Orijentacijski sport za osobe s invaliditetom Grada Rijeke

Srijeda, 03. srpnja 2019. 08:32 Napisao/la  SC
Orijentacijski sport za osobe s invaliditetom Grada Rijeke

 

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke započeo je s provedbom sportske orijentacijeza osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport.

Orijentacijski šport je pojedinačno ili timsko natjecanje koje kombinira orijentaciju i utrkivanje.

Cilj natjecatelja je što prije stići do zadanog cilja na (obično) nepoznatom terenu, koristeći geografsku i topografsku orijentaciju.

Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve.

Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate.

Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu.

Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržatiprovedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz 8 zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Iznos ukupnog projekta je 488.928,99 €, a projekt je sufinanciran 80% od strane Europske unije preko programa Erasmus+ Sport -Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu 391.143,19 €, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481,00 €