MARIJAN KUSTIĆ Sudačke poreške događaju se u finalima svjetskih prvenstava i Lige prvaka

Četvrtak, 04. lipnja 2020. 11:10 Napisao/la  SC

Moram reći da ne iznenađuje ovakav interes tv-gledatelja, HNL iz godine u godinu podiže kvalitetu i rejting, kaže prvi operativac HNS-a

Marijan Kustić
Marijan Kustić

Marijan Kustić prokomentirao je (ne)sportske događaje na Rujevici, sudačke pogreške i fizički napad Erosa Grezde dobili su puno veći medijski prostor od utakmice kojom se vratio nogomet:

- Oba susreta polufinala Kupa bila su nabijena emocijama, željom, kvalitetnim nogometom i lijepim golovima. Volio bih da nije bilo drugih tema koje su možda u nekoj mjeri tu činjenicu stavile u drugi plan. HNS je jasan: takav tip incidenata ne bi trebao imati mjesta na nogometnim stadionima i oko njih. O tim situacijama odluke donose stručna tijela i na njima je da reagiraju shodno pravilnicima, a u cilju sankcioniranja te prevencije ovakvih i drugih situacija u budućnosti. Sudačka organizacija vrlo je često na udaru. Sudačke poreške se događaju i u finalima svjetskih prvenstava, Lige prvaka… To nerijetko zaboravljamo te stvaramo neke neutemeljene i zlonamjerne teorije kada je u pitanju domaći nogomet. Na nama je da, zajedno sa sudačkom organizacijom iste svedemo na minimum. U tom smislu ove godine uveden je i VAR sustav koji se pokazao kao ispravan potez, a to se potvrdilo u prethodnim utakmicama. O promjenama ne odlučuje jedna osoba, svi u HNS-u zajedno želimo graditi bolji nogomet i sve popratne elemente. Odluke donose za to nadležna tijela, rekao je prvi operativac HNS-a za Sportske novosti.

Dok prazne tribine stvaraju osjećaj nelagode, utakmicu Rijeka - Osijeka na televiziji je gledalo bezmalo pola mlijuna ljudi:

- Naravno da je čudno vidjeti prazne tribine, ali u ovim okolnostima jednostavno drugačije nije moguće. Očekujem da bismo uskoro mogli vidjeti i navijače na tribinama, što svi i priželjkujemo. HNS, a siguran sam i klubovi, bit će spremni za taj trenutak. Svi zajedno s nestrpljenjem to čekamo, a što je još jedna potvrda da je domaći nogomet ipak prepoznat i kvalitetan te ima svoju vjernu i veliku publiku. Kao i da su tribine naših stadiona mjesto sreće i veselja za brojne nogometne zaljubljenike. Moram reći da ne iznenađuje ovakav interes tv-gledatelja. HNL iz godine u godinu podiže kvalitetu i rejting pa tako i interes publike te televizija za prava na prijenos utakmica. Pregovori su u tijeku, a broj i kvaliteta ponuda koje su pristigle potvrđuju da smo napravili pravi potez raspisivanjem javnog poziva. Siguran sam kako ćemo s klubovima pronaći najbolje rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve uključene strane, a na koncu će odluku donijeti Izvrsni odbor HNS-a, zaključuje Kustić.