MATEJ MRŠIĆ Tek sada bi trebalo uslijediti pravo dokazivanje, cijeli život treniraš da bi negdje igrao prvu ligu

Subota, 22. lipnja 2019. 10:30 Napisao  I. V.

Ovdje se više protežira fizički nogomet, puno se polaže na snagu. Trkački je češka liga možda jača od hrvatske lige, tehnički nije, smatra napadač novog češkog prvoligaša

Matej Mršić (Dynamo Čecke Budejovice)
Matej Mršić (Dynamo Čecke Budejovice)

 

Matej Mršić iduće sezone napokon će igrati prvoligaški nogomet na zavidnoj europskoj razini, Česke Budejovice postali su novi  prvoligaš:

- Igrao sam prvoligaški nogomet u Celju, ali kratko. Nisam se baš proslavio u prvom pokušaju, došao je na red drugi pokušaj, naglašava 25-godišnji Mršić.

Otkada je otišao iz Rijeke 2015. godine, Mršić je tražio klub u kojemu će realizirati očigledni potencijal.

Počeo je lutati (Celje, Šibenik, Opatija, Taborsko) što se često događa igračima u razvoju.

Prošle godine skrasio u Češkim Budejovicama, gradu od stotinjak tisuća stanovnika na jugu Češke koji iduće sezone ima prvoligaša punog imena Dynamo Česke Budejovice:

-  Trebao sam ostati u Celju, ali otišao sam u Šibenik! Tek sada bi trebalo uslijediti pravo dokazivanje. Cijeli život treniraš da bi negdje igrao prvu ligu, meni se tek sada otvorila mogućnost. Sada počinje ozbiljan nogomet, nadam se da ću se pokazati u dobrom svjetlu u prvoj ligi. Stručni stožer je ostao isti, ovdje se živi kao kod nas, samo što nema mora. Naš prvi cilj je ostati u ligi, jasno da ćemo pokušati nešto više ako budemo mogli. Počeli smo se pojačavati, upravo je potpisao Benjamin Čolić, nekadašnji igrač Zrinjskog. Trebao bi se vratiti bivši reprezentativac Tomas Sivok, iskusan igrač koji će ostati kod nas ako ne dobije ponudu iz inozemstva. Ako Sivok ostane, uz još nekoliko pojačanja mislim da nećemo morati razmišljati samo o ostanku u ligi, govori Mršić.

Češku ligu u Europi redovito predstavljaju Sparta Prag i Viktoria Plzen, prema koeficijentima češka liga bolja je za dva mjesta u poretku od HNL-a (15):

- Rekao bih da je naša liga tehnički bolja, ovdje se više protežira fizički nogomet, puno se polaže na snagu. Taktički se dobro radi, treneri se pripremaju za svakoga protivnika. Trkački je češka liga možda jača od hrvatske lige, tehnički nije, smatra Mršić kojega je prošle sezone neugodna ozljeda udaljila od terena.

Dynamo Česke Budejovice prošle sezone u drugoj ligi igrao je kao zagrebački Dinamo u HNL-u, prvak je postao s čak 24 boda prednosti ispred Jihlave.

Mršić je postao jedan od stožernih igrača prije nego što je zbog neugodne ozljede morao na operaciju:

- Naviknuo sam se na njihov nogomet, igrao sam lijevog bočnog napadača, ustalio sam se na tom mjestu. U prvoj polusezoni igrao sam stalno, bio sam treći po minutaži. Onda su počeli problemi s aduktorom, pokuašavao sam se vratiti, odigrao dva puta pola sata, ali nije išlo. Još uvijek malo osjećam posljedice operacije, donedavno sam radio individualno, sada sam počeo trenirati s momčadi, ide na bolje, zaključuje Mršić na početku priprema za sezonu koja može postati prijelomnica u njegovoj karijeri.