PREDRAG RAČKI

Cijene igrača neće pasti 30 nego 50, 60 posto!

Srijeda, 29. travnja 2020. 20:24 Napisao  I. V.

Idući prijelazni može biti katastrofičan, klubovi će jedino moći razmjenjivati igrače, nešto kao u NBA, kaže riječki menadžer

Predrag Rački
Predrag Rački

Francuska vlada prekinula je sve sportska natjecanja do rujna, Ligue 1 prva je među Ligama petice prekinula natjecanja.

Talijanski ministar sporta najavio je sličnu odluku talijanske vlade, postoje indicije da se ni Serie A neće igrati.

Njemačka vlada različitim mjerama zaštite pruža sve jači otpor njemačkim klubovima koji žele nastaviti Bundesligu, sudbine engleske Premierlige i španjolske LaLige sve su izvjesnije...

Ako se ne završe sezone u najbogatijim ligama na kontinentu, najbogatiji europski klubovi ostat će ukupno bez otprilike 4 milijardi eura prihoda što će izazvati potpuni financijski kolaps, oko 80 posto novaca na tržištu igrača troše klubovi iz Lige petice:

- U tom slučaju cijene igrača neće pasti 30 nego 50, 60 posto! Ako je Barcelona smanjila igračima plaće 70 posto, jasno je da veliki klubovi više neće moći kupovati igrače kao prije. To će klubove dovesti do propasti, rijetki će klubovi preživjeti krizu. Idući prijelazni može biti katastrofičan, klubovi će jedino moći razmjenjivati igrače, nešto kao u NBA. Ljudi se zavaravaju! Ovo neće trajati nekoliko mjeseci, ovo će trajati najmanje godinu, godinu i pol dana, kaže riječki menadžer Predrag Rački.

Hrvatski klubovi prihode ostvaruju jedino od prodaje igrača?

- Najveći novac se vrti u Ligama petice, ali za naše klubove dodatni je problem da je prekinuta nizozemska liga, vjerojatno će biti prekinuta belgijska liga, a te se lige prema kupovnoj moći nalaze odmah do Liga petice. Puno je nepoznanica! Dinamo ima nešto veći budžet od ostalih naših klubova pa će moći izdržati neko vrijeme, ali puno će manje novca biti za hrvatske klubove. Da ne govorimo o klubovima koji ovise o sredstvima lokalnih samouprava! To će postati čisti amaterizam, igrači će igrati za sendvić i pivo!

U idućem prijelaznom roku neće biti puno posla za vašu branšu?

- Lako za nas, nogomet je u problemima, puno će klubova ovako nestati. Najvažnija sporedna stvar na svijetu u ovom trenutu je baš postala sporedna.

Za većinu naših klubove utakmice u Prvoj HNL samo su dodatni trošak u ovakvim uvjetima?

- Prekid sezone najmanje bi pogodio naše klubove, koji ionako igraju pred nekoliko stotina gledatelja. Izuzetak su Hajduk i donekle Rijeka, koji imaju nešto veću posjetu! Ja ne vidim smisla da se nastavi igrati, posebice bez gledatelja. Naši prvoligaški klubovi nemaju prihode od sponzora i televizijskih prava.

U moru loših vijesti u našoj županiji kao otoci strše Orijent 1919 i Opatija, koji se nadaju plasmanima u više lige ako se iste budu proširile?

- Sve ovisi o novcu. Opatija je već jednom ostvarila plasman u drugu ligu, pa je odustala. Ne znam zbog čega, vjerojatno zbog novca. Ovog puta su zatvorili budžet! Orijent 1919 može ući u prvu ligu iako mi nije jasno što će dobiti od prve lige.

Sigurno će dobiti više nego dobiva od druge lige!

- Ne znam! Teško je igrati prvu ligu!

Posebno je zanimljivo da su oba kluba prijavili igralište na Kantridi, na kultnom stadionu iduće sezone mogao bi se igrati prvoligaški i drugoligaški nogomet?

- To je bi za riječki nogomet bilo odlično! Ako se na Kantridi opet bude igrala prva i druga liga, onda je netko pogriješio s Kantridom.

Kako to mislite? HNK Rijeka otišao je za boljim uvjetima na Rujevici!

- Najbolje bi bilo napraviti stadion na Kantridi, a da Rujevica bude kamp. Očito da nema novca, u novi stadion na Kantridi treba uložiti 40, 50 mil. eura! Iako ni to nije nemoguća misija.