PROVIZIJA BEZ TRANSFERA

Igor Bišćan svjedočio u procesu protiv Zdravka Mamića

Utorak, 02. srpnja 2019. 20:18 Napisao/la  SC

Iako se Bišćan 2007. godine vratio u Dinamo kao slobodan igrač, tvrtka Real Sport Management Limited naplatila je 600.000 eura menadžerske provizije na ime transfera.

Igor Bišćan karijeru završio u Dinamu
Igor Bišćan karijeru završio u Dinamu

 

U optužnici protiv Zdravka Mamića može se pronaći puno zanimljivih transakcija vezanih za puno zanimljivih ljudi iz hrvatskog nogometa.

Između ostalih, na 695 stranica našao se i slučaj Igora Bišćana, danas uspješnog trenera Rijeke.

Iako se Bišćan 2007. godine vratio u Dinamo kao slobodan igrač, tvrtka Real Sport Management Limited naplatila je 600.000 eura menadžerske provizije na ime transfera.

Prema optužnici, ista je tvrtka bila u vlasništvu Marija Mamića, sina čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Pročitajte što je izjavio Igor Bišćan kao svjedok u postupu protiv Mamića:

4.1. e) za igrača Igora Bišćana:

Na okolnost realizacije transfera Igora Bišćana u GNK Dinamo i ispostavljenih raĉuna trgovaĉkog društva Real Sport Management Limited iz materijalne dokumentacije u spisu utvrđeno je kako je između trgovaĉkog društva Real Sport Management Limited bez podataka o osobi koja zastupa to društvo te GNK Dinamo zastupanog po II okrivljenom Damiru Vrbanoviću, sklopljen Ugovor datiran s 3. prosincem 2007. u kojem je u bitnom navedeno da je trgovaĉko društvo Real Sport Management Limited temeljem ugovora od 13. rujna 2007. vlasnik svih prava imidža za nogometaša Igora Bišćana, a koja prava preuzima GNK Dinamo uz plaćanje iznosa od 600.000,00 eura i to u tri rate.

Transfer igraĉa Igora Bišćana u GNK Dinamo realiziran je 3. prosinca 2007. sklapanjem Ugovora o profesionalnom igranju izmeĊu GNK Dinamo i igraĉa.

Svjedok Igor Bišćan u svom iskazu je istaknuo kako nikakvo transferno obeštećenje GNK Dinamo za njegovo dovođenje nije trebao platiti, budući je bio slobodan igraĉ, te kako nije potpisao nikakav ugovor o prodaji prava, niti je dobio naknadu za otkup igraĉkih prava a trgovaĉko društvo Real Sport Management Limited mu uopće nije poznato. Naime, 2005. ostvario je transfer u Panathinaikos u kojem je igrao do lipnja 2007., nakon ĉega je po prijedlogu I okrivljenog Zdravka Mamića u prosincu 2007. potpisao ugovor o profesionalnom igranju s GNK Dinamo. U to vrijeme nije imao menadžera te je sve detalje ugovora dogovorio s I okrivljenim Zdravkom Mamićem. Nikakvo strano trgovaĉko društvo u navedene pregovore nije bilo ukljuĉeno, a niti bilo koji menadžer, već je sve dogovorio s I okrivljenim Zdravkom Mamićem. Naveo je da nikada nije ĉuo za trgovaĉko društvo Real Sports Management Limited, nije mu poznato ĉime se to trgovaĉko društvo bavi, tko su odgovorne osobe tog trgovaĉkog društva, niti gdje je sjedište tog trgovaĉkog društva. Vezano za svoja igraĉka prava, naveo je da za njih tijekom 2007. pa do kraja svoje igraĉke karijere nije dobio nikakvu novĉanu naknadu. Naveo je da mu je poznat pojam igraĉkih prava, te da se sjeća da je tijekom 2008. I okrivljeni Zdravko Mamić od više igraĉa GNK Dinamo tražio da potpišu nekakve ugovore na engleskom jeziku, a kojim ugovorima se reguliralo pitanje igraĉkih prava, odnosno „Image rights". Naveo je da je I okrivljeni Zdravko Mamić objašnjavao tim igraĉima da se to njih ništa ne tiĉe, jer da se ni na koji naĉin ne odriĉu svojih prava već da oni na taj naĉin ĉine samo uslugu Klubu.

Obzirom na protek vremena više se sa sigurnošću ne može sjetiti je li potpisao takav nekakav ugovor na engleskom jeziku po zahtjevu I okrivljenog Zdravka Mamića, no da je u svakom sluĉaju 100% siguran kako mu nitko od 2007. pa do kraja njegove igraĉke karijere u GNK Dinamo nije nikada platio niti jednu lipu za otkup njegovih igraĉkih prava.

Također, u odnosu na dovođenje igraĉa Igora Bišćana, svjedok Branko Ivanković, tadašnji trener prve momĉadi GNK Dinamo, koji je u to vrijeme bio trener prve momĉadi GNK Dinamo, naveo je kako je igraĉ Igor Bišćan u to vrijeme bio slobodan igraĉ i praktiĉki se nije ni bavio nogometom te je igrao tenis u blizini Maksimirskog stadiona te je stoga izvan svake logike da se za njegovo dovođenje plaća iznos od 200.000,00 eura.

Ujedno, prema podacima transfermarketa igraĉ Igor Bišćan u ljetnom prijelaznom roku 2007. postao je slobodan igraĉ te je nelogiĉno i neživotno da je za besplatnog igraĉa bilo potrebno platiti naknadu za posredovanje, a isto tako ne postoje nikakvi dokazi da je trgovaĉko društvo Real Sport Management Limited bilo vlasnik igraĉkih prava Igora Bišćana

Također, analizom knjigovodstveno-financijske dokumentacije te prometa po raĉunu GNK Dinamo izvršene od strane knjigovodstveno-financijske vještakinje utvrđeno je kako je trgovaĉko društvo Real Sport Management Limited temeljem ugovora izdalo raĉun GNK Dinamo broj 44 od 1. ožujka 2008. na iznos od 200.000,00 eura s osnove prve rate za preuzimanje prava za igraĉa Igora Bišćana, raĉun broj 52 od 1. rujna 2008. na iznos od 200.000,00 eura s osnova druge rate za preuzimanje prava za igraĉa Igora Bišćana, te raĉun broj 31 od 1. ožujka 2009. na iznos od 200.000,00 eura s osnove treće rate preuzimanja prava za igraĉa Igora Bišćana, a koji novĉani iznos je sukladno nalogu I okrivljenog Zdravka Mamića plaćen na raĉun navedenog trgovaĉkog društva, po kojim raĉunima je stvarno raspolagao III okrivljeni Mario Mamić, koji je bio ujedno i stvarni vlasnik trgovaĉkog društva Real Sport Management Limited.

Slijedom navedenog proizlazi zakljuĉak kako je GNK Dinamo oštećen za iznos od 600.000,00 eura koji je neosnovano isplaćen u korist društva Real Sport Management bez osnove budući to društvo ni na koji naĉin nije sudjelovalo u transferu igraĉa Igora Bišćana u transferu niti je bilo vlasnik njegovih igraĉkih prava.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 HNK Hajduk Split 13 23
2 GNK Dinamo 13 22
3 NK Osijek 7 19
4 HNK Rijeka 7 19
5 HNK Gorica 0 15
6 NK Lokomotiva -1 15
7 NK Istra 1961 -6 10
8 NK Slaven Belupo -14 10
9 Inter Zaprešić -8 7
10 NK Varaždin -11 7