KIDS Početak projekta "Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju"

Petak, 05. lipnja 2020. 16:07 Napisao/la  SC
KIDS Početak projekta "Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju"

U prostorijama sportskog kompleksa Bazeni Kantrida održan je kick-off sastanak povodom početka projekta "Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju“, akronim: „KIDS".

Projekt djeluje u okviru poziva na natječaj: "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I", Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, ukupna vrijednost projekta iznosi: 1.223.462,75 kn.

Voditelj projekta je Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Sastanku su uz osoblje i suradnike Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke prisustvovali predstavnici organizacija projektnih partnera: Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj iz Karlovačke županije, udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice" iz Ličko-senjske županije, Športski savez invalida Grada Slavonski Brod.

Sastanak je bio usmjeren na razgovor o projektnim aktivnostima, te izradu plana njihovog izvođenja sukladno projektnoj prijavnici.

Projekt KIDS zasniva se na dvije osnovne razine aktivnosti:

  • sustavno jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama kroz trening, psihosocijalnu pomoć, te uspostavu snažnih županijskih mobilnih timova u partnerskim organizacijama
  • provedba novostečenih i proširenih stručnih znanja kroz redovite, sustavne sportske i psihosocijalne aktivnosti s pripadnicima druge ciljne skupine, koja obuhvaća 120 djece do 25 godina starosti u sve 4 županije.

Projekt KIDS prepoznaje potrebu razvoja i ujednačavanja kapaciteta stručnjaka koji provode kineziterapiju, sportsko-rekreativnu i psihosocijalnu potporu djeci s teškoćama u ruralnim ili slabije razvijenim županijama.

Oslanja se na strukturiranu razmjenu iskustava, znanja i vještina u njihovoj direktnoj primjeni u radu s djecom s teškoćama.

Svojim aktivnostima širi i unaprjeđuje mrežu socijalnih usluga, uspostavljanjem međuregionalne suradnje radi izjednačavanja mogućnosti djeci s teškoćama u potpomognutim područjima Hrvatske u odnosu na urbane centre.

Projekt doprinosi i prevenciji institucionalizacije, te promiče kulturu sporta i kretanja