VEDRAN DEVČIĆ

Nećemo imati odakle financirati ni najnužnije troškove

Srijeda, 08. travnja 2020. 20:59 Napisao  I. V.

Moj je dojam da je najbolje poništiti ovo prvenstvo i da svi iduće sezone počnemo otpočetka, kaže predsjednik Zameta

Vedran Devčić
Vedran Devčić

Hrvatski rukometni savez (HRS) još nije donio odluku o sudbini sezone 2019/20.

Od vodećih, odbojkaški i košarkaški savezi odlučili su prekinuti sezone, nogometni savez slijedi upute UEFA-e, vaterpolski savez ima na raspolaganju cijelo ljeto...

- Rukometni savez je u dosta specifičnoj situaciji zbog sustava natjecanja! Za prvaka se razigrava u Ligi za prvaka, nakon što se odigra prvi dio sezone u kojemu ne sudjeluju dva naša ponajbolja kluba PPD Zagreb i Nexe. Natjecanje je prekinuto u trenutku kada je Liga za prvaka trebala početi. PPD Zagreb i Nexe nisu odigrali niti jednu utakmicu u domaćem prvenstvu, što znači da nije moguće i bio bi presedan proglasiti prvaka u ovom trenutku. Ne vjerujem da će se to dogoditi kao što ne vjerujem da će se natjecanje nastaviti. Mislim da to ne bi imalo smisla! Nakon ovako dugačke stanke trebalo bi klubovima dati dovoljno vremena da pripreme momčadi, rukomet je takav sport da igrači moraju biti maksimalno spremni. Moj je dojam da je najbolje poništiti ovo prvenstvo i da svi iduće sezone počnemo otpočetka. Da nitko ne ispadne i da nitko ne uđe u ligu, da europske kupove igraju isti klubovi koji su igrali na početku ove sezone. Čini mi se da bi nakon takve oduke bilo najmanje nezadovoljnih, kaže predsjednik Zameta Vedran Devčić.

Takva odluka ne bi dobro sjela prvoligaškim klubovima koji imaju ambicije igrati Premijer ligu?

- Nema u ovoj izvanrednoj situaciji oduke zbog koje u konačnici neće biti nezadovoljnih. Treba pronaći rješenje da takvih bude najmanje! Sa druge strane niti jedan prvoligaš još nije teoretski osigurao prvo mjesto. Odluka svakako neće biti lagana!

Financijska kriza mora se odraziti na sport, vodeći riječki klubovi teško će ostati konkurentni ako se smanje izdavanja iz gradskog proračuna?

- U ovom trenutku nije u pitanju konkurentnost već sam opstanak klubova. Sport je već prvim odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite postao zabranjena djelatnost! Vlada je donijela mjere pomoći tvrtkama kojima je istim odlukama zabranila rad. Sport je ostao izvan paketa mjera pomoći iako nam je zabranjena aktivnost, ali su ostali određeni troškovi i obveze bez obzira što nema natjecanja. Pričalo se o vladinim mjerama koje će pomoći sportu, za sada nema ništa od toga! S druge strane, jasno da će se sponzori povući iz sporta kada je gospodarstvo ugroženo. Ionako ih je bilo malo, a sada će ih biti još manje ili ih uopće neće biti. Jedini novci na koje sport može računati dolazi iz jedinica lokalne samouprave, koje su također ugrožene ovom situacijom. Ako nam se počnu smanjivati sredstva iz proračuna za 2020. godinu, bojim se da nećemo biti u mogućnosti ni prijaviti natjecanja za sljedeću sezonu. Nećemo imati odakle financirati ni najnužnije troškove. Nije to samo problem Zameta nego i ostalih klubova.

U nešto boljoj situaciji su klubovi u manjim lokalnim samoupravama u okolici Rijeke što nas navodi na temu o sustavnim anomalijama financiranja sporta?

- Uvijek je manjim sredinama na određeni način lakše! Rijeka je veliki grad, imao puno klubova! Možda je ovo prilika da se napravi analiza. Ako se budu smanjivala izdvajanja za sport, neka se odrede prioriteti da bi vodeći klubovi u najmasovnijim sportovima mogli opstati.