SANDRO GULJA

Bolje je prekinuti prvenstva i početi otpočetka

Petak, 20. ožujka 2020. 18:19 Napisao  I. V.

U Zametu radim sa šesnaest igrača koji imaju različite energetske mogućnosti, svakom posebno moram pripremiti program, kaže specijalist za fizičku spremu

Sandro Gulja
Sandro Gulja

Sandro Gulja bivši je svjetski prvak u boćanju, još uvijek vrhunski boća za momčad Noventa di Piave, drugoplasiranu momčad Serije A do prekida sezone.

U zadnjih desetak godina Gulja sve više postaje poznat kao specijalist za fizičku spremu.

Član je stručnog stožera MRK-a Zamet, radi sa ženskom kadetskom rukometnom reprezentacijom, surađuje se odbojkaškim klubovima Turnić i Kastav, radi s tenisačima i brojnim sportašima različitih profila, kao i s djecom s posebnim potrebama.

Sa stanovišta trenera riječkih rukometaša Gulja ovako promatra mogućnost da se natjecateljska sezona nastavi:

- Ako ćemo početi s natjecanjem, morali bismo unaprijed znati kada ćemo početi trenirati da odradimo mini-ciklus priprema, da dovedemo sportaše u fizičko stanje da mogu odgovoriti zahtjevima pojedinih sportova. Situacija trenutačno nije bajna. Recimo, dečki iz Zameta imaju programe do nedjelje, kada ćemo u dogovoru s trenerom Valterom Matoševićem odlučiti što treba dalje raditi. Imamo plan treninga za mjesec dana, sportaši moraju biti svjesni situacije i pokušati učiniti sve da tijela održe u tonusima koji su održavali tijekom sezone. Ako se sportaši ne budu pridržavali uputa, povratak na parket će biti puno teži, kaže Gulja.

Pod pretpostavkom da će se natjecanje nastaviti za mjesec dana, fizičke pripreme bi trebale početi ranije:

- Igrači moraju maksimalno biti spremni od prvoga kola. Ako ne budu odradili što moraju tijekom stanke, teško ćemo ih vratiti u natjecateljski ritam. Fizička komponenta je važna bi se mogao početi odrađivati rukometni treninzi za koje je zadužen glavni trener. Ovakva se situacija nikada nije dogodila, stalno razgovaram s kolegama iz drugih gradova, svi smo u nedoumici, ne znamo kojim putem ići... Je li realno očekivati da će se natjecanje nastaviti za mjesec dana, da li sada treba smanjiti ili povećati obim rada... Zametu predstoji borba za ostanak, igrači moraju biti potpuno spremni, naglašava Gulja.

Mini-ciklusi uobičajeni su tijekom dugačkih sezona, kada se tonusi igrača dižu na bazičnoj spremi, ali nakon dužih stanki potrebno je opet odraditi bazične pripreme:

- Tako je! Sada bismo tijekom mini-ciklusa bazične elemente morali ugurati u kratko razdoblje priprema. Lakše je trenerima koji rade s jednim sportašem, ja u Zametu radim sa šesnaest igrača koji igraju na različitim pozicijama, s igračima koji imaju različite energetske mogućnosti, svakom posebno moram pripremiti program da bi mogao dati maksimum na poziciji na kojoj igra, govori Gulja.

Davno su prošla vremena kada se fizičkoj pripremi u momčadskim sportovima pristupalo momčadski:

- Momčadski možemo odrađivati samo neke kontinuirane, intervalske treninge kada razvijamo apsorpciju kisika. Ni taj kapacitet ne mora biti isti na svakoj poziciji u momčadi! Prošlo je vrijeme kada bi se trčalo od Kantride do Preluke i nazad! Danas moji igrači na treninzima znaju istrčati između osam do dvanaest kilometara, a da toga nisu svjesni. Treninzi su tako koncipirani da igračima bude zanimljivo dok odrađuju aerobni dio, na kraju treninga čude se koliko su pretrčali. Dečkima u Zameta zahvalan sam što bezuvjeto prate trenažne procese, imam sreću da sam dobio slobodne ruke od Valtera Matoševića. On mi je jasno rekao što traži od mene i ne zanima ga previše kako ću ostvariti ono što traži, kazuje Gulja.

Budući da je fizika postala presudni uvjet uspjeha u vrhunskom sportu, ima li smisla nastaviti sezonu nakon duže stanke ako sportaši nisu potpuno fizički spremni?

- Mislim da nema smisla! Riskiramo ozljede nakon dužega izbivanja, više bismo naštetili zdravlju sportaša nego što bismo dobili na terenu. Znamo da igrači počnu griješiti ako nisu spremni, nekontrolirani pokreti česti su uzroci ozljeda koje mogu biti fatalne. Morali bismo biti racionalni! Prvenstva u nekim loptačkim spotovima bolje je prekinuti i početi otpočetka, kada igrači budu spremni za dugačke i naporne sezone, zaključuje Gulja.