NEDJELJKO LALIĆ

Bila bi sportska nepravda da se dogodilo nešto drugo

Nedjelja, 26. svibnja 2019. 22:31 Napisao  I. V.

Od ovog bi se potencijala mogla složiti momčad koja bi desetak godina mogla igrati važnu ulogu u hrvatskom rukometu, kaže trener Zameta

Premijerligaši!
Premijerligaši!

 

Rukometaši Zameta osigurali su ostanak u Premijer ligi kolo prije kraja sezone, neodlučenim rezultatom (21:21) u Labinu konačno su odahnuli:

- Bez obzira što smo gubili pet razlike, ni u jednom trenutku u Labinu nismo gubili vjeru. Dečki su odgovorili visokim moralom unatoč svim pehovima koji nas prate u zadnje vrijeme. Moram istaknuti da smo igrali bez Lučina, da je Glavaš igrao samo drugo poluvrijeme, da Mrakovčić dan prije utakmice nije trenirao zbog viroze, da je igrao u Labinu riskirajući zdravlje, postigao je odlučujuće pogotke. Svi su igrali požrtvovano i hrabro. Kada se analizira sezona, zasluženo smo ostali u ligi. Cijeli prvi dio sezone bili smo u borbi za mjesto u Ligi za prvaka, na kraju nam je nedostajao samo bod. Ulaskom u Ligu za ostanak ostali smo bez sedam bodova koje smo osvojili u regularnom dijelu sezone. Bila bi sportska nepravda da se na kraju sezone dogodilo nešto drugo, kaže trener Nedjeljko Lalić.

Preostaje odigrati prestižnu utakmicu protiv Varaždina i početi pripreme za iduću sezonu. Hoće li momčad Zameta iduće sezone voditi Nedjeljko Lalić?

- Rano je o tome govoriti, igramo još jednu utakmicu. Nakon toga ćemo sjesti i razgovarati, vidjet ćemo kakve su ambicije i mogućnosti, što bi trebalo napraviti i u kojim uvjetima, imao dosta toga što se treba riješiti. Prerano je o tome govoriti, naglašava Lalić.

Momčad Zameta zapravo je izazov za struku budući da je pretežito sastavljena od mladih igrača velikog potencijala:

- U Labinu su u vanjskoj liniji igrali Starčević, Tomljanović, Martinović i jedini iskusni igrač Babić. Igrali su Mozetić, Dunato, Načinović... Ne treba ponavljati ono što govorimo cijelu sezonu, ova momčad ima veliki potencijal, ali taj potencijal treba pretočiti u vrhunsku kvalitetu. O tome odlučuje puno elemenata, nije dovoljno biti samo prirodno talentiran. Mnogo se toga mora promijenti u privatnom životu ako želiš ostvariti uspjeh, ima jako puno detalja. Rukomet u Zametu ima dugu tradiciju, klub je iznjedrio niz vrhunskih igrača, olimpijskih pobjednika, svjetskih prvaka... Tradicija se nastavlja, izuzetno veliki potencijal počiva u ovoj momčadi, dovoljno je znati da imamo pet kadetskih reprezentativaca. Bila bi šteta da se još jedna generacija tako darovitih igrača raspadne, trebalo bi je zadržati pod svaku cijenu. Međutim, mogućnosti su male, znamo kakva je financijska situacija i koliko se ulaže u rukomet. Ima puno potencijala i u još mlađoj generaciji koja bi se za godinu, dvije mogla priključiti. Od ovog bi se potencijala mogla složiti momčad koja bi desetak godina mogla igrati važnu ulogu u hrvatskom rukometu, smatra Lalić.

A što ovoj momčadi nužno nedostaje da iduće sezone ne proživljava ovakve traume:

- Ova momčad ima osamdeset posto onoga što treba, nedostaje jedan klasični vanjski šuter što je bio najveći problem ove sezone. Ima jako puno potencijala u Starčeviću, Lučinu, Tomljanoviću, Mrakovčiću, Babiću, Martinoviću... Osim Martinovića, koji je ljevak, sve su to manje-više srednji vanjski igrači. I u Labinu se vidjelo koliko nam nedostaje jedan vanjski šuter, zaključuje Lalić.