ZLATKO KOMADINA Već peti dan nemamo novih slučajeva zaraze u županiji

Ponedjeljak, 27. travnja 2020. 13:03 Napisao/la  SC
Župan na sigurnoj distanci od novinara
Župan na sigurnoj distanci od novinara

- U prvi tjedan relaksacije mjera ulazimo s dobrim rezultatima,  prvi put se izjednačio broj oboljelih i ozdravljenih u našoj Županiji, a već peti dan nemamo novih slučajeva zaraze, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ župan Zlatko Komadina.

Podsjetio je kako su ovo dani kada slavimo oslobođenje naših gradova i općina, 3. svibnja je i Dan oslobođenja Rijeke, a pred nama je i Praznik rada:

- Nadam se da ćemo uskoro slaviti i oslobođenje od korone, a vraćanje u život gospodarskih aktivnosti najbolja je proslava 1. maja, kazao je Komadina i naglasio kako su za ovako dobre epidemiološke rezultate najzaslužniji stanovnici Županije, njihovo disciplinirano i odgovorno ponašanje te ih pozvao da se na isti način nastave ponašati i dalje, nositi masku u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, držati fizičku distancu.

Najavio je također da se za početak i postupnu normalizaciju rada pripremaju škole, muzeji, zdravstvene ustanove.

- U vremenu koje je pred nama na snazi će biti društvena samozaštita. Puno je toga na građanima i nadam se da ćemo ovaj dobar trend održati i da nećemo imati novooboljele, rekao je župan te najavio da će od 4. svibnja kretanje cijelim prostorom PGŽ biti moguće bez e-propusnica.

Potvrda odgovornog ponašanja građana su i podaci PU primorsko-goranske koje je iznio načelnik Tomislav Dizdar.

Rekao je da je proteklog vikenda evidentirano samo 25 slučajeva kršenja mjera, dok je primjerice tjedan prije takvih slučajeva bilo preko 270.

- U razdoblje popuštanja mjera ulazimo s puno opreza i promišljanja gdje ćemo kroz dvosmjernu komunikaciju s našim građanima mjere i preporuke prevesti u praksu tako da budu životne te donesu rezultate kako u gospodarskom tako i epidemiološkome smislu, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Na novinarsko pitanje da prokomentira informaciju koja se pojavila u medijima kako će Nastavni zavod pružati komercijalne usluge testiranja pomoraca, Mićović je odgovorio kako je točno da su od resornog Ministarstva mora dobili takav upit, dostavili su i cijenu te usluge koja nije niti približna onoj koja se u pojedinim medijima spominje.

Naglasio je da ukoliko njihov laboratorij za to bude nominiran, oni su spremni pružati i tu uslugu testiranja pomoraca.

Ravnatelj Mićović također je demantirao mogućnost testiranja za sve građane.

- Tijekom epidemije to nije moguće, isključivo testiramo prema epidemiološkim indikacijama. Proteklog tjedna započeli smo s intenzivnim testiranjem zaposlenika u ustanovama socijalne skrbi i svi nalazi su negativni što govori da nema širenja zaraze u općoj populaciji. Bez slučaja zaraze su i svi naši otoci. S područja Cresa samo je jedna zaražena osoba, no ona i nije bila na otoku već je svo vrijeme smještena u TH Crikvenici, rekao je Mićović.

Dodao je također da su u dogovoru s Autotrolejom oko primjene zaštitnih mjera u vrijeme normalizacije javnog prijevoza.

- Svi koji ulaze u javni prijevoz trebaju nositi zaštitne maske, a u autobusima može biti popunjena samo polovica kapaciteta. Bez zaštitnih maski neće biti moguć niti ulazak u prostore KBC Rijeka, naglasio je ravnatelj Davor Štimac.

Najavio je da kreće normalizacija rada poliklinika i dijagnostike te da će pacijenti koji su od ranije imali dogovorene preglede biti pozivani u točno određene termine te moli sve da ih poštuju.

- Danas je već u sedam ujutro ispred Poliklinike bilo tridesetak pacijenata, pola njih bez zaštitnih maski, a sigurno u to vrijeme nitko od njih nije bio naručen. Molim sve, a pogotovo naše starije sugrađane da ne dolaze u KBC bez prethodne konzultacije sa svojim obiteljskim liječnikom, niti na one preglede koji nisu nužni, poručio je ravnatelj Štimac.

I sve županijske zdravstvene ustanove kreću s pripremama za normalizaciju rada od slijedećeg ponedjeljka, ali i dalje uz pojačane mjere opreza, najavila je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Izvijestila je također da je u TH Crikvenica još samo četvero Covid 19 pozitivnih pacijenata, svi su stabilne kliničke slike i tijekom ovog tjedna bit će dva puta testirani.

Ako oba nalaza budu negativna, bit će otpušteni kao ozdravljeni.