MAXTV PRVA LIGA

Split uvjerljivo pobijedio Rijeku

Petak, 12. travnja 2013. 20:09 Napisao/la  Ivan Jelić

Utakmica 27. kola: Split - Rijeka 3:1. Rijeka je primila tri pogotka u drugom dijelu nakon katastrofalnih reakcija riječkih braniča

MAXtv Prva liga – 27. kolo

 

SPLIT – RIJEKA 3:1

 

Park mladeži: Gledatelja: 2000

 

Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) 6,5

 

Strijelci: 1: Rebić (66), 2:0 Barišić (83), 2:1 Benko (85), 3:1 Erceg (88)

 

Žuti karton: Erceg (Split)

 

SPLIT: Vuković 7, Glavina 7, Glumac 6,5, Križanac 6,5, Radotić 6, Paracki 6,5,  Vitaić 6,5, Erceg 8, Baraban 6,5 (88 Vidić), Belle 7 (70 Barišić 7), Rebić 6,5 (80 Pehar)

 

RIJEKA: Mance 6, Mierzejewski 5, Marić 5,5, Knežević 5, Škarabot 5,5, Kreilach 6, Jugović 5,5, Mujanović 5,5 (82 Weitzer), Alispahić 5,5 (73 Čulina), Cesarec 6 (73 Jogan), Benko 6,5

 

 

Nogometaši Splita uvjerljivo su pobijedili Rijeku u 27. kolu, rezultat 3:1 posljedica je nešto otvorenijeg pristupa Rijeke u drugom dijelu utakmice i katastrofalnih reakcija riječkih braniča na širokom prostoru.

 

Vjerojatno nezadovoljan sterilnom igrom u prvom dijelu, u drugom poluvremenu trener Rijeke Matjaž Kek podignuo je obrambeni blok nešto više i preuzeo rizik pobjede. Činilo se da je potez dobar, već u 53. minuti Benko je iz zatvorenog kuta slijeva silovito uputio prvi udarac u domaća vrata (Vuković brani). U 56. minuti Cesarec je s desnog boka odigrao prizmeno za Alispahića, koji nije dobro "legnuo" na loptu na 13 metara što je do tada  bila najbolje prilika Rijeke.

 

I onda se bijelima prvi put smračilo. U 63. minuti tamnoputi Belle iskoristio je statiku visoko postavljenih stopera, u polukontri je prošao pokraj Kneževića i Marića kao da su čunjevi za trening, sam izašao pred Mancea i nesebično gurnuo loptu strijelcu Rebiću – 1:0.

 

Počelo je razdoblje u kojima su se uloge promijenile, Splićani su odlučili prepustiti loptu Riječanima i čekati kontre. Kekova dvostruka izmjena (Jogan, Čulina) nije ništa konkretno promijenila u stihijskim napadima Rijeke kojoj je nasušno trebao organizator igre.

 

Rijeka je najbliže pogotku bila  u 77. minuti, kada je Jogan  postigao pogodak iz vrlo diskutabilnog zaleđa nakon što je Vuković odbio snažno udarenu loptu po Benkovu udarcu.

 

U 83. minuti Split je dočekao svoju priliku, iako je Ercegov prodor po desnoj strani teško nazvati prilikom. Erceg je pretrčao više od polovine igrališta po desnoj strani, lagano prošao kraj Mierzejewskog, Knežević je zakasnio u bloku, Erceg je gurno loptu Barišiću, koji uz dosta sreće s 3 metra pogađa mrežu pokraj Mancea u ravni prve vratnice – 2:0

 

U 85. minuti pojavio se Benko i tračak nade za Rijeku. Na ubačaj zdesna Kreilach je glavom na suprotnoj strani kaznenog prostora proigrao Marića, uslijedila je prizemna povratna lopta, na 3 metra odnekud se sam pojavio Benko i gurnuo loptu u mrežu – 2:1.

 

Nada je tinjala samo jednu minutu. Opet je Erceg u svom stilu na desnoj strani prošao kraj Mierzejewskog, opet Knežević nije bio pravodoban, ali je ovog puta Erceg odlučio sam završiti   što je započeo. Iz teške pozicije Erceg je gurnuo loptu kroz noge Manceu i postavio konačni rezultat – 3:1

 

   

 

Je li Kek namjerno odustao od igre u prvom dijelu ili je Split prisilio Rijeku da preskače sredinu terena, ostaje poslovna tajna. Činjenica je da se riječka momčad usredotočila na destrukciju i da nije izlazila iz bloka i da je time onemogućila protok lopte u oba smjera.

 

Konkretno, to je značilo da je Split samo jednom uspio poremetiti raspored zadnje riječke linije, kada je Baraban u 32. minuti pretjerao u "lažnjacima", dvaput je odgodio udarac i na kraju dodao loptu Rebiću u zatvorenoj poziciji.

 

 

Sve ostalo što se zbivalo pred riječkim kaznenim prostorom moglo je postati opasno jedino da je neki igrač Rijeke kardinalno pogriješio. Split je u riječka vrata uputio jedan udarac (Vitaić, 22) iz prekida s 22 metra, Glumac je u 38. minuti glavom promašio loptu nakon ubačaja iz kuta i to je bila sva korist od pritiska domaćina.

 

Riječka igra prema naprijed opet se svela isključivo na učinak napadačkog dvojca Benko – Cesarec, kojima se jedino pridodavao brzonogi Mujanović. Iako Rijeka nije imala četvrtog igrača, koji bi barem jednom stigao u (polu)završnicu, dojam je da su Mujanović, Cesarec i Benko u nekoliko navrata zamalo uspjeli izaći na čistinu pred vratarom Vukovićem. Nisu, pa je rubrika izravni udarci u vrata Splita ostala prazna. Najbliži cilju bio je Mujanović, koji je u 45. minuti uputio odmjereni udarac s 20 metara.    

 

Na kraju je ispalo da je Rijeka bolje izgledala na terenu u prvom poluvremenu, kada nije ni pokušavala igrati.

 

Fotogalerija: Pixsell

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 33 51
2 NK Osijek 20 51
3 HNK Gorica 19 46
4 HNK Rijeka -2 32
5 HNK Hajduk Split -1 29
6 HNK Šibenik -4 26
7 NK Varaždin -16 22
8 NK Slaven Belupo -8 21
9 NK Lokomotiva -20 19
10 NK Istra 1961 -21 14