POVIJEST SE PONAVLJA

Damir Mišković priznao da ne može zastaviti tendenciju pada

Subota, 21. ožujka 2020. 10:51 Napisao/la  Igor Vranić

Vlasnik Rijeke nalazi se na prijelomnici isto kao Hrvoje Šarinić krajem prošloga stoljeća i Robert Ježić početkom ovoga stoljeća

Damir Mišković priznao da ne može zastaviti tendenciju pada

Damir Mišković uzaludno pokušava pronaći kupca za HNK-a Rijeka od dana kada je dobio većinski paket od fondacije Gabrielea Volpija.

Nakon što je otprilike godinu dana javno negirao da prodaje klub, u zadnjem razdoblju stalno je počeo ponavljati da više nema financijskih mogućnosti dugoročno klub održavati na sadašnjoj poziciji.

- Ova situacija nije normalna, dok se ne riješi pitanje financiranja nogometa nitko neće pokucati na naša vrata. Sustavno financiranje sporta prvi je uvjet, sjećate se Opatijske inicijative, da bi netko uložio novac u hrvatski sport. Sve druge države u svijetu imaju sustavno financiranje sporta, morat će se dogoditi i kod nas. Čekamo... Nisam se umorio. Postigao sam vrhunac u ovih osam godina i više od toga ne mogu dati... Financijski, a to znači ni rezultatski. Volim Rijeku, klub i grad, zbog toga bih želio da dođe netko tko će podignuti sve na višu razinu. Postigao sam maksimum, ne sramim se kazati, ponosan sam napravljenim, kazao je Mišković za Sportske novosti.

Mišković ostavlja dojam da je probleme financiranja tzv. profesionalnog sporta u Hrvatskoj otkrio tek nakon šest godina, koliko je kao predsjednik Uprave vrlo uspješno vodio klub u vlasništvu talijanskog milijardera.

  Volpi mu je prepustio klub i naplatio kamp na Rujevici.

- Vrijednost Rujevice je 36,4 milijuna eura. Social Sportu je novac vraćen. Mnogi žive u zabludi da je “netko” upucavao novac u HNK Rijeka. Ne, mi smo ga stvarali svojim radom. Kada nismo dobro trgovali s prodajom igrača ili smo ostali bez europskog novca, imao sam kredit od pet milijuna eura. Sve je uredno vraćeno kada sam preuzeo klub prije dvije godine... Rijeka svake godine u igrački kadar ulaže oko 1,5 milijun eura. Rijeka nema nikakvih dugova prema Social Sportu. Kamp je druga priča, moramo još platiti 18 milijuna, odnosno ratu od 700.000 godišnje bez kamata, na rok od 26 godina, kazao je Mišković za Sportske novosti.

Više od tri godine trajao je investicijski ciklus Social Sporta!

Zahvaljujući Volpijevu novcu Mišković je klub visoko podignuo na europskoj ljestvici vrijednosti, u nekoliko europskih sezona dosegnuo je najvišu razinu nogometa u klupskoj povijesti, nekoliko Miškovićevih antologijskih europskih utakmica prema razini nogometa mogu se uspoređivati jedino s utakmicama protiv Real Madrida i Juventusa...

U poslovnom smislu ostvario je rekodni transfer u klupskoj povijesti (Kramarić/10 mil) i godišnji budžet od nevjerojatnih 20-tak mil. eura

Social Sport prestao je značajnije investirati otprilike zadnje dvije sezone Volpijeva mandata, otada Mišković novac zarađuje kao i većina ostalih čelnika hrvatskih klubova: od (pre)prodaje igrača i nastupa u Europi.

Otkada je Mišković postao vlasnik kvaliteta igrača pada, prihodi se smanjuju.

Povijest se ciklički ponavlja, uspone smijenjuju padovi!

Tendenciju pada Mišković može zaustaviti jedino novim investicijskim ciklusom, vlasnik Rijeke nalazi se na prijelomnici isto kao Hrvoje Šarinić krajem prošloga stoljeća i Robert Ježić početkom ovoga stoljeća.

Jedan (Šarinić) je umalo postao prvak, drugi (Ježić) je osvojio dva kupa i složio momčad za prvaka.

Dvojica najuspješnijih čelnika kluba prije Miškovića otišli su kada više nisu mogli financirati klub tuđim novcem.

Mišković se bitno razlikuje od obojice samo po tome što može otići punih džepova.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 40 65
2 HNK Rijeka 11 47
3 NK Lokomotiva 13 46
4 HNK Hajduk Split 17 45
5 NK Osijek 13 42
6 HNK Gorica -8 35
7 NK Slaven Belupo -19 26
8 NK Istra 1961 -21 19
9 Inter Zaprešić -23 17
10 NK Varaždin -23 17