TRAFFICKING

HNS desetljećima potiče trgovinu djecom u županiji

Petak, 08. svibnja 2020. 21:24 Napisao/la  Igor Vranić

Kako će Nehaj i Crikvenica iduće sezone složiti još jednu mlađeuzrasnu kategoriju da bi dobili licencije ako nemaju dovoljno djece u svojim gradovima?

HNS desetljećima potiče trgovinu djecom u županiji

Kako će izgledati saziv Treće HNL - Zapad iduće sezone znatno ovisi o Opatiji koja će igrati kvalifikacije za Drugu HNL ako dobije licenciju.

Za sada je poznato da će se liga proširiti najviše do 14 klubova, da su tri četvrtoligaša (Cres, Buje, Naprijed) podnijeli zahtjeve za dobivanje licencija.

U idealnoj varijanti sva tri četvrtoligaša mogli bi ući u ligu ako se Opatija plasira u Drugu HNL.

Postoji još jedna varijatna koja otkriva jednu od najvećih anomalija sustava licenciranja od osnutka HNS-a.

Naime, trećeligaši se moraju natjecati s četirima mlađeuzrasnim kategorijama.

Olakotna okolnost za nove trećeligaše je da mogu ishodovati uvjetnu licenciju, s trima uzrasnim kategorijama smiju igrati samo prvu sezonu koja je upravo završila za Nehaj i Crikvenicu.

Oba trećeligaša prekinutu sezonu završila su s trima mlađeuzrasnim kategorijama, da bi dobili licenciju za iduću sezonu morat će izmisliti još jednu mlađeuzrasnu momčad.

I tu počinje kronični problem lokalnog, ali i hrvatskog nogometa.

Uvjeti koje nižerazrednim klubovima desetljećima nameće HNS u izravnom su sukobu s osnovama demografije.

Većina klubova na riječkoj periferiji nema objektivnih mogućnosti udovoljiti kriterijima HNS-a, velike probleme imaju otočni, a najveće probleme imaju klubovi iz Gorskog kotara.

Prema podacima iz 2019. godine Gorski kotar u nešto više od dvadeset osnovnih i područnih škola ukupno je imao 1.190 učenika, pučkoškolci iz Gorskog kotara čine svega 6 posto od ukupnog broja županijskih učenika iste dobi!

Srednjoškolaca u Gorskom kotaru je višestruko manje, većina nakon završene osnovne škole odlazi na školovanje u veće gradove.

U takvoj situaciji netko demografski osvješten u HNS-u, zatražio je 2018. godine od NK-a Risnjak da prijavi tri mlađeuzrasne kategorije ako želi igrati četvrtu ligu!

Kako da klub iz Općine Lokve, koja ima oko 2000 stanovnika, selekcionira tri mlađeuzrasne kategorije dječaka iz osnovne škole sa sedam razreda?

To je ove sezone jedva uspjelo trećeligaškim klubovima iz gradova Senj (cca. 6,5 tisuća stanovnika) i Crikvenica (cca. 10 tisuća stanovnika).

Kako će Nehaj i Crikvenica iduće sezone složiti još jednu mlađeuzrasnu kategoriju da bi dobili licencije ako nemaju dovoljno djece u svojim gradovima?

Postoji samo jedan način kojemu su prisiljeni pribjegavati svi iole ambiciozniji klubovi na riječkoj periferiji i otocima!

Srećom, u Gradu Rijeci i bližoj okolici djece još uvijek ima dovoljno da neki klubovi imaju više mlađeuzrasnih kategorija nego što im treba.

Od viška djece glava nikad ne boli, posebice ako roditelji redovito plaćaju članarine!

Osim toga, višak djece nije problem plasirati na tržište, ima klubova koji posuđuju kompletne mlađeuzrasne momčadi!

Zbog neprirodnih kriterija HNS u (među)županiji desetljećima potiče svojevrsni trafficking.

Na djelu je trgovina djecom koja toliko vole igrati nogomet da im nije važno za koga igraju.