POVIJEST NOGOMETA

HNK Rijeka ne baštini tradiciju Fiumane

Srijeda, 31. srpnja 2019. 22:16 Napisao/la  Zoran Mikulić

"Fiumana" ne da nikada nije ugašena nego i danas ima zamrznuti status u talijanskoj Seriji C, iako je pokoji funkcioner i nogometaš vjerojatno djelovao u "Fiumani" i "Kvarneru"

Stadion Kantrida, 1913. godine
Stadion Kantrida, 1913. godine

 

U ponedeljak, 29. srpnja 2019. godine, na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka objavljen članak povodom 73. rođendana "Rijeke" koji je prenijelo nekoliko medija uključujući SportCom, Novi list itd.

U tekstu je navedeno nekoliko netočnih povijesnih neistina.

Da se razumijemo, veliki sam navijač "Rijeke" i slažem se da je riječka nogometna povijest prebogata, ali sam HNK Rijeka nikada ničim ne obilježava tu istu nogometnu povijest.

Činjenica je da je prva nogometna utakmica na području sadašnje Hrvatske odigrana upravo u Rijeci 1873. godine povodom puštanja u promet dionice željezničke pruge Rijeka - Karlovac - Zagreb - Budimpešta, ali to HNK Rijeka nikada ničim nije obilježio, niti je išta poduzeo da Hrvatski nogometni savez  taj datum službeno prihvati.

Hrvatski nogometni savez kao prvu nogometnu utakmicu u Hrvatskoj službeno obilježava onu iz Županje 1880. godine, što je vremenski odmak od punih 7 godina.

HNK Rijeka nije niti sudjelovao u postavljanju spomen-ploče, koja se nalazi u Industrijskoj ulici u neposrednoj blizini ulaza u Metis.

Iako se HNK Rijeka diči svojom nogometnom poviješću, nije se udostojio obilježiti 100 godina igranja nogometa na kultnom Stadionu Kantrida iako je pokojni Robert Komen to htio.

Za one slabijeg znanja o riječkoj nogometnoj povijesti, Stadion Kantrida je svečano otvoren 1. lipnja 1913. godine, kada su se u prijateljskoj utakmici sastali "Viktorija Sušak" i "Prvi građanski sportski klub" iz Zagreba (3:0).

U Hrvatskoj, ali i Rijeci  volimo SE hvaliti da smo sportska velesila i turistička zemlja pa je neshvatljivo da Grad Rijeka i HNK Rijeka u suradnji sa turističkim zajednicama iz Rijeke i okolice nisu iskoristile izbore Eurosporta, američkog CNN-a i engleskog Daily Maila.

CNN je u studenom 2011. godine Stadion Kantrida uvrstio na 3. mjesto od 8 najčudnijih svjetskih stadiona, Eurosport u travnju 2014. godine objavilo popis od 13 najljepših sportskih borilišta na svijetu na kojemu je Stadion Kantrida zauzeo 6. mjesto (pri čemu je proglašen najljepšim nogometnim stadionom), dok je Daily Mail u veljači 2016. godine objavio svoje istraživanje u kojem je među tisućama stadiona diljem svijeta Stadion Kantrida uvrstio među 20 najčudnijih svjetskih stadiona.

Nedovoljno za turističku promidžbu Grada Rijeke?

U članku povodom 73. godine kluba stoji sljedeće:

Ujedno je 1904. godine osnovan Club sportivo "Olimpia" sa sekcijama za plivanje, biciklizam, laku atletiku i boks, a nogometna sekcija dodana je 25. studenog 1906. godine. "Olimpiji" će se pridružiti još nekoliko riječkih nogometnih klubova među kojima i "Gloria" koja je osnovana 1918. godine.

"Olimpia" i "Gloria" bili su najveći gradski rivali sve dok se 2. rujna 1926. godine nisu spojili u nogometni klub "Unione Sportiva Fiumana".

Klub je to koji je dvije godine kasnije igrao u talijanskoj Serie A zahvaljujući čemu su na Stadionu Kantrida gostovali najveći talijanski klubovi poput "Intera" (tada "Ambrosiana"), "Juventusa" i "Napolija".

Na otvaranju preuređene Kantride 1935. godine "Fiumana" je ugostila "Romu", a u lipnju 1941. godine "Fiumana" je postala prvak talijanske Serie C..

Sve je to točno.

Međutim, nastavak teksta nije točan.

HNK Rijeka ne slijedi tradiciju "Olimpije", "Glorije" i "Fiumane"!.

U HNK-u Rijeka, koji navodno slijedi tradiciju navedenih klubova, očito ni ne znaju tko su, primjerice, bili Rudolfo Volk, Marcello Mihalich, Mario Varglien, Giovanni Varglien i Ezio Loik.

Da u HNK-a Rijeka drže do nekadašnjih vrhunskih riječkih nogometaša, poniklih u klubovima na čiju se tradiciju pozivaju, onda bi se HNK Rijeka toga prisjetio u važnim prigodama pa bi, primjerice, poslao svoju delegaciju 4. svibnja ove godine u Torino, gdje se obilježilo 70 godina od stravične avionske nesreće u kojoj je poginula cijela ekipa "Grande Torina".

Zamašnjak iste ekipe bio je Riječanin Ezio Loik.

U nastavku teksta povodom godišnjice HNK Rijeka piše sljedeće:

Dekretom jugoslavenskih komunističkih vlasti "Fiumana" je ugašena u lipnju 1945. godine da bi odmah 1946. godine bio osnovan NK Kvarner kojem je pristupila većina igrača "Fiumane" i koji je, kao i "Fiumana", igrao na Stadionu Kantrida.

Ovo je totalna netočna informacija.

Naime, "Fiumana" ne da nikada nije ugašena nego i danas ima zamrznuti status u talijanskoj Seriji C, iako je pokoji funkcioner i nogometaš vjerojatno djelovao u "Fiumani" i "Kvarneru".

Istina je da su jugoslavenske komunističke vlasti donijele dekret po kojemu svi klubovi i sva sportska društva osim "Hajduka" moraju promijeniti svoje nazive, odnosno ne smiju više imati nazive koje su imali prije.

Međutim, taj dekret jugoslavenskih komunističkih vlasti zbog specifičnih političnih tenzija između Jugoslavije i Italije nije se primjenjivao na nekadašnjim Zonama A i B u kojima se u to vrijeme nalazila Rijeka.

Nakon Drugoga svjetskoga rata natjecali su se riječki klubovi pod talijanskim nazivima "Cantieri Navali", "Magazzini Generali", "Metallurgica", pa se mogla natjecati i "Fiumana".

"Fiumana" se nikada nije natjecala u regionalnim natjecanjima.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 26 40
2 HNK Rijeka 15 40
3 Osijek 15 40
4 HNK Hajduk Split 13 35
5 HNK Gorica -1 29
6 NK Lokomotiva 1 24
7 HNK Šibenik -5 22
8 NK Slaven Belupo -13 19
9 NK Istra 1961 -17 18
10 Hrvatski dragovoljac -34 7