GDJE SU LIMITI?

Orijent 1919 se munjevito vratio nadomak prve lige

Srijeda, 06. studenog 2019. 15:17 Napisao/la  Igor Vranić

Orijent 1919 bi budžet treba barem još jednom četverostruko povećati

Orijent 1919 se munjevito vratio nadomak prve lige

 

Orijent 1919 s proračunom nešto većim od dva milijuna kuna stigao je do drugoga mjesta druge lige.

Orijent 1919 već 12 kola pokazuje da novac ne mora biti presudan za uspjeh u nogometu, zbog toga je riječki klub postao hit u hrvatskom nogometu.

Sušački klub munjevito se vratio u vrh hrvatskog nogometa iako nije bio prvak ni treće, ni četvrte lige koju je igrao prije dvije sezone.

Orijent 1919 izvjesno neće biti prvak ni druge lige, ali je prva liga u ovom razdoblju sezone postala toliko blizu da se svi pitaju gdje su limiti.

Dugoročno gledano planiranje budućnosti svakoga kluba na kraju se ipak svodi na planiranje budžeta, dobar primjer je vodeći Šibenik.

Na kraju ove sezone Šibenik će vjerojatno postati prvak i izravno postati prvoligaš nakon dva neuspjela pokušaja povratka u prvu ligu kroz kvalifikacije.

U rujnu ove godine većinski paket HNK-a Šibenik prodan je Paramount grupi za samo 13,5 tisuća eura!

Klub je 2012. godine prisilno pretvoren u sportsko dioničko društvo, vlasnik kluba postao je Grad Šibenik.

Sedam godina kasnije odlukom Gradskoga vijeća kluba prodan indijskom tajkunu Punkaj Gupti, koji je za simboličnu cijenu preuzeo klupske dugove i zajamčio financijsku stabilnost idućih pet godina.

Paramount grupa još uvijek formalno nije postala većinski vlasnik kluba, indijski naftaš čeka dozvolu Središnjeg ureda za sport.

Indijac sigurno nije donator nego investitor, kakve poslovne planove namjerava ralizirati pokazat će vrijeme.

Što se tiče šibenskog kluba, bez stabilne financijske bilance ne bi imalo smisla igrati prvu ligu!

U sličnoj poziciji godinama je u drugoj ligi bila Gorica, koja je prvi put prvoligaški plasman ostvarila davne 2011. godine.

Tada nije imala uvjeta!

Gorica je tek zadnje dvije sezone postala stabilni prvoligaš zahvaljujući litavskom kapitalu, klupski budžet popeo se na cca. 10 mil. kuna.

Točnije, litavski tajkun Mindaugas Nikoličius plaća troškove trenera i igrača, koji su ove sezone dvaput pobijedili Rijeku i Hajduk.

Orijent 1919 baštini tradiciju Orijenta, koji je prvu ligu igrao u sezoni 1996/97.

Nakon jedine prvoligaške sezone u klupskoj povijesti ostali su dugovi zbog kojih je 2014. godine Orijent završio u stečaju.

U srpnju 2014. godine osnovan je Orijent 1919, na osnivačkoj skupštini u Dvorani mladosti prvi predsjednik postao je Emilio Margan.

Predsjednik Saša Matijaš naslijedio je Margana nakon što je Orijent 1919 u četvrtoj ligi potrošio cca. 500.000 kuna.

Za samo godinu dana s četiri puta većim budžetom Orijent 1919 je stigao nadomak prve lige.

Limiti ovise o financijskoj bilanci, da bi Orijent 1919 postao stabilan prvoligaš budžet bi barem još jednom trebalo četverostruko povećati sredstvima koja neće ugroziti opstojnost kluba kao 1996. godine.

Budući da Orijent 1919 zbog društvenog značaja na Sušaku do daljnjega nije na prodaju, bez strateškog partnera na Krimeji se neće igrati prvoligaški nogomet.

Ako su Šibenik i Gorica mogli pronaći društveno prihvatljive partnere u Indiji i Litvi, Orijent 1919 partnera sigurno može pronaći puno bliže Hrvatskoj.