od njega se očekuju bolji rezultati u nastavku sezone.

- Očekujem da će za finale Europskog prvenstva trebati u kvalifikacijama baciti oko 20.10 a za finale Olimopijskih igara nekih 20-ak centimetara dalje. Spreman sam za to i uz malo sreće nadam se nastupu u finalu na oba velika natjecanja ove godine, riječi su Stipe Žunića.

U četiri bacačke discipline – disku, kladivu, koplju i kugli, u muškoj i ženskoj konkurenciji kod kadeta, mlađih juniora, juniora i seniora, na ukupno 32 natjecanja nastupilo je 117 atletičarea iz šest zemalja.